tak, jego transmitancji.Co więcej, możliwe jest wyznaczenie charakterystyk ucha
wystarczy, że się obróci dookoła i porządnie skupi, heh.przy jednym sprawnym uchu ludzie potrafią lokalizować źródła dźwięku w przestrzeni.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
tak, jego transmitancji.Co więcej, możliwe jest wyznaczenie charakterystyk ucha
wystarczy, że się obróci dookoła i porządnie skupi, heh.przy jednym sprawnym uchu ludzie potrafią lokalizować źródła dźwięku w przestrzeni.
Mi się to łączy
Jedno pytanie.
Po prostu nie ma innej mozliwosci. Musi byc tak i nie inaczej
Racja, misiomor na audiostereo jak mantre powtarza by zawsze starać się maksymalnie zbliżyć centra akustyczne głośników i robić możliwie niskie podziały. Do tego często wspomina o tym by kolumny były maksymalnie sztywne, by zminimalizowac drgania frontu produkujące niepotrzebne fale dźwiękowe (to już rada ogólna, nie a'propo faz) . Niestety, znaczna czesc diyowców olewa te kwestie, bo dla nich bardziej liczy się wyglad kolumn...Proponuję jeszcze przeanalizować problem charakterystyk kierunkowych ale w osi pionowej bardzo często są one zaniedbywane a to właśnie one najczęściej stanowią największy problem i często to one są powodem rozjechanej sceny. Wystarczy, że usiądziemy głębiej w fotelu i już mamy ucho 10cm w dół od referencji - wyprostujemy się i 10cm w górę od referencji...
I znalazłem przyczynę. Faza u mnie dziwnie zakręcała gdy progam okreslał czas zerowy na podstawie "pierwszego dodatniego piku" (first positive peak). Gdy przestawiłem określanie na "najwyższy pik" (largest peak), to jest ok.tomq faza musi cały czas albo zmieniać swoją wartość w ujemnym kierunku wartości, albo dodatnim, pamiętając że na granicy wartości minimalnej/maksymalnej wraca do początku.
Racja, misiomor na audiostereo jak mantre powtarza by zawsze starać się maksymalnie zbliżyć centra akustyczne głośników i robić możliwie niskie podziały. Do tego często wspomina o tym by kolumny były maksymalnie sztywne, by zminimalizowac drgania frontu produkujące niepotrzebne fale dźwiękowe (to już rada ogólna, nie a'propo faz) . Niestety, znaczna czesc diyowców olewa te kwestie, bo dla nich bardziej liczy się wyglad kolumn...
A czym jest "możliwość wiernego odwtorzenia tego co głośnik dostanie na kablu" jak nie tym, ze zestaw cechuje sie niskimi znieksztalceniami? A co do wyrównania czasowego, to fakt, widze, ze nie przywiazuje ona do tego zbytniej wagi. | ![]() |
Mam wrazenie, ze przeklada on wartosc znieksztalcen ponad mozliwosci odtworzenia przez zespol glosnikowy tego, co dostalo na kablu od wzmacniacza.
rozwiń swoją myśl. Jak robisz pomiar z użyciem sygnału prostokątnego? Co mierzysz podczas niego? Jakie masz dane wyjściowe? Do czego następnie dążysz?Wiekszosc osob zupelnie pomija sprawe poprawnego odtworzenia fali kwadratowej przez zespol glosnikowy.
kształt czoła fali jest zależny od geometrii membrany przetwornika i nie da się do łatwo zmierzyć i nikt go nie mierzy. Zresztą w teorii zakłada się że jest to fala płaska dla obliczonych odległości z funkcji częstotliwości. (zakładając że pole akustyczne jest swobodne). A to jaki sygnał elektryczny ma przetworzyć przetwornik na falę akustyczną decydują dopiero filtry.Najwazniejsze jest to, aby uzyc takiego sposobu filtrowania glosnikow, ktory w najmniejszym stopniu degraduje ksztalt fali.
stopniu degraduje ksztalt fali.
Przetwornik elektroakustyczny "odtworzy" to co dostanie na wejściu. A to co dostanie na wejściu zależy w ostatniej kolejności od zwrotnicy. Odnośnie prostokąta to można sobie również zasymulować w Pspice, MultiSimie itp. Przerabiałem to w aktywce.poprawnego odtworzenia fali kwadratowej przez zespol glosnikowy
to jest korektor dobroci filtraprzynajmniej tak interpretuję zestaw cewka+korektor impedancji na 10uF + 1.5R
to w nicym nie przeszkadza, poprostu ma sie zgadzacCo dzieje się z fazą kiedy z oszczędności producent dał 1 lub 2 rząd pod woofer i trzeci na kopułkę?
pokazpróbowałem sobie zmierzyć reverse null, ale w obu przypadkach wykresy niemal się nachodziły, zamiast tworzyć dołek.
pokazesz to bedziemy wiedziecCzy to już jednoznacznie określa, że zwrotnica jest zrypana i trzeba zrobić od nowa?
Strojenie 70Hz czy mi się wydaje? | ![]() |