Z mojego doswiadczenia wiem, ze niestety taki pomiar nie wychodzi poprawnie od teoretycznej czestotliwosci. W praktyce wychodzi okolo 2x wyliczona minimalna czestotliwosc. Czesciowo spowodowane jest to tym, ze nie mierzymy fazy na glosniku, tylko kilka cm z przodu, stad tracimy juz na wstepie jakies 0.5ms. Nawet widac po Twoim wykresie, ze tak ponizej 600Hz to juz nie za bardzo przypomina charke glosnika (wiem skad to jest sie bierze ale tak informacyjnie pisze)
Nie do konca moge sie z tym zgodzic, jednak moje doswiadczenia opieram tylko o Arte. Przedstawie moze prosty przyklad, na ktorym pokaze dlaczego bramkowanie nawet przez odbiciem nie zawsze wychodzi tak jakby sie chcialo.
Na zdjeciu prezentuje sposob pomiaru GDN 15/40/3 w obudowie zamknietej wielkosci typowego monitorka. Pomiar z 1 metra, spore odleglosci od scian, sufitu i podlogi. Na podlodze polozony spory kawal grubego, starego materaca piankowego.
Teraz postepujac zgodnie z ogolnie znanymi zaleceniami zakladam bramke. Po pomiarze impulsu widac, ze spokojnie moge ustawic na 5.5ms, przed duzym odbiciem ( pewnie od sufitu ).
Patrzac na charakterystyke widzimy, ze mimo zalozonej bramki charka jest poszarpana i zupelnie niepawdziwa. Program mimo to zlapal odbicia. A co by byly gdybym przesunal bramke, tak aby program zlapal celowo to duze odbicie?

Tutaj widac wyraznie, ze zafalowania sa bardzo duze, tak samo faza ulega znieksztalceniu. Wracam wiec aby zmniejszac bramke o 1ms.
Przy bramce 4.5ms juz jest znacznie lepiej, ale na srednich tonach dalej mamy szczote. Niby bramka jest ustawiona dobrze, z duzym zapasem, a dalej jest kicha. Chyba nikt mi nie powie, ze ten glosnik ma takie zafalowania?
Zmniejszam bramke do 3.5ms
I dalej pomiar jest zafalszowany. Moze material tlumiacy na podlodze nie sprawdza sie, mimo ze jest taki gruby?
Teraz ustawiam bramke 3ms i wycinam taka niewielka gorke, plaska, ktorej kompletnie nie widac bez duzego powiekszenia impuslu.
Dopiero na takiej bramce charka sie uspokaja ( wygladzanie 1/24 ) i faza rowniez wyglada przyzwoicie. Na koniec postanowilem ustawic najmniejsza bramke jaka Arta akceptuje, jest to 2.66ms czyli 128 sampli. W na takiej bramce nie widac juz specjalnych roznicy miedzy 3ms.
I juz jako ciekawostka pomiar glosnika z katalogu Tonsila
http://www.tonsilaudio.com/pdf/GDN_15_40_3_En.pdf wg mnie bardzo duze podobienstwa. Oczywiscie roznice sa, poniewaz nie znam wymiarow obudowy i offsetu glosnika w pomiarach Tonsila, wiec charka musi sie roznic, szczegolnie w zakresie 700hz-2khz.