Nie na temat...
Irek się jeszcze nie wypowiedział a wparcie ma od ravena, więc w czym problem LS? ![]() | ![]() |
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Irek się jeszcze nie wypowiedział a wparcie ma od ravena, więc w czym problem LS? ![]() | ![]() |
Wersja z bootstrapem
generalnie bootstrap wprowadza pewne znieksztalcenia
tak tego nikt nie uslyszy
Skoro nie słychać to więcej mocy z tego samego zasilania piechotą nie chodzipodpowiedziec czy drazyc dalej temat z tym bootstrapem czy nie.
Nie o to chodzi. Chodzi o dynamiczną stabilizację prądu spoczynkowego .O ile dobrze rozumiem to rezystory emiterowe/źródłowe są po to aby rozłożyć prądy równomiernie pomiędzy dodatnią a ujemną połówką
Również pozdrawiamPozdrawiam ciezko pracujacych DIYowcow (tych klonujacych troszke mniej)
Bo irka jeszcze nie było od kąd temat powstał, przeważnie odwiedza forum w piątki, a że wsparcie ma od ravena, to się chwali, na szczęście Borys jest osoba która wie co zrobić z wiedzą którą przekazał raven i ma zapał do działania - jeszcze, zobaczymy jak długo. | ![]() |
Ja już wiem co napisze ![]() ![]() | ![]() |
Pamiętaj że test powinien być wykonany bez wejściowego filtru i bez cewki wyjściowej.Sprawdzilem stabilnosc z obciazeniem 8R i 0,47uF wlutowanym rownolegle i jest ok.
jak to irek - znajdzie dziure w calym ![]() | ![]() |
Nie na temat...
Ja już wiem co napisze"ale wynalazek "
![]()
![]()
---------- Post dodany o 12:02 ---------- Poprzedni post o 11:57 ----------
Pamiętaj że test powinien być wykonany bez wejściowego filtru i bez cewki wyjściowej.
Kondensator podłączony na wyjście bez długich przewodów. Kilka cm góra.
Inaczej nie spr. stabilności.
Najbardziej miarodajnym testem jest obciążenie kondensatorem przy clipie.
Wzmacniacz nie powinien się wzbudzić.
Mam zaraz spr.Jak masz juz schemat w symulatorze to czy chcialo by ci sie sprawdzic jak wyglada zapas fazy na wysokich czestotliwosciach (tak tylko profilakrycznie)
Bo to dużo lepsze tranzystory od IRFPwersje z 2sj162/2sk1058
Metoda techniczna + dobry woltomierz.Jest jakas ''domowa'' metoda zeby zmierzyc DF ??
Mam zaraz spr.
Bo to dużo lepsze tranzystory od IRFP
---------- Post dodany o 20:09 ---------- Poprzedni post o 19:48 ----------
Metoda techniczna + dobry woltomierz.
lub
oscyloskop i drugi wzmacniacz.
Łączysz wyjścia wzmacniaczy przez rezystor 8-4om
Na wejście jednego podajesz sinus. badanego wejście łączysz z masą.
Na wyście badanego podłączasz oscyloskop.
Impedancja wyjściowa to to co na oscyloskopie przez prąd
A prąd to napięcie na rezystorze przez jego wartość .
Jak jest dobry wzmacniacz to niestety bez dobrego woltomierza się nie obejdzie ale jak nie możesz zmierzyć to znaczy że DF jest wystarczająco dobry
![]()
jakieś 80 stopni.
Nie. Dołożyć driver by trzeba![]()
tak czytam ten wątek od początku i strasznie kusi ten "wzmacniaczyk" aby się z tym pobawić ale... problem ma podobny do ciebieNarazie jednak mam problem z wolnym czasem.
Jak mi się znudza ierefy to bedzie pole do zmian. Bo teraz nie uśmiechało mi się wydać od razu ~300 zł na same tranzystory.wersje z 2sj162/2sk1058
Bo to dużo lepsze tranzystory od IRFP
DIY to tak szeroko pojęta dziedzina, ze naleze zarowno do jednej jak i drugiej kategorii, wiec nie wiem jak bardzo mam sie czuć pozdrowionyPozdrawiam ciezko pracujacych DIYowcow (tych klonujacych troszke mniej)
Przyznasz, ze ten mały wysokotnowy seasik to przyzwoity głosnik?Jak skoncze techniczna czesc to zajme sie czescia odsluchowa projektu, tutaj jednakze nie mam pola do popisu bo pasowaly by jakies pozadne glosniki do tego, poki co w pracy dysponuje tym:
borys, a jak to gra? bo przed Twoim wyjazdem, pamiętam miałeś hexfeta i coś na A klasie, passa chyba... Wiem że syma też składałeś - jest przeskok z syma na tego wynalazka? Widzę że parametrowo tak, zwłaszcza te które lubie jak są "wyżyłowane". Słuchałeś z bootstapem? gorzej gra? I tak nieśmiało zapytam, na czym teraz słuchasz?
borysgo2 z audiostereo napisał:Mam tez i pomiary symasyma, w dziedzinie THD nie jest zle, ale np odpowiedz impulsowa i szybkosc - tutaj nawet polowy fet-hexa nie ma takze przynajminej z technicznego punktu widzenia mozna powiedziec ze jest dobrze.