Taki wlasnie mam zamiar, dac 2sc4793/2sa1837, sa swietne i nie trzeba ich gleboko biasowac. Od biedy to mozna wlutowac zamiast BD'kow mje340/mje350 ale bardzo wazna uwaga, trzeba zwrocic uwage na pinout bo niby tranzystory maja takie samo oznaczenie ale rozni producenci maja rozny pinout - trzeba sobie miernikiem sprawdzic gdzie jest baza. Ja mam onsemi i maja tak samo jak BD'ki. Ludzie generalnie psiocza na nie i ich nie lubia ale jak widac nie sa az takie zle - daja rady.
Sa tez 2sc5171/2sa1930 maja ft 200MHz, mniejsze cbo ale troche wezsze SOA dla wyzszych napiec, choc sprawdzily by sie tutaj bardzo dobrze.
3lite.
Jak narazie nie masz radiatora i beda ci sie toshiby grzaly to wymien sobie rezystory 470R (te od raila do bazy) na 330R.
Mam duzo bardzo pozadnych tr do stopnia napieciowego ale niestety sa dosc drogie i ciezko dostepne wiec pomijam je w oficjalnym projekcie. Dawaj znac jak juz odpalisz wzmaczka.
Jak chcecie zamawiac plytki to Panowie od razu mowie ze nie nadazycie za iloscia projektow

A tak na powaznie to najlepiej bedzie to zrobic tak:
1. Wersja na laterale - jedna para (sa dosc drogie ale sa swietne), juz jest gotowa
2. Wersja na irfp - uniwersalna plytka (mozliwosc 1-4 pary tr koncowych, z lub bez bootstrapu)
3. Wersja na bipolarach - tutaj warto chyba bedzie zrobic nawet wiecej niz na jedna pare (bas jest fenomenalny)
Wersje pod jedna parke irfp sa juz gotowe dwie (montaz poziomy i pionowy)
Chodzi mi po glowie jeszcze jeden pomysl, mianowicie wersja uniwersalna - irfp/bjt, jeszcze tylko przeprowadze kilka testow i moze uda sie taka zrobic. To bedzie wersja bez bootstrapu na jedna parke.
Do przejscia z irfp na bjt trzeba bedzie kilka rezystorow i jedna zwora.
Musze tylko dokladnie sprawdzic czy wystarczy pradu by nakarmic bazy bipolarnych bez kaskadowego stopnia sterujacego.