• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

FGX series by STX (białe membrany)

Tak jak zaleca producent- 18litrów @ 40Hz. Będą podłogówki z frontem o wymiarach 100cm x 20cm.

Witam,

no to ja jestem kolejny. Testowa skrzynka jednak mniejsza, 14L/40Hz netto, basreflex szczelinowy 20x180 udało w/g pomiarów wstępnie zestroic na 36Hz, front 220x352. Wstępne pomiary zrobione. Pokażcie proszę cokolwiek odnośnie zwrotnicy bo mi idzie jak po grudzie...

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

P.S.

Może jakiś nowy wątek aby nie zaśmiecać AWX-a ?

Ostatnia edycja:
A możemy się nie licytować? Po cholerę robić kilka wersji zwrotnic?
nie mam zamiau sie licytowac czy scigac. wprost przeciwnie - chce sprawdzic swoje zdolnosci ;)
ty jestes bardziej doswiadczony i bardziej obeznany w projektowaniu zwrotnic. dlatego chcialbym to porownac

Z tego co wiem, to STX też wypuści swój schemat zwrotnicy, więc dwie wydaje mi się wystarczą. Sam mógłbym kolejną zrobić, ale Luszti zrobi to szybciej a pasują mi jego zwrotki.

Witam,

rzućcie proszę w wolnej chwili okiem czy taki twór ma rację bytu...

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

O ile te załaczniki w ogóle widać, bo u mnie widać...

Załączniki

• 1.JPG
    1.JPG
    48.8 KB · Wyświetleń: 0
  • 2.JPG
    2.JPG
    49.2 KB · Wyświetleń: 0
  • 3.JPG
    3.JPG
    57.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 4.JPG
    4.JPG
    21.8 KB · Wyświetleń: 0
Moja propozycja jest taka jeżeli mają być zrobione 2 zwrotki-jedna z kompensacją BS a druga bez (np. do zestawów z subem).

Witam,

rzućcie proszę w wolnej chwili okiem czy taki twór ma rację bytu...

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

O ile te załaczniki w ogóle widać, bo u mnie widać...

Moim zdaniem dobrze. Prawie idealnie nawet. Może jeszcze dałoby się kopułkę filtrować wyższym rzędem i minimalnie zawęzić jej zakres wspólnej pracy poniżej częstotliwości podziału.

Witam,

ano wysoki bo front daje sporą górę i nie miałem konceptu jak to inaczej zlikwidować.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Załączniki

• 5.JPG
    5.JPG
    71.5 KB · Wyświetleń: 0
Wstawiam projekt rozmieszczenia głośników z którym Luszti będzie wykonywał pomiary.
Wys. 100cm, szer 20cm, głęb 28cm
Wysokotonówka 2cm od górnej krawędzi.
Między głośnikami przerwa 1cm.
Br na frontowej ściance maksymalnie nisko - nie umiejscowiłem, bo nie wiem z jakich desek będzie składana buda.

24jfzpxyeh422vleba9j_1366547444.jpg

Witam,

ano wysoki bo front daje sporą górę i nie miałem konceptu jak to inaczej zlikwidować.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Mnie z pomiarów Artą kopułek też wychodziły takie górki w dole ich pasma i to na różnych głośnikach. Może to nie jest cecha głośnika tylko jakiś błąd ustawień? Różnica na ok 5 db w porównaniu z pomiarem producenta.

---------- Post dodany o 12:54 ---------- Poprzedni post o 12:47 ----------

A może kopułki powinny być mierzone pod jakimś filtrem pomiarowym?

Powrót