• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Filtr przeciwzakłóceniowy

Reakcji
0
Pojawił się probelm z moim radiem w aucie. Jak włączam muzykę na przód i na tył to przy troche większej głośności z głośników zaczynają dobiegać trzaski. Im bardziej podgłośnie, tym więcej trzasków. Wyciągnałem radyjko, popatrzałem na kable i czasami po poruszeniu filtru przeciwzakłóceniowym, podpiętego na kablu od zasilania radia, trzaski przestały się pojawiać. Jak włącze żeby grało na sam przód to nie ma trzasków, jak dam na przód i tył to z wszystkich głośników lecą, a jak podepne sam tył to lecą same trzaski z tyłu. Czy może to być wina tego filtru, albo czy jest on zepsuty i czy wogóle jest on konieczny, bo może wystarczy go usunąć i problem sam się rozwiąże?

magik napisał:
wywal to jakieś gówno jestt. jeśli masz zakłucenia to mozna je usunąć inaczej.

jak bo też z tym walcze ?
mam cd playera podpięty pod TDA1554 i słychać pracę zarówno silniczka z cd jak i z auta
pętli masy nie mam chyba, minus do cd dochodzi kablem sygnałowym od wzmaka

magik jak wywalisz ten filtr to mógłbyś go rozbebeszyć i napisać co siedzi w środku ?

U mnie na czas szukania ścieżki załacza się mute i nie słychać pracy urządzenia, chyba że poruszę gałką głośności więc nie mam takiego problemu. Co to za CD-player. jesli jakas tandeta to nic raczej z tym nie zrobisz. A pod innymi wzmakami też tak jest??

podczas odtwarzania też są zakłócenia tylko muzyka zagłusza troche ale w wysokotonowych słuchać gwizd z silnika
odtwarzacz taki przenośny jogmaster czy coś takiego czyta mp3 wiem ze żaden cud techniki ale jak go odpale z osobnego zasilacza albo z baterii zakłócenia znikają

Raczej masa sygnałowa powinna być oddzielona od masy sygnałowej, albo połączone tylko w jednym punkcie. Raczej podłączenie jest do bani.

djsmol napisał:
Raczej masa sygnałowa powinna być oddzielona od masy sygnałowej,
nie bardzo kapuje

djsmol napisał:
albo połączone tylko w jednym punkcie. Raczej podłączenie jest do bani

już pisałem że masa (minus) jest jedna dla wzmaka i playera jak odłącze kable sygnałowy (ten do wejścia słuchawkowego) to cd sie wyłącza bo nie dostaje minusa, player zasilany jest ze stabilizatora LM7805, TDA bezpośrednio z instalacji

i o to mo chodzi. Tam masz mase sygnałową. Podłącz minus zasilania do cd tam, gdzie ma być standardowo, czyli wejście na zasilacz albo od biedy do minusa w koszyku na baterie.

i jeszcze do tego druga masa ma lecieć kablem sygnałowym z cd do wzmaka ? tak robiłem na początku i to samo było

Powrót