To jest ta metoda na zablokowany wałek czy normalnie jedziesz walkiem jak przy malowaniu ścian?
Normalnie.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
To jest ta metoda na zablokowany wałek czy normalnie jedziesz walkiem jak przy malowaniu ścian?
Nie polecam walka z gąbki. Szybko się niszczy i trzeba go myc po klejeniu.
- Jaki jest powód oklejania HDF-em przodu i tyłu kolumny?
Klawiszowanie nie wystąpi. Chodzi o wchłanianie kleju? Czy coś innego?
Np. że jak oklejamy HDF-em przód na końcu, to te 3mm widać z przodu? (tzn. byłoby widać, gdybyśmy nie okleili)
W ciągu 2 dni przeczytałem 39 stron tego wątku.
Nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie:
Mi się takim wałkiem lepiej smaruje, nakłada mniej kleju i równo niż twardy wałek do tapet.
Nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie:
- Jaki jest powód oklejania HDF-em przodu i tyłu kolumny?
Oczywistości pominąłem. Chodziło mi o to, że jeśli mamy całą powierzchnię bez łączeń, to klawiszowania tam nie będzie, ale mogłem pominąć inny aspekt.Jeśli klawiszowanie nie wystąpi, to po co oklejać?
Fakt. W innych też szukałem.Dlatego ze to temat o fornirowaniu, a nie o klejeniu obudów (którego w sumie nie ma).
Taką obudowę też mam, ale teraz chcę zrobić wąską.Jesli skladasz kolumne na boku, czyli front jest wpuszony miedzy boczne scianki, to trzeba oklejac hdf.
Jak dasz front przed ścianki boczne, to będziesz musiał oklejac boli, które mają dużo większą powierzchnię.
Natomiast kolejnosc oklejania HDF wlasciwie nie ma znaczenia.
Jak dasz front przed ścianki boczne, to będziesz musiał oklejac boli, które mają dużo większą powierzchnię.
Kolejność jest bardzo ważna.
Najlepiej unikać sytuacji w której ewentualne klawiszowanie wyjdzie na froncie, dlatego zawsze front oklejamy na końcu.
Tylko w takim przypadku, jeśli z każdej strony głośnika obudowa ma być np. po 1,5 cm, trzeba podfrezować boczną ściankę.
Moje obudowy "testowe" (cudzysłów, bo stoją chyba 5 lat) mają wpuszczaną przednią ściankę, która jest przykręcona do listew wklejonych w środku obudowy do ścianek bocznych, dolnej i górnej.
Taki sobie pomysł. Kupa roboty. Może je w końcu okleję fornirem, ale boków faktycznie nie potrzebowałbym oklejać dodatkowo HDF-em.
...jesli juz mialbym "wybierac" gdzie mi to wyjdzie, to wolalbym na froncie, bo jest to mniej widoczne niz na gorze obudowy. Wynika to z prostego faktu, jakim jest kat widzenia scianki i padania swiatla. To wlasnie na gornych i bocznych sciankach najbardziej sa widoczne niedorobki, bo patrzymy na nie pod duzym katem. Patrzac na front, na wprost nie jest to tak widoczne.