• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia

Starał sie ktos fornirowac Walec o średnicy okolo 8 cm? Dodam ze chce to zrobic oblogiem 1.5 mm...

Obłogiem będzie ci ciężko imho.

Co do samego klejenia to jedyne co mi do głowy przychodzi to ścisk pasami, chyba że masz dwie połówki rury o średnicy wewnętrznej takiej jak walec + klej + obłóg ;-)

Na walek, ktory masz zamiar fornirowac naloz folie, a nastepnie nawin troche papieru. Zmocz fornir i nawin na walek, na to kolejna warstwa papieru i calosc scisnac tasma klejaca czy opaskami zaciskowymi z jakas przekladka. Musisz teraz odczekac troche czasu, az woda wyparuje, wejdzie w papier. Pozniej uformowany fornir mozesz kleic na klej kontaktowy lub wikol metoda zelazka. Oczywiscie wczesniej zwroc uwage na dlugosc forniru. Ewentualnie mozna sprobowac przykleic na zakladke i zeszlifowac.

Raczej bym nie ryzykował klejenia tego na kontaktowy, brak możliwości poprawki.. a utrafić idealnie się nie uda.

Ja giąłem fornir pod parą z urządzenia coś ala mop parowy idzie dobrze, tylko pewnie zależy od rodzaju forniru jak gięcie będzie następować.

Co przez to rozumiesz ? Ze mi popęka np.?

Jesli chodzi o szparunek 3 mm to obklejam na zakladke a potem chlastam frezem 3-4 mm ''szparke'' i mam to co chcialem.

To, że ci ten obłóg popęka w 50 miejscach, o ile w ogóle dasz rade go przykleić ;-)

1.5 mm sosna. Chyba znalazłem patent na wygięcie w taki sposób. Jutro postaram [ tudzież dzisiaj] ] się to zrealizować, jak wyszło to oczywiście napiszę na naszym kochanym forum:)

Jeśli to mały kawałek forniru to można go pogotować w wodzie nawinąć na walec i dać wyschnąć.

1.5 mm sosna. Chyba znalazłem patent na wygięcie w taki sposób. Jutro postaram [ tudzież dzisiaj] ] się to zrealizować, jak wyszło to oczywiście napiszę na naszym kochanym forum
Czekamy na podzielenie się doświadczeniami, fajny patent zawsze się przyda.

Nie wiecie gdzie można dostać próbki forniru? Muszę dopasować kolorystycznie do jednej szafy kolumny, interesuje mnie kamelia, teak i ciemne dęby.

Powrót