• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

FRD Response Blender

Już nie potrzebuje mojej "komory bezechowej " :biggrin:

- Pomiary ARTA , bramka 3.5ms , odległość 50cm na osi głośników .
- Zakres poniżej 300Hz dodany arkuszem na podstawie symulacji budek (do rs125 i rs225)
- Do RS225 dodatkowo za symulowana dyfrakcja od budki .
- Notatnik do zamiany kropek na przecinki :D
- LspCAD do poskładania wszystkiego w całość .

Efekt :

snycjrse9urtm5nwp3hv_1420672320.jpg

Pomiar tradycyjny z SW (mikrofon na osi tw. 1m )

hbiy5rh7m2w4fl6o2pt1_1420672321.jpg

To jest połączenie Nearfielda na niskich i onaxis ? Przy jakiej częstotliwości łączenie ?
Jak to potem działa, odpalasz sobie połączony w sw i możesz na tym robić zwrotnicę ?

Hermes polecil mi programik Notepad++. Zassaj go sobie, tam mozna masowo zmieniac wszystkie kropki na przecinki za pomoca jednej komendy
Zwykły notatnik też potrafi ;)

To jest połączenie Nearfielda na niskich i onaxis ?
Może być NF ale w moim wypadku jest połączony z symulacją BR i zamkniętej dla rs125 .
Nie chciało mi się robić dodatkowych 3 pomiarów i sumować do tego BR ;)

SW się nie da .
Pomiar robiony jest w stałej odległości ale na osiach poszczególnych głośników .
Z pomiaru kopułki od razu jest robione minimum phase .
Odległość pomiaru jest tak dobrana aby złapać BS dla średniaka .
Do niskotonowego nakładana jest symulacja BS bo odległość pomiaru jest za mała .
Potem z wynikowych składanek jest liczone minimum phase.
Wszystko robi ten arkusz .

Pomiary ładowane są do LspCAD.
Trzeba mu podać wzajemne położenie głośników i oś na której jest odsłuch .
W SW się nie da bo nie można zmienić położenia głośników ;)
Da się natomiast w arkuszu PCD 7 lub wersji nie wymagającej MSO : WinPCD
Są to darmowe narzędzia .

Czyli jaka to będzie długość ? te okł. 300Hz?
Długość czego ?
Bramki ?
1/300 :)

Symulacji tylko w "Woofer Box" Jeff'a ?
W tym arkuszu posiada moduł do symulacji BR i zamkniętej .

To jest pomiar w wolnej przestrzeni ma się rozumieć?
Tak .
Pomiar na osi wysokotonówki z 1m , z dużą bramką na dworzu ;)

Raven nie potrzebnie się chwaliłeś, teraz będziesz zmuszony napisać tutorial
Sam się będę musiał najpierw zmusić ;)
Ale taki jest plan ;)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Tak na marginesie .
Arkusz działa w open office ...
bez automatyki (skrypty nie działają ).
Trzeba ręcznie ładować/zapisywać i przenosić dane z poszczególnych modułów arkusza .

Ostatnia edycja:
SW się nie da .
Pomiar robiony jest w stałej odległości ale na osiach poszczególnych głośników .
Z pomiaru kopułki od razu jest robione minimum phase .
Odległość pomiaru jest tak dobrana aby złapać BS dla średniaka .
Do niskotonowego nakładana jest symulacja BS bo odległość pomiaru jest za mała .
Potem z wynikowych składanek jest liczone minimum phase.
Wszystko robi ten arkusz .

Hmm to tak w zasadzie po co Ci to wszystko jak się z tych pomiarów symulować zwrotki nie da ?
Myślałem że będzie można połączyć onaxis z nearfieldem i dzięki temu elegancko projektować zestawy 3 way w SW ale cóż ;(
Żeby zaprojektować 3 way to jakich pomiarów używasz do niskotonowca ?

No i jest wada tej metody :P
Łatwo się pomylić .
Zastanawiałem się czemu wyszło tak szczupło basu z tego daytona ;)
...
Jakimś cudem wpisałem VAS zamiast 61 to 200 :P

- - - - - aktualizacja - - - - -

Żeby zaprojektować 3 way to jakich pomiarów używasz do niskotonowca ?
Wystarczy pomiar z daleka + symulacja .
Można też połączyć z pomiarem z NF ale przy BR wymaga to wcześniejszego sumowania z portem BR co komplikuje całą zabawę jeszcze bardziej .
A symulacja jak TS są wiarygodne daje wystarczająco dobre przybliżenie .

Wystarczy pomiar z daleka + symulacja .
Można też połączyć z pomiarem z NF ale przy BR wymaga to wcześniejszego sumowania z portem BR co komplikuje całą zabawę jeszcze bardziej .
A symulacja jak TS są wiarygodne daje wystarczająco dobre przybliżenie .

Przecież "merged" odpowiedzi BR plus nearfield głośnika to chwila. Chyba że nie chce Ci sie kręcić statywem :)
Rozumiem że taką charakterystykę można łączyć np z normalnym pomiarem onaxis na osi głośnika wysokotonowego celem skompletowania całego pasma ?
Jak wygląda to łączenie ? skąd wiadomo gdzie należy połączyć oba wykresy w skali efektywności ?

Załóżmy że mamy na basie 2x12 cali o efektywności 93 dB razem do tego midwoofer i tweeter będzie na granicy np 89 dB.
Powiedzmy że tego nie wiesz i masz tylko pomiary nearfield+port oraz onaxis, jak to należy połączyć prawidłowo ?

Chyba że nie chce Ci sie kręcić statywem
Nie chciało mi się obracać kolumny do góry nagami bo akurat port jest na samym dole a nie mam tak giętkiego mikrofonu ;)

Rozumiem że taką charakterystykę można łączyć np z normalnym pomiarem onaxis na osi głośnika
Nie .

Pomiary są robione na osi każdego z głosików przy tej samej odległości mikrofonu .
Dlatego nie ma problemu z efektywnością .
LspCAD przelicza SPL w ustalonym miejscu odsłuchu mając dane o wzajemnym położeniu głośników .

Powrót