• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

FRD Response Blender

LspCAD przelicza SPL w ustalonym miejscu odsłuchu mając dane o wzajemnym położeniu głośników .

Yhmm, no ale to w sumie w takim wypadku mamy charakterystykę lekko zafałszowaną. Mierząc z jednego punktu, któryś z głośników jest mierzony pod kątem, więc charka też inna będzie.
Wiem, że to minimalne różnice pewnie na granicy czułości pomiaru, ale z teorii one są, prawda ?

Roznice sa niewielkie. Najwazniejsza i tak jest faza, a ta sie trzyma kupy przy takich pomiarach. Sa one trudniejsze, ale jesli wiesz jak je robic i po co je robisz, to daje sporo mozliwosci. Przy normalnym zestawie 2way nie sa one konieczne, ale rowniez mozna ich uzyc.

Yhmm, no ale to w sumie w takim wypadku mamy charakterystykę lekko zafałszowaną. Mierząc z jednego punktu, któryś z głośników jest mierzony pod kątem, więc charka też inna będzie.
Wiem, że to minimalne różnice pewnie na granicy czułości pomiaru, ale z teorii one są, prawda ?
Tak różnice są .
Ale jak widać niewielkie .
Na tyle że spokojnie pozwalają zaprojektować dobrą zwrotnice z zachowaniem równowagi bas / reszta pasma :)

Różnice wynikają z faktu. że dyfrakcja jest łapana na średniaku na jego osi a nie na osi odsłuchu .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zresztą to też da się uwzględnić w LspCAD na upartego :)

Ostatnia edycja:
Pomiary są robione na osi każdego z głosików przy tej samej odległości mikrofonu .
Dlatego nie ma problemu z efektywnością .
LspCAD przelicza SPL w ustalonym miejscu odsłuchu mając dane o wzajemnym położeniu głośników .
I nie ma znaczenia czy głośniki będą mierzone w desce 2x2m czy w docelowym ułożeniu i wąskim froncie?

I nie ma znaczenia czy głośniki będą mierzone w desce 2x2m czy w docelowym ułożeniu i wąskim froncie?
Oczywiście że ma .

moje 3way :

symulowane :

o8c82gcu72oop96uibda_1420745430.jpg

i pomiar metodą tradycyjną .

ocmfg5nv0aaf8dd1kfmh_1420745432.jpg

mniej więcej to samo .
Zaraz wyeksportuje pomiar z LspCad i nałożę na ten z SW bo skale są różne i nie wszystko widać .
Obudowy się też nieco różniły .
Pomiar z SW był robiony już z offsetem średniaka i inaczej rozkłada się dyfrakcja od audaxa . (modół z 12mu wystaje nad kopułką o jakieś 2 cm :) )

Widać co można przegapić na basie :)
Podbity zakres niższego środka to wina :
- podbicia rezonansowego od piku impedancji TIW-a
- zbyt dużego konda na średniaku ... plan był taki że zwiększę cewkę na basie :)
(tylko to podbicie jest fajne i mi się nie chciało ale ciiiiiiii ;))

- - - - - aktualizacja - - - - -

Po nałożeniu pomiarów :

mu3d5qv1gazc4bgwhiou_1420746571.jpg

Nie chce tam nikogo krytykowac, ale wg mnie taki pomiar niesie wiecej informacji niz pomiar w pseudo komorze, na ktorym sa rowniez rezonanse pomieszczenia na basie.
Wychodze z zalozenia, ze skoro w podobny sposob mierzy Joseph d appolito, Kisiel, czy Atkinson to i dla mnie beda wystarczajace.

W sumie to przydałaby się jeszcze możliwość korygowania i sumowania odpowiedzi portu. Tak arkusz działa całkiem fajnie, importowanie dany z holma tak samo proste jak z arty.

Jest osobny arkusz co to robi (i nie tylko )
Do sumować to sobie można też w ARTA bezpośrednio .

Wystarczy nic nie robić :)
Domyślnie jest ustawiona na 0, 0, 0 i takie położenie powinien mieć interesujący Cie głośnik :)

Kurde, o tym nie pomyślałem a to takie oczywiste. Dzięki. A w ustawieniach Measurement distance na nieskończoność czy tu regulujemy symulację na interesującą nas odległość. I ostatnie pytanie: wypada zrobić referencje sumowania głośników dla każdej osi z osobna aby wstrzelić dokładnie w geometrię położenia głośników na ściance ? Oczywiście jeśli chcemy analizować wszystkie możliwe osie.

I ostatnie pytanie: wypada zrobić referencje sumowania głośników dla każdej osi z osobna aby wstrzelić dokładnie w geometrię położenia głośników na ściance ?

dla 3way robie referencje tweetera z midbasem i midbasu z basem. Najpierw ustawiam midbas do tweetera, a potem jak sie zgadza, to do midbasu bas. Nie ma potrzeby wykonywac referencji 3 glosnikow na raz. Oczywiscie Lspcad musi wiedziec z jakiej odleglosci mierzyles i trzeba mu to podac, bo inaczej symulacja traci sens.

Rozumiem. A w Measutrement distance wpisujesz rzeczywistą odległość z jakiej robiłeś pomiar czy tym regulujesz symulowaną odległość odsłuchu ?

A w Measutrement distance wpisujesz rzeczywistą odległość z jakiej robiłeś pomiar czy tym regulujesz symulowaną odległość odsłuchu ?
Najpierw wpisuje rzeczywista odleglosci, jaka oblicza Arta. Zazwyczaj odleglosc tweetera od mikrofonu. I robie symulacje. Dopiero pozniej jak mam taka potrzebe, to moge zmienic ten parametr.

Powrót