cudny90
DIYaudio.pl logo creator
paldo, może śrubokrętem? Wykręcić nie łaska? A może pilnikiem? Wiele jest metod 
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Ja bym próbował wiertarką, najlepiej jak by była możliwość nawiercenia w środek łebka, ewentualnie szlifierką kontową.paldo napisał:funiax1, czym byś to w takim razie usunął?
nie cały frez tylko te płytki z węglików spiekanych, widziałem już taki przypadek, rana wyglądała jak zadrapanie a facet ledwo z tego wyszedł, odłamek frezu przebił jelito i zanieczyściło jamę brzuszną, jakoś mu to płukali i wyszedł z tego ale wesoło z nim nie było.paldo napisał:Myślisz że frez może wypaść i przebić mi brzuch, czy jak?
funiax1 napisał:nie cały frez tylko te płytki z węglików spiekanych, widziałem już taki przypadek, rana wyglądała jak zadrapanie a facet ledwo z tego wyszedł, odłamek frezu przebił jelito i zanieczyściło jamę brzuszną, jakoś mu to płukali i wyszedł z tego ale wesoło z nim nie było.
cudny90 napisał:paldo, może śrubokrętem? Wykręcić nie łaska? A może pilnikiem? Wiele jest metod
kombo napisał:Ja bym nie używał wkrętów...
Może lepiej by było spróbować je ułamać, to znaczy wydłubać dziurę z dwóch stron wkręta chwycić go kombinerkami i krzywić raz w jedną stronę raz w drugą aż się ułamie, jeżeli jest on dość długi to nie powinien się ruszyć od strony łebka/forniru.Można jeszcze ponawiercać dookoła aż do łebka i spróbować na chama wyrwać kombinerkami przez cały materiał tylko że wtedy pod fornirem będzie póstka w tym miejscu.paldo napisał:Dla ścisłości - łeb jest zaszpachlowany i zafornirowany, wkręt z drugiej strony ucięty na równi z płytą. Należy w tym miejscu wyfrezować na równo płyte razem ze wkretami :mrgreen:
funiax1 napisał:Może lepiej by było spróbować je ułamać, to znaczy wydłubać dziurę z dwóch stron wkręta chwycić go kombinerkami i krzywić raz w jedną stronę raz w drugą aż się ułamie, jeżeli jest on dość długi to nie powinien się ruszyć od strony łebka/forniru
funiax1 napisał:Można jeszcze ponawiercać dookoła aż do łebka i spróbować na chama wyrwać kombinerkami przez cały materiał tylko że wtedy pod fornirem będzie póstka w tym miejscu.
Jeżeli zaczniesz cienkim wiertłem 1/1,5mm i nawiercisz nim wkręta tak żeby wiertło nie zjeżdżało w bok to może się udać.paldo napisał:Ewentualnie może jakoś wiertarką od boku, znaczy po skosie, go potraktować... Jakos pod kątem 45st. aby go nei wciskać tylko z boku wiertarą ściąć.
nie wiem czy są takowe do ręcznej frezarki, nie mogę sobie nawet wyobrazić frezowania w metalu ręczną bez chłodziwa przy tak dużych obrotach, mowa o stali bo w alu to się da.paldo napisał:A co z opcją wyfrezowania go frezem do metalu? Ile taki frez kosztuje i gdzie go kupić?
funiax1 napisał:nie wiem czy są takowe do ręcznej frezarki, nie mogę sobie nawet wyobrazić frezowania w metalu ręczną bez chłodziwa przy tak dużych obrotach, mowa o stali bo w alu to się da.