• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Frezarki górnowrzecionowe

- Średnica frezowania: max 30mm
upewnij sie czy to jest max srednica frezu jaki tam wchodzi. jezeli tak to odpusc!
frezy do zaokraglen i fazowania dedry maja 38mm o ile dobrze pamietam

pogromco, dzieki! ;)

Dziś miałem okazję w końcu wypróbować makteca. Nie wiem czemu cały czas byłem przekonany że jest na frezy o trzpieniu 8 a tak naprawdę jest na 6, szkoda że wcześniej tego nie sprawdziłem. Do zestawu z frezarka dostałem jeden mały prosty makity. W mdf idzie jak w masło, co prawda nie mam porównania ale szło bez zajakniecia, tylko te frezy na 6 ....

Na to nie wpadłem żeby sprawdzić. Jutro zobaczę. Ale frez w komplecie też na 6

Faktycznie pod nakrętka jest tulejka która można wyjąć. Stożkowa i pewnie pod makite będę musiał szukać a nie jest to takie tanie. Szkoda że wcześniej nie zwróciłem na to uwagi

Ostatnia edycja:
Ja zdecydowałem się na 59G716 GRAPHITE, w komplecie tulejki na 6,8 i 12mm i 6 frezów (zaokrąglający miniaturowy ale zawsze to coś). Wczoraj była pierwsza, szybka próba i pracuje bardzo przyzwoicie. Jedyny mankament, który od razu da się zauważyć to nieco zbyt twarde sprężyny. Dziś zrobię cyrkiel i będzie konkretniejszy test.

Tak wiem że 8 mi się przyda tym bardziej że mam już jakieś frezy na 8, zamówię tego boscha z pierwszego linku tylko na 8 bo reszta wycofana z oferty

Tak wiem że 8 mi się przyda tym bardziej że mam już jakieś frezy na 8, zamówię tego boscha z pierwszego linku tylko na 8 bo reszta wycofana z oferty

Podałem Ci tylko przykłady tulejek, poszukaj dobrze w necie ale najpierw zmierz otwór bo może nie pasować..!

Uzupełniam temat, znalazłem link do strony producenta. Temat dotyczy dokupienia dodatkowej tulei zaciskowej freza do średnicy 8mm do frezarki górnowrzecionowej.

http://www.bosch-pt.com/pl/pl/accoc...jacej/tuleja-zaciskowa-bez-nakretki-mocujacej

Ostatnia edycja:
Będę musiał w ciemno go zamówić. Nie podają nigdzie tych wymiarów a jak się pytam to chyba sprawdzać im się nie chce. W castoramie mieli tylko dwie noname frezarki więc nawet nie mogłem sprawdzić czy mój 6 pasuje. Makity który wizualnie jest podobny to jakoś 75-100 zl więc mocno zaporowo do frezarki za 400

Dziś trochę pofrezowałem i wnioski są następujące:

+cena
+6 frezów w komplecie
+dość długi przewód zas.
+całkiem precyzyjne pokrętełko do ustawiania głębokości
+moc 1500W

-spora waga (blisko 5kg)
-ciut za twarde sprężyny (można się przyzwyczaić)
-brak blokady spustu, przy wycinaniu okręgu trzeba się nakombinować
-głębokość frezowania, cyrkiel jest na z panela 7mm i miałem problem z przebiciem się przez płytę 18mm. Musiałem trochę wysunąć frez z uchwytu. Może są inne frezy na dłuższym trzpieniu, wtedy nie będzie problemu, ja mam tylko te z zestawu.

f1.jpg

f2.jpg

ok, jak nie zapomnę to zmierzę
Oczywiście zapomniałem...

-głębokość frezowania, cyrkiel jest na z panela 7mm i miałem problem z przebiciem się przez płytę 18mm. Musiałem trochę wysunąć frez z uchwytu. Może są inne frezy na dłuższym trzpieniu, wtedy nie będzie problemu, ja mam tylko te z zestawu.
troche dluzsze sa frezy globusa - 19-30mm. 50mm dedry nie polecam!
jak chcesz tak dlugi frez to polecam juz kupic na trzpieniu 12mm.

Bo frez podczas skrawania zaczyna drgac. Psuje powierzchnie i rozwala lozyska frezarki. Jak zaszalejesz z posuwem to pewnie sie zlamie. A to moze byc juz niebezpieczne :/

Powrót