• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Frezarki górnowrzecionowe

Bosch 1400 r = ok. 15 cm, użyteczność tego jest raczej niewielka.
Bo ten uchwyt jest do wycinania otworów na zlewy. Ale za pomocą kawałka skleiki i listewki można już wycinać co się chce ;)
Dzięki za odpowiedź, czyli bez dorobionego cyrkla się nie obędzie.

Mafia tanich narzędzi, wszyscy na tych samych projektach cisną. To nie lata gdzie bralo sie sprzet z pewex, wszystko w srodku bylo jednego producenta.
Kumpel ostatnio zmieniał silnik we wkretarce makita, majac przy tym rozwalana marketowke za 200zl - ten sam silnik, model, przekladnia itd. Weird? Nie sadze, KONSUMPCJA.
Ja już postanowiłem, że zakupię frezarkę z kompletem frezów za max. 250-300zł. Dla kilku frezów w roku droższa nie ma sensu, zwłaszcza że 200zł więcej nie daje gwarancji lepszej jakości.

Obczaiłem tą frezarkę Makita RT0700CX2.
Mimo iż jest lepsza od "zielonego Boscha", to i tak nie spełni moich wymagań.
Raz że nie ma głębokościomierza w goleni, a dwa że nie ma tulei na frez 12mm (z tego co Dawid-SS napisał).

Jak na razie to zielony bosch 1400 jest moim faworytem... choć nie cenowym, bo grafit 59G717 to połowa ceny Boscha i ma wszystko co potrzebuję... no ale skoro to zabawka to wolę kupić boscha.

No to teraz szukam frezarki do 500-600zł, konkurenta dla Boscha 1400.

heh no i tym sposobem zbliżyłeś się do .... triton JOF 001

a to jest ... mega sprzęt

no i tym sposobem zbliżyłeś się do .... triton JOF 001

Nie do końca, bo trzeba by dołożyć jeszcze kilka stów.

...i tak można w nieskończoność, jak z głośnikami.

...ale kto wie, może sie skusze na coś takiego.

Ostatnia edycja:
pisałeś że 500-600 ...
z oficjalnej dystrybucji tego tritona za ok 750 kupisz, jeżeli masz gdzies okazję to sobie go pooglądaj, podotykaj wtedy stwierdzisz, że jest wart kazdej złotówki i w zasadzie zeby miec lepszą jakość to już trzeba iść w ponad 2tys za frezarkę.

tu masz od razu z 3ma orginalnymi tulejami http://ddtools.pl/triton-frezarka-gornowrzecionowa-1010w3xtuleja-p-2268.html
choć do kazdego tritona orginalna tuleja to 80pln
do tych tritonów są też inne fajne "dodatki" - poszukaj na Youtube
z tego co kojarzę to frezarki CMT to dokładnie to samo w innym odcieniu kolorów ;p

Ostatnia edycja:
Obczajam Tritona na necie.
W stopie nie ma otworów pod pręty od cyrkla.

Na allegro jest używka tego Tritona, do tego pewnie można ponegocjować cenę jak to z używkami.

Pracujesz na tym Tritonie najmniejszym? Jaki jest ciężar samej frezarki, 4,3kg czy 5 kg?
Triton chyba nie ma też podświetlenia, chociaż to można sobie dorobić, jak Paweł S. ostatnio pokazał.

kolega mi czasem pożycza MOF001 czyli ten "środkowy" pod względem wielkości ... i urzekła mnie :)
cały czas biję się z myślami czy sobie nie kupić właśnie tej środkowej ... problem w tym, że bardzo rzadko coś dłubię i większość czasu leżała by w pudełku

Ostatnia edycja:
Ja mam taką za 250 zeta.
http://elektronarzedziauoli.pl/pl/frezarki/819-frezarka-gornowrzecionowa-bavaria-be-of0701.html
Zbudowałem do niej maszynę. Teraz mam frezarkę górnowrzecionową z regulowaną wysokością stołu i można frezować koła do ponad 60cm średnicy. cała maszyna ma 2m wysokości. Głowica działa na zasadzie cyrkla z ustawieniem średnicy. Stoi to w drewutni. Nie wiem jakie były koszta budowy ale myślę że nie przekroczyłem 1000 złotyszy. Jeszcze chcę zbudować tokarkę do drewna

Panowie, w jakim sklepie internetowym najlepiej kupić Bosha POF 1400 ACE?

Panowie, w jakim sklepie internetowym najlepiej kupić Bosha POF 1400 ACE?

W sklepie z dobrymi opiniami i takim, który ma dobrą cenę ;)
Ze swojej strony mogę polecić oleole, chyba przez allegro od nich kupowałem, ale teraz widzę że tak nie jest taniej.
Przez oleole sporo rzeczy kupiłem i w zasadzie nigdy nie było problemu, również z ewentualnymi zwrotami. Przyjęli nawet wielką zamrażarkę, którą zwróciłem w nieoryginalnym opakowaniu w ramach 14-dniowego zwrotu. Z narzedzia.pl też mam tylko pozytywne doświadczenia.

oleole to jest internetowy sklep Euro-net czyli Euro RTV AGD. Różnią się głównie częścią oferty produktowej. Poza tym analogiczne usługi i warunki.

Frezareczka dojechała :)

Dziś przetestuje i dam znać.

Ostatnia edycja:
Powrót