• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Frezy

Szukam takiego freza:

Do fazowania ale tak jakby odwrócony, z łożyskiem u góry. Ktoś chyba gdzieś tu ostatnio pokazywał, ale nie mogę znaleźć :) Gdzie można takie coś kupić? Szukam na goglach i nic ..

Pomożecie?? :)

na ali są tylko takie
https://pl.aliexpress.com/item/Weit...418.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6eea5c0fvaYbKK
Kupiłem kilka, jakość super, zakładasz łożysko na górę i sprawa załatwione. Jedyny minus to taki, że maja mały kont a przydał by sie tak ze 35 stopni minimum. Pewnie gdzieś są ale słabo szukałem.

Globusy dla mnie to pieniądze wywalone w błoto, kosztują sporo, niby te premium tną fajnie, ale w moim przypadku z 5 kupionych dwa połamały się przy samym początku ostrza, a jeden miał krzywe łożysko i niszczył materiał.
Obecnie kupuję chinczyki i jestem zadowolony. Bo kosztują tyle że można wypieprzyć go do beczki z złomem po dwóch frezowaniach.

Ostatnia edycja:
No to jak głębsze to nic tylko kupować korki analne i w paczce pisać dla panów celników :)

Ostatnio to mi clili prawie wszystko, nie może jakąś drobnicę, ale jakakolwiek fabryczna elektronika nie uciekła i chyba VAT naliczali.
Prawdę mówiąc to że kiedyś się po tą kasę uśmiechną, było wiadomo.

na ali są tylko takie
https://pl.aliexpress.com/item/Weit...418.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6eea5c0fvaYbKK
Kupiłem kilka, jakość super, zakładasz łożysko na górę i sprawa załatwione. Jedyny minus to taki, że maja mały kont a przydał by sie tak ze 35 stopni minimum. Pewnie gdzieś są ale słabo szukałem.

Można nie zakładać łożyska i próbować oprzeć o sam trzpień, tylko na bank uszkodzimy wirującym trzpieniem część po której będziemy sunąć.

Kiedys chyba bylo o ostrzeniu frezow domowym sposobem.
Nie potrafie tego odszukac.
Moge liczyc na pomoc w/w temacie ?

Witam,
chciałem prosić o podlinkowanie do aliexpresu frezów węglikowych VHM do frezarki MAKITA RT0700CX2J.
Będę wykonywał podfrezowania pod koszę głośnikowe (metoda z cyrklem) i ścinał boki obudowy w projekcie kolumn 3 drożnych Zephyr Le.
Będę to wykonywał pierwszy raz i nie wiem jakiego frezu potrzebuję. Proszę o pomoc

Ja kupowałem z tego sklepu: https://a.aliexpress.com/_B09VUs
Do podfrezowań to zobacz jakiej szerokości jest kosz głośnika, a do zbierania ścięć kup coś szerszego, np. 22 albo 25mm.
Ten największy 32mm może być już trochę za duży do tej frezarki.

Ostatnia edycja:
Jakich producentów frezów polecacie na dzień dzisiejszy?

Potrzebuję czegoś lepszego niż typowe chińczyki ale też bez przesady, nie bardzo uśmiecha mi się kupowania CMT za 150-160zł, potrzebuję freza zaokrąglającego o R5 - 7 na trzpień 8mm do drewna.

R6,35 znajdziesz

przeszukaj aliexpress
maja sporo ciekawych bajerow ;)

w castoramie pojawily sie drozsze frezy. ceny 20-80zl, ale nie uzwyalem jeszcze

Mi znajomy polecał frezy marki Globus. Czy dobre - nie wiem, nie sprawdzałem, ale on zadowolony. Jak patrzyłem to cenowo nie ma tragedii.

Z tanich używałem tych z Juli i byly ok - tylko te z łożyskami się rozpadają. Jak porządne to tak jak wyżej Globus - dużo ludzi poleca, polskie i względnie tanie

Powrót