• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Frywolne rozmowy o doborze sprzętu CA Citroen C3

Reakcji
0
Autko zakupione, zrobione, opłacone i zarejestrowane.
Powoli i co najważniejsze - z rozwagą - przymierzam się do jakiejś drobnej a dobrej inwestycji w sprzęt do bagażnika.
Cenowo mam obecnie przeznaczone 300zł. Wiem, że mało, ale więcej nie wykrzesam. Zakup auta mnie wydoił z kasy.

Co do suba to problemu nie będzie z wyborem. Wstępnie mogę powiedzieć, że wybrałbym coś z stx.
Albo GDN-30-500-2x4 aa lub SW.STX.12.2.500.2x4.F.S.PP.
Co do pierwszego to słyszałem same dobre opinie. Nie wiem jak z drugim.
Zastanawiam się, czy gdn 30-100-4 sc lub 25-100-4 podeszły by jako subwoofer do auta.
Nawet by mi bardziej odpowiadały pod względem cenowym.
Oczywiście zabudowa we własnym zakresie. Materiał mam, więc nie wliczam je w koszta.

Teraz jednostka napędzająca.
Mam okazję zakupić audio tech cpa 200 - dwukanałowy. Lecz nie znam jego parametrów. Zapewne ma 200W max na kanał. W RMS może z połowe tego. Lecz wolę zapytać o opinie.

Tak na szybko na alledrogo znalazłem coś, co mieści się w moim przedziale cenowym.
http://allegro.pl/wzmacniacz-pioneer-gm-5000t-i1514998501.html
http://allegro.pl/wzmacniacz-pioneer-gm-x424-bcm-polecam-i1523556067.html
http://allegro.pl/wzmacniacz-magnat-classic-320-polecam-i1519017856.html
http://allegro.pl/wzmacniacz-carpower-350w-i1522623391.html
http://allegro.pl/carpower-hpb-502-250w-2-channel-amplifier-i1523883466.html
http://allegro.pl/xs-xsa-mb-monoblock-prawdziwa-moc-w-moc-rms-i1511712236.html

Wiem, że do zasilenia tego gdn 30-500 potrzebuje już coś mocniejszego.
Lecz w tej cenie nic nie znajde.
Więc może coś pod 30-100 lub 25-100?
Ten audio tech by wystarczył, lecz czy czasem nie jest to jakiś chińczyk z TDA w środku?

Dodam ponownie, że nic na siłe i na wczoraj. Mam czas z zakupem więc temat ten uważam za wstępne podejście do tematu

Witam. C3 nie jest dużym autem i w zupełności wystarczy intertechnik MDS08 w BR. Skrzynka nie duża, gra bardzo kulturalnie, zasilisz go bez problemu (120 rms). Kupisz sam głośnik za 220 zł, a żeby nie bawić się w robienie skrzynki, to całość za 280 zł. Nie wiem czego oczekujesz po basie, bo wypisałeś 30ki raczej do robienia łomotu w aucie. Sam wożę taki w kombi i powiem, że wiele razy miałem lekki niedosyt i myślałem nad jakąś 10ką, ale wrzucałem inną płytę z "lepiej zrealizowanym" basem i przechodziło mi. Co masz na przodzie? fabrykę?

Wlasnie po to zalozylem temat. dzieki za odpowiedz. oczywiscie nie rzucam sie wyssane z kosmosu moce i osiagi, bo mnie nie stac. wczesniej mialem w corsie subka 6 cali zasilany z tda i nie narzekalem.
nie twierdze, ze na tych 12 calach musze zakonczyc.
choc powiem, ze te 180 zl za glosnik to troche duzo. na piecyk zostanie mi tylko 120 zl. a co do basu- slucham muzyki dyskotekowej i radiowej. rzadko trance.
przod w cytrynce to seria. radio clariona, a jak z glosnikami to nie wiem. narazie nie biore pod uwage ich wymiany.

Wpisz w balledro Phase Linear Heavy Cast 10"

Sprawdzony sprzedawca no i mocno siedzi w CA

No tak ktoś coś poradzi ale i tak kolega wkleja zlepek "głośników" .

Skoro nie chcesz skorzystać z porady to kup którykolwiek z tych twoich.

Jeden poziom sobą reprezentują.

oj zaraz sie kolego denerwujesz.
Wystarczyło napisać, że to gówno warte.
Chyba lepiej żebym zapytał, niż kupował w ciemno.
Szukam poprostu coś taniego, bo kasy brak.
Tylko nie wiem, czy te obawy są słuszne, ale jakoś mam obawy przed zakupem używek na allegro. Nigdy nie wiadomo jak poprzednik o nie dbał.
Powiem, że cenowo te Phase by podeszły. Choć z drugiej strony ten intertechnik za drobną dopłatą i mam nowy. Na allegro nawet z zabudową.

---------- Post dodany o 21:22 ---------- Poprzedni post o 21:03 ----------

Jeszcze pytanie odnośnie wzmacniacza - czy carpower HPB-602 to dobra inwestycja? Za 150 idzie takiego wyłapać.

---------- Post dodany o 12:49 ---------- Poprzedni post o 21:22 ----------

A co powiecie na GMS 250? Czy to przypadek, że na innych forach (elektroda, strefa car audio) zachwalają go w tym przedziale cenowym?
Cena nowego to 100 zł. Zalecane obudowy to zamknięta 25L lub BR 33-37L.
Pytam, byście albo potwierdzili opinie na innych forach, albo obalili mity o nim siane.

Jeszcze pytanie odnośnie wzmacniacza - czy carpower HPB-602 to dobra inwestycja? Za 150 idzie takiego wyłapać.

Nie jest złą propozycją, bo za ok 200zł możesz dostać lepsze i mocniejsze wzmacniacze. Jeżeli max 150zł - jest też na allegro JBL GTS 180x ,warto sie zainteresować. Styknie do tego Phase Linear który polecił dan124 ;)

No to panowie głośniczek zakupiony. Mam nadzieje że dotrze jak najszybciej.
Wzmacniacz również już mam.

Co do suba to problemu nie będzie z wyborem. Wstępnie mogę powiedzieć, że wybrałbym coś z stx.
Albo GDN-30-500-2x4 aa lub SW.STX.12.2.500.2x4.F.S.PP.
Co do pierwszego to słyszałem same dobre opinie. Nie wiem jak z drugim.
Zastanawiam się, czy gdn 30-100-4 sc lub 25-100-4 podeszły by jako subwoofer do auta.
Nawet by mi bardziej odpowiadały pod względem cenowym

mam/mialem oba pierwsze i 25cm z drugiego wyboru
zdecydowanie bardziej polecam typowo samochodowe...
jak nie masz kasy to zwroc uwage na nowego 8" do samochodu

C3 nie jest dużym autem i w zupełności wystarczy intertechnik MDS08 w BR. Skrzynka nie duża, gra bardzo kulturalnie, zasilisz go bez problemu (120 rms).
to jest dobra opcja na poczatek
ale znajac zycie bedziesz chcial cos tanszego...

A powiedzcie mi jak sprawują się suby np. peyinga?
dajmy na to PY PA 250F4 lub PY-BC250F1? Tanio chodzą na alegro.

pewien rownie nieufny kolega jak ty, kupil najdrozszego peiyinga na allegro...
cieszyl sie tym ze mu samochod lata od basu i masuje mu wnetrznosci...
po pewnym czasie odkupil "mojego" aluminiowego STXa i zaczal sie smiac z tego ktory odkupil od niego tamta tandetna chinszczyzne ;]
jak nie zrozumiales aluzji to napisze wprost - STX GDN AA jest DUZO lepszy!

Albo MAC AUDIO MAC QUATTRO 25?
najtansza seria marketowego badziewia...
juz lepsze rzeczy leza u mnie na polce od lat i sie kurza... ;]

nie polecam glosnikow blaupunkta a wzmacniacz szukaj koniecznie 4 kanalowy
tak dla porownania podam ze bratu do astry zlozylem zestaw na przod na audaxach + sub do bagaznika (alphard ale cos gra ;) ) + wzmacniacz 4 kanalowy - calosc kosztowala ok 300zl!
tak wiec cierpliwosci

No to panowie głośniczek zakupiony. Mam nadzieje że dotrze jak najszybciej.
Wzmacniacz również już mam.

pochwal sie co kupiles

Dziękuje serdecznie za proste i rzeczowe opisanie tematu.
Więc czekam obecnie aż przybędzie do mnie Phase linear Heavy cast 10"
Teraz pytanie odnośnie jego parametrów:
winisd posiada ten głośnik w bazie danych. tylko nie wiem który to ten odpowiedni. no i nie wiem czy moge wierzyć tym parametrom:

Dziwne, widać masz jaką baze danych głośników wgraną, u mnie nie ma tego głośnika w WinISD ale po parametrach sądząc - wersja po lewej czyli "b" jest prawdziwsza :)
Zalecane skrzynie - CLOSED 23L zaś BR 45L @ 38Hz

właśnie winisd zaproponował mi identyczne obudowy, co podałeś. BR tylko 2l większa, strojenie 36hz, ale to drobiazg.
Najpierw poczekam na paczke. W niej sprzedający powiedział, że zamieści pełne parametry. Zobaczymy czy sie zgadzają, a później będziemy robić obudowy.

Nie na temat...
tak dla porownania podam ze bratu do astry zlozylem zestaw na przod na audaxach + sub do bagaznika (alphard ale cos gra ) + wzmacniacz 4 kanalowy - calosc kosztowala ok 300zl!

Sam będe budował strasznie budżetowe CA do renówki - 500zł na wszystko, radio, kable, przód, suba i wzmacniacz - może podołam ;)

Niestety dziś rozstałem się z Alpinką 7878R :crying:

No panowie głośnik w końcu dotarł.
Jutro zabieram się za robienie skrzyni. Na początek pójdzie zamknięta 22L.
Parametry głośnika zgadzają się z tymi z bazy danych winisd (dla 10 b)
Powiedzcie mi, czy warto robić tylną ścianę pod kątem? Więcej jest roboty przy tym, ale czy warto? Czy nie będzie różnicy?

---------- Post dodany o 14:18 ---------- Poprzedni post o 13:33 ----------

Wstępne testy głośnika wypadły aż nad wyrost. Nie spodziewałem się takiej jakości.
Głośnik naprawde masywny, wrzuciłem go w starą skrzynie BR ok 50L i naprawde głośniczek potrafi zagrać.
Podziękował dan124, że poleciłeś mi ten subwooferek.

Obudowa zamknięta już wykonana. Właśnie schnie w garażu.
Wypadło 25L. Jutro jak klej wysknie zobaczymy jak głośnik w niej zagra.
Teraz kwestia wygłuszania - czy jest sens?

Powrót