• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Full Satori 3-way: WO24P-8, MR16P-4, TW29RN - projekt by Piotr F. & pawel_luk1

Wg mnie, oczywiście ta ostatnia jest najlepsza. :D
Jeśli wrzucam upgrade, to właśnie dlatego, że uważam, że jest lepszy od wcześniejszej.

Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś sam wypróbował różne wersje.
Jeśli będziesz chciał się oczywiście bawić w ten projekt.
Możesz też spróbować zmienić, np. tłumienie na tweeterze.

A może.... nawet kupić wersję 8ohm średniaka MR16 i wtedy miałbym szansę zrobić projekt zwrotnicy z taką wersją...
Z Poznania do Wrocławia nie jest w sumie daleko. :)

Uważasz że MR16 w 8ohm będzie lepszy ? Dla mnie nie robi różnicy jak ma być lepiej mogę kupić 8

8 ohm ma mniejszą skuteczność. Nie trzeba będzie tak mocno go tłumić, jak wersję 4 ohm.
Tylko, że wtedy trzeba zrobić nowe pomiary i nową zwrotnicę.
Musiałbyś z gotowymi kolumnami przyjechać do mnie....

Ale został się coś na 8 ohm-owym jeżeli chodzi o jakość dzięku tz czy będzie lepiej niż przy 4 czy tylko dywagacje

Wg mnie nie będzie jakiejś znaczącej różnicy w dźwięku. Będzie za to lepsze dopasowanie skuteczności głośników i wyjdzie mniejszy rezystor szeregowy na średniaku, a co za tym idzie nie będzie się on grzał przy głośniejszym słuchaniu.

Piotr mówił że Paweł zastosowałeś inną wysokotonowe jakaś lepsza która nie zmusza do zmiany zwrotnicy czy warto w to iść tz większe koszty przełożą se na lepszą jakość ?

Ostatnia edycja:
Mam jeszcze pytanie co skłoniło was że zastosowaliście 4 ohm-owy głośnik średniotonowy a nie 8 ohm ?

W 2017r. nie było jeszcze w sprzedaży MR16P-8.
Były midwoofery MW16 w wersji 4 i 8 ohm, ale średniak MR16 był tylko w wersji 4 ohm.
Wersja MR16P-8 ukazała się gdzieś tak w połowie 2018r. o ile dobrze pamiętam...

Panowie gdzie najlepiej złożyć zamówienie polink już nie realizuje zamówień dla detalistów a jak patrzyłem na www to nie wszędzie są dostępne wszystkie elementu u jednego sprzedawcy ;(

Nie na temat...
W niektórych sklepach jest możliwość sprowadzenia jeżeli czegoś brakuje, warto dopytać. Wystarczy podać numery z polinka.

Nie na temat...
polinka ktoś potwierdzi? To będzie dramat
Śpieszę poinformować że Polink Wilkowo nie prowadzi już sprzedaży detalicznej. Ten obowiązek został przerzucony na współpracujących z Nim dealerów. Dealerów na Polskim rynku mamy 4 i każdy z nich Ma lub powinien mieć ( nie mogę jednoznacznie potwierdzić tego u kolegów z branży ) dostępne wszystkie pozycje z dystrybucji / produkcji Polink Wilkowo. Jeśli jakaś pozycja nie jest w stałej ofercie to nie ma żadnego problemu aby ją ściągnąć z magazynów dystrybucyjnych. Więc Koledzy nie panikujemy ... Tylko jeśli jest zapotrzebowanie to kupujemy Tam gdzie Nam jest bardziej po drodze

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
Lipa o tyle, że w Polinku się zamawiało i następnego dnia miało. Nie sądzę aby, którykolwiek dystrybutor miał na stanie całą ofertę, bo tego nawet Polink nie miał, ale cewki nawijał tego samego dnia i wysyłał. Teraz takie zamówienie zajmie kilka dni więcej.

Nie na temat...
Wyglada na uklon Polinka w strone swoich dystrybytorow/sklepow. Moze to lepiej, choc dla nas czas oczekiwania na pewne rzeczy na pewno sie wydluzy.

Nie na temat...
Sądzę, ze polink miął masę roboty z obsługą detalistów a niekoniecznie dobry zysk na tym i stąd taka decyzja.

A co sądzicie jakbym zrobił wszystko na 4 ohm czy oprócz nowych zwrotnic musiałbym przebudowywać obudowy ? z parametrów wychodzi że 4 ohm mają większą skuteczność. Będzie to miało jakiś wpływ na audio 4 względem 8 ?

Powrót