• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

FX-300 zrobiłem i dziwnie grają.

Reakcji
1
Skończyłem i uruchomiłem. Jakież moje zdziwienie wywołał poziom grania głośnika wysokotonowego.
Przestrzegano mnie przed podłączaniem ich do amplitunera Yamaha R-N500 ponieważ wysokie mnie zabiją. Tymczasem wysokie muszę bardzo mocna podkręcić. Myślałem z początku, że głośniki WT w ogóle nie grają, że jest jakaś przerwa. Odłączyłem więc ST i NT i słychać je, ale tak strasznie licho, że to się nijak nie ma do pozostałych. Elementy mam wg schematu i tu mnie zastanawia czy nie ma jakiegoś błędu w wartościach w torze WT. Proszę potwierdzić czy wartości mają takie być.
R1 = 4,7R
R2 = 47R
Rp = 10R
C1 = 4,7uF
C2 = 10uF
Cp = 3,3uF
L1 = 0,35mH
Lp = 0,05mH

Może spalona cewka?

Wykrec wt i podłącz do telefonu jak nie gra to jest źle.

Tylko go nie upal wzmacniaczem czasami..

Jak oba nie grają to może coś w kotektorze masz poprzestawiane i zapomniałeś.. Podłącz inne kolumny lub zamień wzmacniacz

Ostatnia edycja:
Prędzej tak ma grać...

Wygrzewanie głośników to praktycznie ściema. To nie silnik, że się dociera...

Więc "przedmuchany" głośnik to też ściema? :)
Nie, zawieszenie po prostu się wyrabia.
Głośnik wysokotonowy mimo iż nie rusza się jak woofer, też się "dociera".

W tym natomiast przypadku nie chodzi o wygrzewanie a o coś innego, a co to się pewnie dowiemy wkrótce.

Przestrzegano mnie przed podłączaniem ich do amplitunera Yamaha R-N500 ponieważ wysokie mnie zabiją. Tymczasem wysokie muszę bardzo mocna podkręcić. Myślałem z początku, że głośniki WT w ogóle nie grają, że jest jakaś przerwa. Odłączyłem więc ST i NT i słychać je, ale tak strasznie licho, że to się nijak nie ma do pozostałych.

Jeśli oba tak grają, na dwóch zwrotnicach, to najpierw zmień wzmacniacz.
Zwrotnice pewnie masz OK (pokaż fotkę).
Dwie wysokotonówki raczej bubla nie mają, więc zostaje wzmacniacz... albo Twój słuch :)

Jak ja robiłem FX-300 to chciałem jeszcze bardziej przyciszyć wysokotonówki, ale że nie robiłem ich dla siebie, to zostawiłem tak jak jest w oryginale.

http://diyaudio.pl/showthread.php/17430-2-5way-Mariana-ala-Bingant

Ostatnia edycja:
oj mylisz sie! i to bardzo
niektore glosniki podczas wygrzewania (rozruszania sie zawieszen) mocno zmieniaja swoje brzmienie!

ale nie AWXy :(

na probe smialo podlacz wysokotonowy bezposrednio pod ampli, ale cicho!

rozumiem ze masz jakies inne kolumny zeby sprawdzic czy ampli gra ok?

UWAGI PANA ADMINISTRATORA
przenioslem do odpowiedniego dzialu

Jeśli oba tak grają, na dwóch zwrotnicach, to najpierw zmień wzmacniacz.
Zwrotnice pewnie masz OK (pokaż fotkę).

Sprawdzę na innym wzmacniaczu choć na razie nie mam gdzie. Inna sprawa to pokój. Jest on dość trudny w ustawieniu kolumn. Póki co grają dopiero kilka dni i to nie ciągle. A może to moje zbyt pochopne nastawienie. Trzeba się osłuchać. Zwrotnicę sprawdziłem elementy są na swoim miejscu.

To z jednej strony dobrze, bo myślałem że miałeś coś pokroju Altusów które sypały wysokimi jak piachem z wiadra, dlatego teraz takie odczucie masz, że za mało wysokich.

Poczekajmy na wymianę wzmacniacza...

Jesli można to pokaż komplet połączeń bo są jak widzę są 2 części zwrotnicy i być może włączyłeś część zwrotnicy odpowiedzialnej za filtrowanie wysokotonowca za tą dużą cewką od niskotonowca ?

Jesli można to pokaż komplet połączeń bo są jak widzę są 2 części zwrotnicy i być może włączyłeś część zwrotnicy odpowiedzialnej za filtrowanie wysokotonowca za tą dużą cewką od niskotonowca ?
Bez żartów. Rozdział na obie zwrotnice jest na zaciskach terminala. Na elektronice to ja się znam.

Powrót