• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

głośnik do suba aktywnego jako wsparcie fenixów

z tonsili to np 25 80 1, wystarczy mu znamionowa w zupełności - więc wzmak budżetowy, np n-mosfet, a spl ma naprawde niemały :)

no kurcze , w kolumnach masz cztery 16, myślisz że jedna 20 pod słabym wzmakiem wspomoże je w dolnym zakresie w wystarczającym stopniu ?
odpowiedź brzmi - nie ;]

zagrac zagra ale nie pokaze na co go naprawde stac. popytaj kogos to moze zlozy Ci wzmacniacz na tranzystorach, a ten juz go ladnie wysteruje

jakieś ogromnej wytrzymałości mocowej ten głośnik nie ma, więc mostek tda zapewniałby nawet pewne rezerwy mocy.
Tyle że za tą kase lepiej jest zrobić coś na tranach.

jest to pierwszy projekt mojego kolegi amatora elektroniki , dzięki takero za informacje ,może następny projekt będzie na tranach .

a mnie sie wydaje, ze ogolnie tonsil w techno sie nie spisze - mam dwa gdn 25/40/3 w 12m^2 i o ile w rocku i pochodnych sobie dobrze radzi - gra lekko i szybko to w techno mogloby byc za malo "masy". nie slucham takiej muzyki, ale ci ktorzy sluchaja wola najczesciej bardziej muliste brzmienie z glosnikow typu gdn-27-150 czy pochodnych. zapewne SLS 12 czy SLS 10 by sie najlepiej sprawdzil w takim zastosowaniu, ale nie mamy za wiele pieniedzy to moze arn-226-07? basowiec 16cm basowcowi 16cm nierowny. do tego dochodzi jeszcze fatalna zwrotnica bez zadnej kompensacji baffle - stad braki basu... sadze ze taka tesla 226-07 (moze byc w dwoch sztukach) dalaby rade. no ew. tonsil, ale nie jestem przekonany czy technomaniakowi sie spodoba jego brzmienie.

moznaby jeszcze obwiniac amplituner o brak basu - kiepski wspolczynnik tlumienia, itd... pozycz od jakiegos znajomego jakis dobrej klasy wzmacniacz - moze byc z lat 80-tych, bo wtedy bylo sporo perelek i brak takich oszczednosci na wszystkim ;)

hmm... z fenixow bas sie wydobywa i to calkiem pokazny.. tzn stuka i nic wiecej :razz: tak wiec potrzebny jest glosnik ktory nadrobi cisnieniem oraz zejsciem. wspomniany SLS bylby idealny ale no niestety brak kasy...

Też jestem zdania że 25/80/1 nie jest tutaj najtrafniejszym wyborem. To dobry głośnik, szybki i kopiący ale nie ma takiego dołu i mięcha. Spisze sie w rocku gdzie musi być głośnik szybki ale raczej nie w techno i pochodnych. Tutaj widział bym bardziej BSW a o SLSie bym nawet nie myślał bo nie dość że potrzebują mocnego pieca by zagrać to i tak grają w sumie dość cicho i monotonnie ale zejście mają już całkiem dobre.

bsw + wzmak matronixa jak nie masz umeijetnosci ewentualnei popros kogos z forum o zrobienie wzmaka...

Powrót