• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośnik w 12L

Reakcji
0
Znajomy dał mi gotowe skrzynki i mam w nich zaaplikować głośniki (oczywiście budżetówki). Kiedyś w nich siedziały jakieś tonsile (nie wiem jakie ale to nie ma znaczenia). W środku 2 komory. Jedna mała dla tweetera, druga ok. 12l. Otwór 145mm. Przeznaczenie: ogólnie do wszystkiego ale najbardziej do muzyki z kompa. W grę wchodzą raczej stx'y i tesle.Patrząc na rozmiary w grę wchodzą tylko:
stx GDN-16-50, GDN-18-120
arn 165-05/4, XW-165-1394 (z tym że XW zostawi tylko po brzegach 5mm a nie wiem jak to będzie się prezentować). Proszę o pomoc.

Jeśli chodzi o zwrotnicę to raczej będzie kondek na wysoki + tłumik (jeśli będzie konieczny)

Jakiś dziwny ten Tonsil... nie kojażę 16stki z taką membraną... Jak ma być tanio, to możesz wrzucić 14'stki STXa, tylko sprawdź która tam się nada do tej pojemności, ale chyba SS (ta żółta, nie pamiętam tych oznaczeń).

brzydkie charakterystyki były.Pawel S., weź mi pomóż bo naprawde teraz już sam nie wiem czy dać go w closed, b-r czy bp :sad:

jezeli ma byc tanio i nowka to ARN 188 bardzo ladnie gral w 11 zamknietych litrach. tonsile napewno ladniej ze srednica zagraja ale niewiadomo czy to oryginaly czy regenerowane...
krzyhoo9 napisał:
już sam nie wiem czy dać go w closed, b-r czy bp
to chcesz teraz nowe obudowy robic??

Nie. Obudowy już są i napewno nie będą zmieniane (bo w końcu nie moje). Chętnie dałbym arn'a188 ale front jest szeroki 18cm...

takero napisał:
to wsadź XW , to samo co arn188 tylko kosz inny i tak samo nie ma średnicy :)

tak tylko czy to nie będzie banalnie wyglądało głośnik 17cm a obudowie 18...

no i nawet jak bym go wziął to jak wysoko stroić :?:

Closed :?:

może warto spróbować, no i faktycznie z tymi wąskimi boczkami nie wygląda tak strasznie...

PS> Czy ze strony EMPIRE idzie jeszcze zamawiać :?:

I właśnie dlatego dobiera się obudowy do głośników, a nie głośniki do obudów...

Wrzuć tam 3 litry styropianu, zrób pierścień dla ARN150/STX14 i będzie najlepiej.

Powrót