• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Galeria fornirów

• Autor wątku Autor wątku XYS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie rezygnuj tak szybko! Ja na pierwszy raz kładłem dąb i powiem szczerze że nie było źle!
Po pierwsze musisz poczytać na forum jak kłaść fornir, po drugie wypróbować klej, ja kupiłem najtańszy wtedy za 10 zl 0,5 lira i po prostu musiałem dłużej czekać aż przeschnie przed połączeniem z budami. Po trzecie tylko i wyłącznie spokój i brak pośpiechu! On wskazany tylko przy łapaniu pcheł! To nic że położysz jeden czy dwa liście na dzień, ważne aby było to zrobione dobrze :)

kup lisc najtanszego forniru i oklej maly szescianik.
jak wyjdzie ladnie i bedziesz z tego zadowolony to kupuj ladniejszy fornir. jak nie wyjdzie to cwicz dalej :p

Chodziło mi bardziej o potwierdzenie, że fornirowanie jest tak trudne, jak mi się wydaje - jest jeszcze gorzej ;P
Ponieważ w domu nie mam jak tego robić, będę całą operację budowania kolumn prowadził u teścia, gdzie jestem 1-2 razy w miesiącu na weekend,więc konstruowanie kolumn trwało by pewnie z rok ;)
Ogólnie cieszy mnie taki obrót sprawy - wolę farbę od forniru :)

widzialem ofertę, z tym, że jako to moj 1 x to chcialbym uniknąć łaczenia na 1 ściance :P - mail do goscia poszedł :)

zagłoba i CDO - pisz do nich
w CDO facet wyszukal mi liscie podobne do tych co mialem na zdjeciu ;) (tylko ze ja szukalem jatoba)

Jak już budujesz takie kolumny to zainwestój w naprawdę ładny fornir. Ja bym bral jabloń, oliwe, albo jakiegoś czeczota- orzecha lub inne tylko problem znaleźć duże liście i dużo zabawy z klejeniem takiej fali i zaklejania ubytkow. No ale za to jaki efekt.

---------- Post dodany o 20:03 ---------- Poprzedni post o 19:59 ----------

orzechkaukaski2.jpg
[/URL][/IMG] ....albo orzech kaukaski

UWAGI MODERATORA
Wątek poświęcony galerii fornirów. W tym wątku znajdować się powinny tylko zdjęcia i opis danego gatunku.
Wszelkiego rodzaju dyskusje powinny znaleźć się w innym, odpowiednim do tego temacie.

Witam,
Czy jest ktoś w stanie mi pomóc? Jaki to fornir, w przybliżeniu jakiej bejcy użyć by uzyskać podobną tonację koloru i takie jak tutaj rozmycie jak by ,,zmniejszenie ostrości'' słojów i przejść kontrastów między nimi? Efekt jest taki, że przejścia między słojami są delikatne, zanikają krawędzie tych przejść a całość ma świetny kolor. Pomijamy wysoki połysk. Interesuję mnie jakimi fornirami i bejcami można uzyskać taki efekt przed lakierowaniem. Oto zdjęcia:

---------- Post dodany o 11:08 ---------- Poprzedni post o 11:05 ----------

Oczywiście zamieszczone zdjęcia nie posiadają identycznych efektów jednak chodzi mi o coś w tym kierunku. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Bejc straj sie unikac - nie wychodzi to najlepiej na fornirowaniu
efekt "rozmytych slojow" uzyskasz uzywajac lakierobejcy. tylko ze wtedy efekt jest taki jakbys przykryl fornir kolorowa folia

Powrót