• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Galeria fornirów

• Autor wątku Autor wątku XYS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ktos kiedys robil na tym sandalowcu?

Robiłem dokładnie z tego sandałowca miesiąc temu.
Ten fornir jest w dobrej cenie, ale ma miejscami pęknięcia (prześwity) wzdłuż słoi - widać to jak spojrzysz pod światło,
dobrze jest więc przed klejeniem obejrzeć dokładnie liść i wybrać fragmenty w najlepszym stanie.

Z jednej strony liścia trafiają się poprzeczne rysy, ale jak przeszlifujesz po naklejeniu wzdłuż słoi, będzie ładnie.
Klei się bardzo łatwo, jeśli kruszy się przy cięciu w poprzek, to utnij sobie 2mm dalej i te 2mm zeszlifuj - będzie idealna krawędź.
Ja nie docinam wcale, po prostu po przyklejeniu przecieram z wyczuciem wzdłuż rantu klockiem z założonym papierem ściernym i to co niepotrzebne samo odpada..

Makaron - no tak dokladnie sa przeswity, wlasnie ogladam scinki, poprostu trzeba dokladniej ogladac przed nalozeniem, a ja tego nie zrobilem.

http://allegro.pl/oblog-orzech-amerykanski-1-5mm-x-45x21cm-i4131520049.html

Zobacz na fotkę główną, jak widać odcień zależy od liścia (choć osobiście spotkałem się z tą "wyblakłą" wersją).

Nie no różnica w liściach i odcieniach hardokorowa:).
Dodam też od siebie że jeśli ktoś chce sklepać coś z orzecha amerykańskiego to niech się uzbroi w cierpliwość bo w obróbce jest bardzo trudny już nie mówiąc o malowaniu na wysoki połysk:))

Ebony macassar w kilku innych wzorach:

EBONY_Macassar_crown_cut.jpg

French%20Art%20Deco%20Table%20(Large).jpg

d5f4et.jpg

gallery5a.jpg

Nie no różnica w liściach i odcieniach hardokorowa:).
Dodam też od siebie że jeśli ktoś chce sklepać coś z orzecha amerykańskiego to niech się uzbroi w cierpliwość bo w obróbce jest bardzo trudny już nie mówiąc o malowaniu na wysoki połysk:))
To lepiej jatoby nie ruszaj! ;)

Dziwne, to chyba najłatwiejszy fornir jakim się bawiłem do tej pory ;-)

Panowie, gdzie kupię taką topolę czeczot?

Najlepiej modyfikowaną.

Na allegro :). Ale modyfikowany ??/ nie wiem czy można dostać...

...no i gdzie by była zabawa w zaklejaniu dziurek ;)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ps. Ładny fornirek, mimo że to panel podłogowy

pdsppsihxjylmjnjwh6e_1408399326.jpg

Ostatnia edycja:
Panowie, gdzie kupię taką topolę czeczot?

Najlepiej modyfikowaną.

Na allegro bywa czasem w dobrych cenach.
Tylko pamiętaj nie wypełniaj ubytków pyłem. Ja robiłem (żywica plus kawa ), jak wypadnie cały sęk to przeszczepiasz, niektórzy też szpachlują startą korą.

I właśnie dlatego miał by być modyfikowany.
Ja wiem że naturalny fornir ładniej wygląda, ale "walka" z niektórymi rodzajami mnie odstrasza.

Czeczoty to tylko naturalne. Występują też modyfikowane, ale wyglądają np. tak:

Chyba, że chodzi o czeczot podklejany flizeliną, tylko szczerze mówiąc nie spotkałem się nigdy z takim czymś. Czeczot to jednak "rzeźbienie" i ta flizelina mogła by bardziej przeszkadzać niż pomagać... Ale może warto popytać u któregoś z dostawców.

Te paczki zrobiłem kilka lat temu. Był to chyba najładniejszy fornir wg mnie, chociaż nie każdemu musi się podobać. Mogą być kłopoty przy nakładaniu tak wielkich liści bo potrafi być pofałdowany. Sporo sęków jest kruchych i lubią czasem wypaść. Dodatkowo dochodzi szpachlowanie i docieranie, ale docieranie zrobisz mechanicznie więc problemu nie ma. Ciekawie ten fornir wygląda bejcowany. Ja robiłem na brąz i czerwień.

Powrót