• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Granie do pokoju 17m2 - używane?

Kolumny brałbym bez zastanowienia bo za tą kasę jest to najlepszy zakup jaki możesz dokonać. Co do wzmaka jednak na Twoim miejscu nieco bym się wstrzymał i nie pakował się w jakąś yamahe czy kenwooda. Powyższy marantz jeszcze jakoś się prezentuje na tle konkurentów (yamaha, kenwood) w kwestii brzmieniowej oczywiście. Sprzętu nie kupuje się na 2 dni więc czasami lepiej jest dozbierać kilka groszy i kupić coś co ma jakąś klasę. Ja może nie jestem mega specem od wzmacniaczy ale "kilka" w życiu słyszałem i kilkanaście przemieliłem. Przeszedłem m/dzy innymi przez denony, duale, fischery, yamahy, technicsy, kenwoody, pioniery i kilka innych. Mówię tu oczywiście o pólce cenowej 300-400pln. Najlepiej moim zdaniem wypadającymi w tej półce cenowej były NAD'y. Mówiąc krótko- inne były jakby z innej półki innego sklepu. Na moją uwagę zasłużył również rotel ale jego charakter nieco mnie meczył. W chwili obecnej jadę na gainclonie i jestm bardzo zadowolony. Jeśli jednak chcesz mieć coś gotowego i nie bawić się w diy to z całą odpowiedzialnością polecam produkty firmy NAD. Nie są one może zbyt piękne ale mają bogate "wnętrze" i potrafią odwdzięczyć się w taki sposób, że nie pożałużesz ani jednej wydanej na nie złotówki. Co prawda ciężko jest dostać nad'a za 200pln. więc proponuję dozbierać jeszcze ze 150 zł. i kupić coś co dotrzyma kroku twoim przyszłym klockom (o ile zdążysz je kupić :) )no i będzie w stanie je odpowiednio napędzić. Osobiście polecam Nad'a 3130, 3020... Odradzam Pioniery, yamahy i inne "popularne" marki.

o yamahy pytaj kolegow - ja nie mialem chyba zadnej
do pionka zrazilem sie przez kilka tandetnych ale mocnych modeli

---------- Post dodany o 17:51 ---------- Poprzedni post o 17:49 ----------

ooo - 18 000 postow! :D

coś mi się widzi, że jeden z userów zje Ciebie za tego rotela :)

ja bym brał yamahe ax-500 lub a-520
dużo osób je chwali i nie słyszałem o problemach z nimi
duża moc i brzmienie podobno niczego sobie
jeżeli kupisz w dobrym stanie, a nie spodoba Ci się brzmienie, to zawsze możesz spróbować sprzedać za podobne pieniądze

Ten model nie jest może demonem mocy ale do Twojego pokoju spokojnie wystarczy i na bank przebije te wszystkie plastikowe yamaszki
http://allegro.pl/rotel-ra-920-i1913240860.html

Plastikowy to jest ten rotel... Miałem ten model i jeszcze kilka podobnych... Wykończenie jak z marketu, cały front i pokrętła(o ile dobrze pamiętam) z plastiku nie to co w yamahach gdzie używa się aluminium jak przystało na porządną konstrukcję... Do tego w środku zero rewelacji, trafo w cdkach widziałem nie raz większe... Poza tym te tanie rotele du...y nie urywają dźwiękiem, nie wiem jak droższe bo nie kupuję już nic tej marki bo się zraziłem...

Po pierwsze mówiąc "plastikowe" miałem na myśli sztuczny, z bardzo podbitymi skarajami dźwięk. Yamaha jest akurat w tym mistrzem :) Tego akurat modelu rotela nie słyszałe, słyszałem natomiast modej troszeczkę wyższy i uważam osobiście, ze ani yamaha, ani kenwood, a już na pewno nie pioneer nie są w stanie zagrać w tak "uporządkowany" sposób. Słyszałem kilka yamah, wtym również jedną z proponowanych t.j. ax-500 i jak na moje być może tępe ucho nie ma ona żadnego chrakteru. Jedyne co się żuca w uszy to spory dudniący dół, plastikowaśrednica i natarczywe wysokie. Na dyskotekę domową w sam raz. Rotel może nie urywa d...y jak stwierdził jeden z kolegów ale moim skromnym zdanie dźwięk jest duuużo bardziej neutralny. Co do stwierdzenia, ze sprzętu nie kupuje się po marce to mam nieco odmienne zdanie ponieważ jak pewnie większość z nas, którzy już w życiu troszeczkę słyszeliśmy wiemy jaki jest charakter brzmienia danych marek. Wiadomo np., ze denon jest dość płaski z małym dołem, że nad jest ciepły i miękki, ze rotel wyrazisty, czasmi ostry i bardzo dynamiczny... Można tak wyliczać bardzo długo. Największym jednak problemem jest to, ze kolega ma tylko 200 zł. Będę jednak nadal namawiał go na dozbieranie i kupienie czegoś ze stajni NAD.
Wszystko co napisałem powyżej jest moim subiektywnym odczuciem i doświadczeniem. Poza tym każdy ma inne preferencje i gust. Nie twierdzę, ze Yamaha nie może sie podobać o ile ktoś lubi "duże" brzmienie z dudniącym dołem. Ja osobiście stanawiam na przejrzystość i neutralność. Pozdrawiam szanownych forumowiczów :)

Co do NADa to owszem, ale z 200zł to raczej nie wiele się zwojuje... Z 400zł już owszem

Sprzedał znajomemu.. kur**, ale coś dziwne mi się wydaje, bo miał je dopóki nie napisałem, czy może mój kurier po nie przyjechać >:( No nic, pomóżcie chłopaki jeszcze raz.

A tak swoją drogą ile zrobienie kolumn na takich przetwornikach kosztuje?

500pln. nie wystarczy nawet na 1 szt.

tweeter to chyba vifa TC - cos tej klasy to 80-100zl
sredniaka nie znam - liczmy conajmniej 50-100zl
woofer seas'a - minimum 200zl
zwrotnica - ok 100zl
obudowa - od 20zl (ale grac bedzie ;) )

tak wiec budowa DIY nieoplacalna :P

poszukajmy kolejnych uzywek

tweeter to chyba vifa TC - cos tej klasy to 80-100zl
sredniaka nie znam - liczmy conajmniej 50-100zl
woofer seas'a - minimum 200zl
zwrotnica - ok 100zl
obudowa - od 20zl (ale grac bedzie ;) )

poszukajmy kolejnych uzywek

tak wiec budowa DIY nieoplacalna :P

czyli tak jak mówiłem ;)
(nie zapominajmy jeszcze o kosztach przesyłek)

---------- Post dodany o 01:03 ---------- Poprzedni post o 00:48 ----------

http://allegro.pl/idealne-kolumny-stereo-arcus-bingo-150watt-i1892389263.html

nie za duże?

---------- Post dodany o 01:04 ---------- Poprzedni post o 01:03 ----------

a może coś takiego?
http://allegro.pl/uher-dps-1400-okazja-drewno-120-wat-i1904475260.html

Te MB Quart wyglądają sensownie, ale ciężko polecić je bezwzględnie nie wiedząc co jest w środku.

W MB Quart'ach prawdopodobnie wymienione są zawieszenia w głośnikach średniotonowych i niskotonowych.

Powrót