• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

hds/dxt + fw146 + l22rn4xp/dayton rs225 - projekt by raven1985

Reakcji
50
...
tego tematu :
http://diyaudio.pl/showthread.php/2...22rn4xp-lub-dayton-rs225-projekt-by-raven1985

Proszę przeczytać powyższy temat przed kontynuacją :)
Nie będę tutaj powtarzał wszystkich informacji (pojemności skrzynek/ strojenie / wytłumianie są takie same )

Ten sam projekt ale z 2 dodatkowymi wysokimi :

http://www.seas.no/index.php?option...=99:h1499-06-27tbcdgb-dxt&catid=45&Itemid=462
i
http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/d2608-913000.pdf

Budka :

v1uchm8kqfclt08dptxh_1419807765.jpg

Wymiary dla dxt i daytona !

D2608/913000 (HDS ) :

Obudowa wymaga pochylenia o 7-8 stopni !!!!

1o1wvo8tto87cq5i99ch_1419807730.jpg

nfmbnb63yxiqj34innwl_1419807733.jpg

cdg15oywuyvt27yilh1v_1419807740.jpg

Opcje tłumika na wysokich (R4)

71g989emfqosskmg8uxi_1419807737.jpg

Cewki powietrzne oprócz tej na basie .
C6 i C8 elektrolity reszta foliowe .

+ na hds oznaczony jest białym mazidłem .

DXT:

Obudowa nie wymaga pochylenia ale niewielkie 1-2 stopnie poprawi zgranie fazowe .

2yyc6n6a64am3646eb9g_1419807779.jpg

051pnent5fiuhf7eg38g_1419807782.jpg

e4a9guvcc1ztdq2qmt6x_1419807791.jpg

Opcje na wysoki (R4):

rgxql1jm50qk07r10jbq_1419807788.jpg

Cewki powietrzne oprócz tej na basie .
Cz1 i C8 elektrolity reszta foliowe .

Jak widać filtr na DXT się nieco rozbudował, dlaczego widać na poniższym obrazku :

2aeqepaqgb22j0rp0nn2_1419807785.jpg

Zachęcam w (w obu przypadkach ) do zabawy rezystorem w tłumiku R4 .
W DXT nawet niewielkie zmiany rzędu 0.3om potrafią zrobić sporą różnicę ;)
Można DXT nieco ugrzecznić przez zmniejszenie C5 do 5.1 czy 4.7u (wycofuje to nieco zakres 2-4kHz ).

Na koniec .
Krótko: moim zdaniem HDS jest lepszy od DXT ale każda ma coś czego nie ma druga :)
DXT ma świetne charakterystyki kierunkowe i potrafi narysować fajną scenę nawet w trudnych warunkach akustycznych .
Jest jednak dość bezpośrednia i jak by to określić "bezwzględna " , brakuje jej nieco delikatności co niektórych może męczyć .
Jest też dość kapryśna i długo czasu ją "molestowałem" zanim znowu zaczęła mi się podobać ;)

Pycha :-) to beda prawdopodobnie moje nowe kolumny. Choc nie wystartuje z nimi wczesniej niz za kilka miesiecy. Mam chyba dosc fajny pomysl na obudowe... dzieki za projekt :-)

warto by do tego zestawienia dorzucic jeszcze SB29RDC, gdyz jest to wg mnie minimalnie lepsza kopulka niz HDS a i tansza przy okazji :)

pomyślimy .
Myślałem jednak nad czymś innym 15cm SBA + TIW200 + np ta rdc.
TIW-y mam (obecnie to nawet mam nadmiar ;) )
daytonów też mam 3 pary ;)
15cm SBA chyba kupię sobie ale jeszcze się zastanawiam :)

to najwcześniej wiosną jednak .

za dobry jesteś raven :P Wrzucasz projektów więcej niż konstrukcji na nich. Ludzie kopiują, nie pokazują i handlują za plecami :P

raven jesteś w stanie subiektywnie ocenić różnice między tw07 a hdsem??
Wiem że pytanie trochę z tyłka i ciężko coś takiego ocenić ale czy czuć tą różnicę cenową?:)

Cały czas się zastanawiam co wybrać po tw08 + FW168 w którym zdecydowanie brakuje mi po prostu basu i nie wiem czy pchać się w ten projekt czy szukać czegoś innego. Szczególnie że napisałeś że z tym basem różnie bywa.

Pozdr

raven jesteś w stanie subiektywnie ocenić różnice między tw07 a hdsem??
Wiem że pytanie trochę z tyłka i ciężko coś takiego ocenić ale czy czuć tą różnicę cenową?
Całkowicie dwa rożne głośniki
Hds to granie podobne do scana detaliczne i zimne
A 07 to granie zbliżone do Morela ocieplone

Nie ma sensu takie pisanie .
Sam posłuchaj to wyciągniesz wnioski .
Ja z tym skończyłem .

No to chociaż napiszcie który lepszy.
Czy może tutaj nie da rady tego określić, ponieważ oba są "dobre" a różnica polega tylko na barwie i charakterze grania?

Wg mnie oba sa dobre a ich styl gry zalezy od aplikacji
I oczywiście preferencji słuchacza

czarnecki planujemy bezpośrednie porównanie moich kolumn (projekt Ravena - HDS z 8948) z kolumnami Przemcia (robota lklukasz - Wavecor 07 z Vifą NE180W08) :cool:

Tyle że Przemka ciężko złapać bo jest tydzień w kraju a 3-4 tygodnie za granicą, do tego akurat jest w trakcie remontu :p

Ale jak tylko się uda to chętnie opisze swoje spostrzeżenia :)

Maniek słuchałes obu
Jakies dwa zdania porównania juz mógłbyś powiedziec

Fakt, słuchałem ale na różnej elektronice i w różnych warunkach (pomieszczenia i ich akustyka) :p Nie słuchałem Przemciowych na tyle długo by móc je porównać bezpośrednio ze swoimi i obiektywnie się wypowiedzieć. Jedno co jest pewne to to, że Vify robią "na dole" taką robotę że ... trzeba to usłyszeć :thumbsup: Tak niepozornie wyglądają i są tak lekkie - ale prezentują naprawdę duuuuużo - ja w swoich warunkach z Usherów 8948 tego nie doświadczyłem :p

Jeśli chodzi o HDS'a - z początku wydawał mi się za ostry, głośny w stosunku do woofera - podobne spostrzeżenia miał kolega z tego forum, nie pamiętam nick'a. Dał im jednak się "rozegrać" i po czasie stwierdził że jest lepiej - u mnie wygląda to tak samo (albo się po prostu do nich przyzwyczaiłem:p).

Przymierzam się do zrobienia tych kolumn, jestem na etapie zakupu głośników. Nie ukrywam że cena komponentów jest dla mnie kluczowa, dlatego na górę kupię DXT (chociaż wspomniana ich kierunkowość i tworzenie sceny też była istotna), na dół RS225 chociaż trochę będę miał kłopot z ustawieniem większej obudowy w moich 10m2. W związku z tym mam też pytanie, czy obudowę można wykonać jako dzieloną (osobno skrzynia z RS225 i osobno skrzynia z wysoko i średniotonowym i co wtedy z odległościami między głośnikami, czy raczej niema sensu kombinować). Wszelkie sugestie mile widziane, może komuś zbywają głośniki pod ten projekt jestem otwarty na propozycje. Nie mam wymagań High Endowych :-)

co wtedy z odległościami między głośnikami
Muszą pozostać zgodnie z projektem. O ile zachowasz wymiary frontu i odleglosci miedzy glosnikami, to nie ma znaczenia czy dasz w jednej obudowie czy w dwoch osobnych tworzacych jedna calosc.
Projektant juz dobrze wszystko policzyl za Ciebie wiec dziekowac jemu i nie kombinować ;) (dot.rozmieszczenia głośników i wymiarow frontu)

Ps. Dzięki Raven, świetny projekt. Co do SB, to może być bardzo smakowity kąsek w takim zestawieniu... ;)

Ostatnia edycja:
(osobno skrzynia z RS225 i osobno skrzynia z wysoko i średniotonowym i co wtedy z odległościami między głośnikami, czy raczej niema sensu kombinować). Wszelkie sugestie mile widziane, może komuś zbywają głośniki pod ten projekt jestem otwarty na propozycje. Nie mam wymagań High Endowych :-)
Możesz tak zrobić ale odległości głośników raczej jak jest taka możliwość zachowaj .
Szczególnie wysoki-średni .
Niskotonowy możesz w miarę bezpiecznie przesunąć w dół ale max 10cm .

Odgrzewam, bo bardzo podoba mi się ten projekt, a w szczególności bardzo szczegółowy opis, bardzo dziękuję.

Mam pytanie, czy zmiana szerokości obudowy i podfrezowanie boków jak w modelu gemme audio katana, znacząco wpłynie na charakterystykę dźwięku?

Nie było zdania "zmiana szerokości obudowy". Nie przeczytałem ze zrozumieniem.
Ale nadal mam pytanie odnośnie lekkiego podfrezowania frontu kolumny, tak jak wcześniej pisałem. Coś podobnego jak w katanie? Cz będzie to znacząca ingerencja w charakterystykę?

Projekt fajny, już pomału kompletuje klocki. Przyszłościowo chciałbym rozwinąć projekt do systemu 5.1.2. Ale pomalutku...

Czekam na odp.

Powrót