• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

HOLMImpulse ciekawaostki, wady, zalety...itp.

Fakt, warunki pomiaru najgrosze jakie moga byc (mikrofon na krzesle, glosnik z zestawu komputerowego tuz obok), a ja oczekuje cudow.

Juz chyba wszystko jest ok. Zrobilem pomiar fazy, to wyszedl przyzwoty (tzn. nie odbiegajacy od tego co widzialem w innych prawidlowo wykonanych pomiarach fazy). Wyglada to tak:

Dziekiuje wszsytkim za pomoc, a w szczegolnosci pogromcy za tamten link ;)
Spróbuje jeszcze z mikrofonem podlaczonym pod wejscie mikrofonowe (bez zewnetrznego zasilania) i porownam rezultaty.

-----------
EDIT:

Zostaje przy samym mikrofonie, bez zadnych wynalazkow :) Może skuszę sie jeszcze na dwukanałowa metode pomiaru.

Ostatnia edycja:
no i nadal mam problem
ustawione mam na opcja „detect time zero” -> „first peak”
i wynik impulsu zawsze jest w 0

94179726.jpg

By lklukasz at 2012-03-14
12032703.jpg

12032703.jpg

W data analist odznacz - auto apply timewindow. Potem przejdź do zakladki measurements, zaznacz tylko jeden ptaszek tak byś miał tylko jeden wykres - wejdz w jego opcje, weź raw impulse, close. i potem kliknij prawym przyciskiem na okienku impulse response - gotowe :)

BTW. mierzysz widzę MLSem - mi na mlsie wychodziły przekłamane wyniki względem sygnałów sinsuoidalnych. (albo odwrotnie) hehe

Ostatnią edycję dokonał moderator:
LightSound...nie pierwszy raz pomagasz z HolmImpuls. Może dałbyś się namówić na jakiś poważniejszy opis po polsku połączony z mini tutorialem jak mierzyć.

LightSound...nie pierwszy raz pomagasz z HolmImpuls. Może dałbyś się namówić na jakiś poważniejszy opis po polsku połączony z mini tutorialem jak mierzyć.

Z miłą chęcią bym napisał parę słów o nim, bo jest wręcz banalny w obsłudze - ale kurcze brak czasu, za dużo obowiązków wziąłem na siebie, bo zajmuje się 4 branżami - nie śpię przez to po nocach, no ale przynajmniej pieniądze na hobby są :) W każdym razie - jak uporam się z innymi rzeczami - muszę napisać kilka recenzji, pobawić się z AJhornem, spróbować TLki, jest co robić, ale przyjdzie weekend to coś się naskrobie.

Zerknijcie na ten pomiar impuslu w Holmie:

Jest ok? Bo jak na moje oko, to dodatni lub ujemny pik powineien wyraznie dominowac, a tu sa niemal rowne. Co moze byc nie tak? Moze to efekt niezbyt rownego zakonczenia rurki mikrofonu (od strony wkladki) - moze od niej sa jakies odbicia?

Mierze z 30 cm jakis zwykly glosnik od kompa.

Ja mierze sinusem, przy mls impuls w ogole jakis dziwny wychodzi.

A możesz pokazac zakładkę device i signal? z małej odległości warto zmiejszyć wartość recording delay do ok 800-1000 jednak lepiej to wychodzi z dajszej odległości. U mnie przeważnie jest jeden pik. Jak dwa - to powtarzam pomiar i jest wtedy ok.

---------- Post dodany o 17:21 ---------- Poprzedni post o 15:44 ----------

[/COLOR]Inny głosnik (tez lipny), inne warunki pomiaru:

Moze nie ma sie czym przejmowac?
Pokazcie wasze odpowiedzi impulsowe.

Warunkiem dobrze wykonanego pomiaru impulsu jest wzorowe zamontowanie głośnika a nie na pałę. Tak jak yoshi_80 pisał nt. speaker workshopa. Na Twoim drugim pomiarze coś jest nie tak z obudową/tweeterem. Pierwszy jest ok :)

Te zafalowania pojawiaja sie gdy ustawie pokazywanei pomiaru jako "raw resonse". Nie mam pojecia o co to chodzi, moze ten glosnik tak ma. Rozebralem mikrofon i mierzac sama kapuslka na kablu tez wychodzi takie zafalowanie, wiec to nie wina mikrofonu. Pomierze inne glosniki i zobacze czy tez takie cos wychodzi.

BTW - kabel idacy od mikrofonu na wtyczce jack powienien byc podlaczony do obu kanalow czy tylko do prawego?

---------- Post dodany o 10:41 ---------- Poprzedni post o 09:34 ----------

Pomiar z wiekszej odleglosci wyglada lepiej :

wygladzony do 1/12:

I dla porownania ARTA:

Powrót