• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2-drożne] Illuminatus

Co to za głośniki? ten front na wysokotonówce jest oryginalny?

góra to scanspeak r2904/700000 w dorobionym froncie ze stali niemagnetycznej, dół to gorlich vk170 w starej ( górny) i nowej (dolny) wersji zawieszenia

I tu zaczynają się subiektywne odczucia-moje są takie:

zacznę od wad: obowiązkowo wymagają suba bo brak jest niskiego basu, nie nadają się do kawałków rockowych nie wspominając o havy ale akurat to nie moje klimaty więc absolutnie mi to nie przeszkadza.

Zalety: jak każda kombinacja przetworników wymaga przyzwyczajenia, mnogość szczegółów jednym przeszkadza ja uważam to za wielką zaletę, przeciwnicy mówią że słychać nawet wzdychanie wokalisty ale będąc na koncercie nikt takich efektów nie wycina więc ... Mówiąc krótko ciepłą , bardzo szczegółowa raczej nie męcząca kombinacja dla słuchaczy sade, norah jones, stinga, amj i tego typu klimatów.

Trzeba posłuchać i tyle ( zapraszam )

P.S. potrzebują dużooooo mocy więc są ograniczenia jeśli chodzi o wzmacniacze ja gram MusicalFidelity A3 wcześniejszy Arcam 8R nie dał rady

To w jakiej kombinacji to gra?
Pytam ze względu na użycie dwóch roznych midwooferow.

Słuchałem tych głośników w takim połączeniu i powiem tylko tyle:
Potrzebują bardzo dobrej elektroniki, dobrej jakosci płyt itd
I co najważniejsze potrzeba na nie amatora. Nie każdemu sie spodobaja.
Można powiedzieć, ze można je kochać albo nienawidzic.

---------- Post dodany o 23:04 ---------- Poprzedni post o 23:03 ----------

Można zobaczyć zwrotnice?

Można zobaczyć zwrotnice?

Nie mam fotek a rozbieranie nie bardzo mi się widzi, mogę powiedzieć tylko tyle że oparte są o komponenty mundorfa wg projektu i zaleceń Arka ( wiemy którego )

Pytam ze względu na użycie dwóch roznych midwooferow

Te głośniki nie leżą na ulicy i nie należą do najtańszych, takie udało mi się zdobyć choć nie ukrywam że nawet mi to pasowało ponieważ słuchałem wcześniej takiej kombinacji wykonanej przez Proa dla mojego przyjaciela i bardzo mi się spodobało stąd kopia tego projektu. Jedyna różnica polega na obsadzeniu na stałe tweetera a nie jak w ori w stalowej tubie- dość kosztowne rozwiązanie i stwarzające sporo problemów ( np małżonka wycierająca kurze przestawiająca mozolnie ustawione głośniki)

Wiemy którego Arka ;)
Kacper? Jeśli sie nie mylę ?

To zwrotnicy nie musisz wyciągać.
Wiem co tam jest :)

Ale zamontowanie wysokotonowki w rurce miało jeden duży +

Ale zamontowanie wysokotonowki w rurce miało jeden duży +

nie mówię że nie ale przeważył rozsądek po pierwsze cena ok 2k po drugie fakt że nie robi się kopi dosłownie, może i mniejsze możliwości regulacji szerokości sceny ale i tak jest zaj......e.

Poza tym już mnie korci wstęga:flapper:

Nie na temat...
A może wydzielicie sobie temat, co? I posprzątacie trochę w tym wątku...

2,5 górny mid cięty na średniaka dolny z większą membraną przenosi niskie ( podobno lepiej mu to wychodzi niż starszej wersji z zawieszeniem harmonijkowym)

Wklejam, żeby dać znak życia :) , a tak na poważnie to chcę pokazać ciekawy fornir. Stary jak świat, ale pierwszy raz nim oklejałem taką bryłę. Mowa o mahoniu.
Surowy jest taki sobie, ale w wysokim połysku robi wrażenie. Należy do rodzaju "Lenin wiecznie żywy" :), czyli nigdy nie wyjdzie z mody. Zdjęcia nie odzwierciedlają jego piękna, nie mam ostatnio czasu na zabawę w foto. Poza tym fornir bardzo wdzięczny w obróbce. Szczerze polecam, jeżeli komuś wpadł w oko.
Skrzynka w tradycyjnym kształcie SF.
Zwrotka klienta.
Głośniki UsherAudio.

Załączniki

• IMG_6539a.jpg
    IMG_6539a.jpg
    63.3 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_6550a.jpg
    IMG_6550a.jpg
    53.8 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_6557a.jpg
    IMG_6557a.jpg