• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2-drożne] Illuminatus

itd. , itp. ;) czyli powracam do sprawności.
Konstrukcja podobna, tylko na SS Illuminator. Zwrotnica autorstwa Yoshiego, fornir palisander. Na kilku zdjęciach starałem się pokazać jego bogactwo wzorów ustawiając się tak, aby uniknąć odbić w wysokim połysku(stąd różnice w dominancie barwnej).

Załączniki

• IMG_6587.jpg
    IMG_6587.jpg
    38.9 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_6590.jpg
    IMG_6590.jpg
    56.1 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_6595.jpg
    IMG_6595.jpg
    60.5 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_6596.jpg
    IMG_6596.jpg
    61.3 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_6597.jpg
    IMG_6597.jpg
    65.9 KB · Wyświetleń: 0
Nie to żebym się czepiał .... ;)
fornir ....
szkoda gadać ....
toxic !!!

Ostatnia edycja:
Kolejna konstrukcja na najwyższym poziomie. Są gusta i guściki - mnie osobiście nie podoba się głębokość kolumny. Gdzie wycinałeś spody i ile cię wyniosło.

do takiego wykonania przydala bys ei naturalna skóra na froncie
jakis teraz to biednie wyglada

No lakierowanie robi niesamowite wrażenie, chyba najlepsze jakie widziałem w Twoim wykonaniu, przynajmniej ze zdjęć.

Tak chyba wiem do kogo sie zgłosić po skrzynki na następne kolumny ;) . Ale to za parę lat jak uzbieram na głośniki ;)

Nie to żebym się czepiał ....
fornir ....
szkoda gadać ....
toxic !!!
cały czas się zaszczepiałem ;)

Kolejna konstrukcja na najwyższym poziomie. Są gusta i guściki - mnie osobiście nie podoba się głębokość kolumny. Gdzie wycinałeś spody i ile cię wyniosło.

Piękne. Również jestem ciekawy ile takie blaszki kosztują?

Zamawiam tam więcej detali, więc nie znam ceny poszczególnych elementów. Płacę od wagi + mb cięcia.

do takiego wykonania przydala bys ei naturalna skóra na froncie
jakis teraz to biednie wyglada
na żywo nie wygląda tak sztucznie, ale pewnie naturalna miała by lepszy efekt;)

Tak chyba wiem do kogo sie zgłosić po skrzynki na następne kolumny .
zaczynam sezonować materiał :)

Lakier położony przepięknie. Ech, kiedy ja się tak nauczę lakierować...
szybciej niż myślisz:)

Wszystkich warstw trzech rodzajów chemii lakierniczej było chyba 16. Oczywiście dużo jest zeszlifowane.

Ładne wykonanie. Jak dopasowujesz tą górną płytę z nierdzewki?
Dalej używasz izolant + podkład poliestrowey czy zwykły podkład na izolant? U mnie po położeniu poliestru na obudowę i polakierowaniu zauważyłem lekką "mętność" lakieru, tzn. jakby wybielał trochę lakier i maskował fornir.

fornir palisander. Na kilku zdjęciach starałem się pokazać jego bogactwo wzorów ustawiając się tak, aby uniknąć odbić w wysokim połysku(stąd różnice w dominancie barwnej).
Heh oglądałem ostatnio ten palisander, wpadł mi w oko 60zł/m2...
bingant, mam prośbę: jak możesz to zapodaj jedną, dwie fotki w BIG rozdzielczości okazujące jak najlepiej sam ten fornir, już po twoim wykończeniu/ lakierowaniu. (z drobną wzmianką co to za lakier, jak nakładany...)

Raf - jedyne wyjście to zeskanować górną powierzchnię kolumny. Z tak uzyskanej chmury punktów trzeba zrobić DXFa, a dalej to już hulaj dusza ;)
izolant+poliester+poliuretan

ir0nhide - lakieruje chemią IRIS i mogę się wypowiedzieć tylko na temat ich technologii. Dlaczego właśnie ten? Bo mam do dystrybutora 10km, poza tym mają
jeszcze materiały ścierne Indasa :) Fotkę jakąś znajdę wieczorem.

ir0nhide mam taką fotkę, którą zrobiłem jeszcze w warsztacie też dla podobnego porównania, o które ktoś prosił. Niestety na odblasku lakieru ostrość poszła delikatnie w las.

Załączniki

• IMG_6578.jpg
    IMG_6578.jpg
    537.2 KB · Wyświetleń: 0
Bingant ta blacha na górze jest taka gruba? Czy wywijasz na boki i front blachę grubości np. 0.5mm lub "oklejasz" np. 3mm HDF i dopiero wtedy przyklejasz razem na kolumnę? Chcę kiedyś tak wykończyć obudowę TL i na powierzchni wyjścia tunelu ponawiercać lub wypalić na laserze małe dziurki.

Powrót