• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Inne] Przewód zasilający dla "audiofila" ;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
0
Opis:
Sieciówka do np. wzmacniacza.

Kabel:
- 5 żyłowy
- średnica zew. 18mm
- Castorama - 45zł / 2m

Wtyczki:
- Oyaide
- allegro 149zł / 2szt. ( użytkownik allegro GoRaLLo )

Oplot:
- ViaBlue 28zł / 2m.

Na oplot trzeba brać poprawkę, ponieważ rozciągając się do średnicy przewodu skraca swoją długość. Na stronie producenta podane są tabelki.
Izolację przewodu warto trochę oskrobać ostrym nożem bo razem z oplotem nie mieszczą się do wtyczki.
Tego typu kabel jest o wiele mniej elastyczny. Mi udało się go zagiąć o 90o w dół na odległości 15cm. wzmacniacz / ściana.

Brzmienie
Efekt b. mnie zaskoczył. System grał równo, czytelnie, dynamicznie z pięknymi barwami, dźwięczną czysta górą i eleganckim nie odchudzonym basem... Żartowałem hahhah

1kabel.jpg

2kabel.jpg

3kabel.jpg

4kabel.jpg

heh, wzór jak na żmiji ;)
Nie no, kabelek wygląda całkiem fajnie, trochę drogo ale efekt wizualny mi odpowiada... szkoda tylko, że biegnie pomiędzy wzmakiem a ścianą bo to raczej mało wyeksponowane miejsce :razz:

Pozdrawiam

Brzmienie
Efekt b. mnie zaskoczył. System grał równo, czytelnie, dynamicznie z pięknymi barwami, dźwięczną czysta górą i eleganckim nie odchudzonym basem... Żartowałem hahhah

:shock: co za szczescie ze to zart...

Taki przewód wyglada Pro i napewno cieszy oko choc cena takich wtyczek... cóz, spora kwota.

Bez obrazy ale chyba masz za dużo kasy żeby robić kabel 2m za ponad 200zł... Po jaką cholerę ci kabel 5 żyłowy zasilasz tym końcówkę 3kw czy co? znając polską rzeczywistość to pewnie nie masz normalnego uziemienia w domu jak połowa polaków ze mną... Jedyne pytanie jakie ci zadam to do czego to podłączasz? Wg mnie najlepszym kablem zasilającym pod względem estetycznym i cenowym jest kabel zasilający od kompa ładnie zarobiony z dwóch stron i często w śmieciach można znaleźć :mrgreen:

TatoTurbo, No klasa,efekt wizualny poprostu piękny,jak by to powiedizał Jerzy Sthur '...no prosze,no ładne cacko...". Jeszcze raz pogratulować dobraj roboty :)

Takie pytanie,to przewód oponowy 5 razy 2,5mm2 ???

Co do kwoty którą kolega wyżej wydał, to każdy kupuje i żyje na ile go stać,więc kolegomihas66, zachowaj takie słowa dla siebie bo są poprostu nie namiejscu,i przypuszczam że są przejawem zazdrości.

a ja mam pytanie o oplot - jak z utrzymaniem czystosci?
bo widze ze jest plastik z jakas tkanina...
jak ja kupilem oplot taki bardziej z tkaniny to strasznie sie kurzy i nie da sie tego wyczyscic :???:

mihas66 napisał:
Bez obrazy ale chyba masz za dużo kasy żeby robić kabel 2m za ponad 200zł... Po jaką cholerę ci kabel 5 żyłowy zasilasz tym końcówkę 3kw czy co? znając polską rzeczywistość to pewnie nie masz normalnego uziemienia w domu jak połowa polaków ze mną... Jedyne pytanie jakie ci zadam to do czego to podłączasz? Wg mnie najlepszym kablem zasilającym pod względem estetycznym i cenowym jest kabel zasilający od kompa ładnie zarobiony z dwóch stron i często w śmieciach można znaleźć :mrgreen:

Po pierwsze to bardzo nie elegancko zaglądać komuś do portfela i jeżeli rodzice tego Ci nie powiedzieli to ja Ci to powiem: G**** Cię to obchodzi na co i ile wydaję pieniędzy.?! Ani Ty ani twoja rodzina nie musiała na to pracować. Bez urazy. Po drugie ja nie grzebie w śmieciach.

Pawel S. napisał:
a ja mam pytanie o oplot - jak z utrzymaniem czystosci?
bo widze ze jest plastik z jakas tkanina...
jak ja kupilem oplot taki bardziej z tkaniny to strasznie sie kurzy i nie da sie tego wyczyscic :???:

Ciężko mi powiedzieć bo mam go raptem kilka dni. Ale podejrzewam, że tak właśnie będzie jak piszesz. I jeszcze do tego jest jasny :)

SoundStarStudio napisał:
Takie pytanie,to przewód oponowy 5 razy 2,5mm2 ???

Wygląda na to że tak :) i wnioskuję ze na fazę i zero 2 X 2.5 a na uziemienie 1 X 2.5 :> to lepiej jak do betoniarki :P

estetycznie wygląda piorunująco :)
dobrze by było żeby szafka jakoś umożliwiała zerknięcie na ten kabelek bo jak jest gdzieś za szafą to trochę nie fajnie :/

ma ktoś może namiary na podobne wtyczki ale za trochę mniejszą cenę ? ...ta mnie odstrasza, a mi chodzi głównie o efekt wizualny :D

Porządny, estetyczny kabelek. Nie próbowałeś porównywać jego "brzmienia" ze starym? Choćby z ciekawości. Może podwójne, skręcone żyły, to jest to czego trzeba w prawdziwej audiofilskiej sieciówce. :!:

TatoTurbo napisał:
Brzmienie
uffTatoTurbo, już myślałem że rozpętałeś 3 wojnę światową na naszym forum.

Nie no kabelek kapitalny wygląd iście audio..... ale kasa no no spora spróbuję zrobić coś w ten deseń za 1/3 ceny do mojej lampy zobaczymy jaki będzie efekt?

KAPRINT napisał:
Nie próbowałeś porównywać jego "brzmienia" ze starym? Choćby z ciekawości. Może podwójne, skręcone żyły, to jest to czego trzeba w prawdziwej audiofilskiej sieciówce. :!:
ale widzę że bez zamieszek się nie obejdzie :lol:

KAPRINT napisał:
Może podwójne, skręcone żyły, to jest to czego trzeba w prawdziwej audiofilskiej sieciówce.

Co z tego jak w gniazdku siedzi 2 x 2.5mm drut na fazę i zero nawet czasem bez uziemnienia bo kamienice sprzed 50 lat.

Z wyglądu swietne :) może i ja taki sobie zrobie :P

Ja sobie robię kable do kolumn 2 X 2.5 na kablu KLOTZA w oplocie tylko po to zeby ładnie wyglądały :D ale to niebawem :)

Myślałem że spadne z krzesła jak zacząłem czytać :D Żart trafiony ;)

Proponuje go sprzedać na allegro za 1000 zł, "TOTALNY HI-END, NAJWYŻSZA JAKOŚĆ, PIĘKNE BRZMIENIE" :)

n_omyzs napisał:
No cuz autor tematu ma dystans do audiobzdur, ale niektorzy lubia sie osmieszac
Sam nie mam audiofilskiej sieciówki i nie będę inwestował w nawet dla jej wyglądu.
To tylko niewinna prowokacja. :wink:

ploter napisał:
Co z tego jak w gniazdku siedzi 2 x 2.5mm drut na fazę i zero nawet czasem bez uziemnienia bo kamienice sprzed 50 lat.
2,5mm w scianie to luksus!
ja mieszkam w duzo nowszym budynku i w niektorych miejscach nadal jest instlacja ALUMINIOWA! fajne byly fajerwerki jak mi stopilo izolacje bo rodzice kupili kuchenke elektryczna :mrgreen:

no a z uziemieniem to niestety prawda - w 90% budynkow jej poprostu brak :???:

ploter napisał:
Ja sobie robię kable do kolumn 2 X 2.5 na kablu KLOTZA w oplocie tylko po to zeby ładnie wyglądały ale to niebawem
ja juz dawno mialem zmiar tak zrobic... ale jak zobaczylem co sie dzieje z tym oplotem to zrezygnowalem :???:
latwiej przetrzec gume mokra szmata niz ten oplot wyczyscic :P

Pawel S. napisał:
ja juz dawno mialem zmiar tak zrobic... ale jak zobaczylem co sie dzieje z tym oplotem to zrezygnowalem :???:
latwiej przetrzec gume mokra szmata niz ten oplot wyczyscic :P

Te nylonowe/poliestrowe też tak mają, czy tylko bawełniane?

Bawełna brudzi się jak zwykłe ubranie a oplot poliestrowy można czyścić mokrą szmatką a jak bardzo upaćkany to szczorką do ubrań :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót