• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

interkonekt

widze ze duze zainteresowanie tematem :P bardzo sie ciesze ! ;]
ogulnie ja rozpatrywalem kazda opcje z wyjatekiem pasa ofc !!
n ie podoba mi sia tea opcja !! i dosyc roga w porownani z kablami koaksialnymi !
no jeszcze nie iem na co sie zdecydyje ale napewno wiem jak bedzie oplot :P !!koltz jest dobry ale na allegro szprzedaja go za 2 x wieksza cene niz jest w rzeczywistosci !!
narazie martwie sie o cambridge audio ktore chce zakupic w wakacje !! o pa 300 i o ten pierdlniik jak mu tam bylo ?!?!! yy ten klocek co daje napiecie i prad przefiltrowane do wzmaka i cd ... sorki troche sie z kumplem teges szmeges i nie pamietam :P
no i do tego kabel zasilajacy ogulnie myslalem juz na budowa !! tzn 9 x 1.5 na fazowy i "zimny" kabel + 2 x 1.5 mm2 uziemienie !!wychodzi jakies 30 mm2 ! (nie jest zle) ale czy jednolita tzn jedna zyla na fazowy i "zimny przewod bedzie lepsza n iz skladak z 9 zyl ?? ciekawe ?!?! bo mozna by kupic kabel do wzmaczniaczaq samochodowego ! pytanie pozostaje nie rozwiazanie czy przez niego mozna "puscic" 230 V ?!?!? bo nikt nie raczyl udzielic odpowiedzi !! ja sam nie jetem pewy chodz izolacja ma przynajmniej 1 mm ! o przypomnialo mi sie jak to sie nazywa "kondycjometr" :P heheh

[ Dodano: 2006-03-01, 16:14 ]
i co tylko 3 osoby robily kabeli ?? :| niechce mi sie wierzyc !

Ja też sobie kiedyś wyskrobałem kabelki a dokładnie coaxiale na kabelku miktofonowym:

Sorrki za jakość zdjęć (t610 lepszych nie zrobi)

no i nic wiecej nie trzeba moim zdaniem, widze ze mamy te same wtyki, 'jakamitsu' ;p jak dla mnie sa rewelacyjne;] za ile je kupowales?:P

nadzik, no o tych wlasnie mowilem;) sa super, mocne, dobrze sie lutuja calkiem ladne (proste) no i nie rozsypuja sie w reku...

te nokamiszi sa u mnie w sklepie po 4zł/szt .. chyba sobie strzele jakies interkonekty fajne na nich ;]

ja widzialem pozlacane srebrne boale czarne ... jake tylko chcecie tylko ze ceny juz tych lepszych modeli nie zachecaja !!

ale cz ktos sie zastanawial nad typem kabelka ?

[ Dodano: 2006-03-03, 09:17 ]
znacie jakies sklepy z kablami ?? bo na allegro "KOLTZ jest troch drogo :| !
nie koniecznie musi byc koltz !

Klotz'a można kupić w Krakowie. A były też jakieś sklepy internetowe w których go sprzedawali.

Takie pytanko mam :]
W zwyklych kablach ekranowanych ekran nalezy podlaczyć z masą od strony odbiornika sygnału, a jak to będzie w kablach koncentrycznych (koaksialnych)?? masy nie ma jest tylko jendna główna zyła, więc ekran ma odrazu robic za mase i nalezy go podlączyć z obu stron??

Moim zdaniem dobrym i tanim wyjściem sa ekranowane kabelki mikrofonowe + wtyki Nakamichi. Zawsze jak ktos lubi sie bawić moze spróbować skretki kabelka od sieci internetowej :D

Yoshi posłuchał, pomierzyl i doszedł do wniosku że takie wyjscie jest najlepsze i ekran w tej konfiguracji wyłapuje wiekszął ilość śmieci ;)

a AAaa nawet powiem ;] to ciekawe
jak narazie ja chcialbym pobawic sie w sieciowke ;]
490239_1.gif

moze cos takiego mi sie uda skrecic !! mam plan juz glowie do zrobienia urzadzenia nakrecajacego !! zobaczymy co z tego wyjdzie !

[ Dodano: 2006-03-08, 14:21 ]
non toper sie bawie tymi kabelkami a dokladnie kabelkami ze skretki :|
wczoraj po zabawie oczywiscie nie udaniej jeszcze jeden pomysl mi wpadl do glowy ;]
mialem kawalek takiego lipnego kabla glosnikowego (bardza ciekiego ale mial gruba izolacje !! wiec bawielm sie w oplot :P doszlem do teoritakiej ze najwazniejsze sa 2 pierwsze "skrety" tzn kabelki bardzo wazne jest rozmieszczenie ich niemal ze idealinie !! bo rownolegle do nich trzeba nawinac nastepne ! robilem to pierwszy i nie wyszlo zle ! ale zaczelem sie zastanawiac nad pojemnaoscia i indukcyjnoscia takiego
kabelka jestem ciekaw jak to wszystko wplynelo (wszystko :P ten oplot tylko !!

jak napisalem ciagle zastanawiam sie nad ta nieszczesna sieciowka :|

Moze i ja sie pochwale co powstalo w ciagu 2 dni z nudow
kabel pierwszy:2 żyly na ekranie 0,65cm długosc wtyki 3zł/szt :))

kabel 2: kabel koncentryczny0,75cm dlugosc wtyk 4zł :))

a co myslicie o wykozystaniu kabla od zelazka??

Powrót