Zasypaliście mój temat tyloma wypowiedziami że ciężko mi było to pozbierać w całość ale już odpowiadam i dziękuje za każdy komentarz :biggrin:
Piramidki wyglądają dość ciekawie, jednak to tylko wygląd a patrząc po wielkościach membran i pudeł, to kolumny nie dla mnie.
Porady w stylu "zrob podlogowa teelke awx 18" to chyba jakis ponury zart. Gdybym sluchal takiej muzyki jak autor tematu, to po zmianie glosnikow na TL awx z zeusow mialbym chyba traume do konca zycia i pol glowy wydartych wlosow. Chlopak slucha muzyki z konkretnym wygarem, a Wy mu proponujecie 7 calowa popierdulke w za duzej obudowie?
Kolega potrzebuje solidnych i nie zmeczonych kolumn trojdroznych. Po sprzedazy Zeusow i dolozeniu kaski mozna juz rozgladac sie za czyms z prawdziwego zdazenia. Autor tematu nic do tej pory nie budowal i mysle, ze wydanie na pierwsza konstrukcje sporej kasy moze byc niewypalem. Predzej kupic cos zrobionego przez sprawdzonego uzytkownika.
Zgadza się, tak jak wyzej zacytowałem, przedstawione tamte kolumny są bardzo małe, potrzebuje czegoś mocnego, a na widok kolumny i membrany 10 razy mniejszej... jakoś mnie nie przekonuje że to będzie mocniejsze, raczej będzie precyzyjniej grało.
Tak nigdy nie zbudowałem żadnego własnego audio, tyle co raz w wzmacniaczu wymieniałem kondensator i na tym moje doświadczenie się kończy 
Ty sie słyszysz człowieku??
Zobacz jakiej muzyki słucha autor pewnie wszystko to mp3 które nie ma wiecej niz 300kbs,On chce robic hałas a nie sluchac muzyki w dobrej jakosci
Głośno ale na tyle by nie nabawić się kontuzji ucha po przechodzeniu koło kolumny, a niskie tony maja pracować za mój żołądek po obiedzie... :thumbsup:
muzyka leci z mp3 w jakości 320kbps, z wyjątkami czasami do 192~` jeśli stary kawałek, także nie jest to FLAC ani inne cudeńka.
tu znalazłem kilka ciekawostek do rozpatrzenia
jest w czym wybierać ...
chillstep ...chilout ... no to tylko TL'ki zostają , to jest jak wyrok ! i może to
http://allegro.pl/kraus-kpa100-2x70-i3221672392.html
Chillstep, chilout oczywiście nie słucham na 50% przekręconej gałce we wzmacniaczu, zazwyczaj tego typu muzyke słucham na słuchawkach kładąc się do łóżka. Także wszelkie imprezowe szaleństwa i głośne odsłuchy czy tym podobne sprawy odpadają przy tych gatunkach
Poza tym wzmacniacz kolegi ma 110w na kanał gdzie zeusy mogą przyjąć 2x więcej.
Coż koło tego, dane moge spisać jeśli są potrzebne. Pozatym jak ma to laik zrozumieć? kolumna jest w stanie pracować bezproblemowo na około 200W? czy będzie to jakakolwiek różnica w dźwięku? będzie mocniej grało? precyzyjniej? czytałem że czasami podłączenie głośników niskotonowych osobno z góra "poprawia dźwięk", w konstrukcji Zeusów jest taka możliwość jednak wszystko finalnie podpiąłem dość grubym przewodem pzoatym do tych eksperymentów chyba jest wymagany kolejny wzmacniacz osobno na górę i osobno na cały dół?
Chcesz mieć tylko głośniej czy po prostu więcej basu z obecnego zestawu?
I to jest bardzo dobre pytanie, obecnie w "domu" Zeusy nie są kręcone do nie wiadomo jakich granic pokrętła głośności, w domu chciałbym miec dwa razy więcej basu, a w plenerze to co mam przy Zeusach to mi wystarcza, stadionów piłkarskich nie zamierzam nagłaśniać :biggrin:
Wypada coś sprostować, to że ktoś słucha elektroniki nie znaczy ze wystarczą mu byle jakie kolumny, byle głośne i byle na dużych wooferach, kwestia tego czego autor oczekuje, akurat w tym wypadku oczekuje właśnie jeszcze mocniejszego basu, więc proponowanie kolumny z 6.5'' mija sie z celem, chociaz oczywiscie 30/120 to tez nie sa jakies wybitne przetworniki do basu.
@do autora tematu, zeusy w orginalnej obudowie czy powiększonej?
Zeusy są w 100% oryginale, kupiłem je kiedyś jak jeszcze chodziły po około 1200~ złotych za komplet.
To może z części teoretycznej tej dyskusji przejdziemy do praktyki . Może warto zlokalizować miejsce zamieszkania kolegi i zaproponować jakieś zróżnicowane odsłuchy. Może kolega odkupi jakieś wasze konstrukcje , bo wiem że macie kilka takich , może nawet na zbyciu
Mieszkam w okolicach Legnicy na dolnymśląsku, mogę oczywiście podjechać te kilkanaście km gdyby pojawiła się jakaś okazja, czy możliwość odsłuchu czegoś potężnego
W skrócie, brzmienie Zeusów zadowala mnie całkowicie, góra jest mocna, ostra, "krzykliwa" podobny dźwięk jak zazwyczaj na estradzie podczas koncertów, niskie tony również są jak najbardziej OK uwzględniając to że przeszedłem z kolumn typu Tonsil Samba 250... to dla mnie przepaść w barierze dźwięku. Nie szukam kolumienek typu satelitki, kin domowych jakiś konstrukcji 5.1 czy bóg wie czego, chciałbym obecny zestaw rozbudować głównie pod niskie tony, by było mocniej na dole, aczkolwiek gdyby miała być z tym razem góra tak jak w przypadku kupna kolejnej pary Zeusów to jestem jak najbardziej na tak, zawsze kiedyś może się przydać poza domem. Generalnie nie wiem co robić, chciałbym odsłuchać własnoręczne robione Zeusy we własnych większych pudłach czy rzeczywiście dół staje się znacznie mocniejszy i niżej schodzą, gdybym miał zrobić lub odkupić tego typu kolumny (nie koniecznie Zeusy wiadomo) to znów mam jedną wielką niewiadomą z wzmacniaczem, tak jak tutaj jeden kolega podkreślił moc obecna wzmacniacza to około pod 4ohm 110W na kanał przy czym nie idzie podpiąć 4 kolumn w 4ohm na dwa kanały z tyłu wzmacniacza piszę od ile do ile i jak może pracować, dane techniczne mogę spisać jeśli to pomoże?