• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak to się robi u naszych sąsiadów :)

To jest akurat dobrze udokumentowany przykład jak nie należy robić zwrotnicy, kolumn. No chyba, że do sypialni podając im 1W. Zmarnowane 500€!
Są w tych gazetkach jakieś fajne projekty, schematy zwrotnic do 3 way?

Ostatnia edycja:
oczami wyobraźni widzę jak górna obudowa hałasuje o ten stojaczek albo trącam kolumnę i ta leci na podłogę..

o tej z postu #20 kaki, Scan i buda ze sklejki. Buda fajny kształt i w ogóle, tylko łączenie bym inaczej zrobił bo teraz kołki widać z tyłu ale jajko takie na podstawce niezbyt szerokiej to czy ja wiem..

ps. ktoś może wrzucić artykuł o tym kinie z 6/2013, szkoda że ja ni w ząb niemieckiego

Ostatnia edycja:
Te kołki nie sa konieczne
Nie musisz ich używać

A co do podstawki to kolumna bedzie wystarczająco ciężka, zeby stała na niej stabilnie

Warto by gdzieś to umieścić aby każdy mógł ściągnąć. Zawsze coś ciekawego można podpatrzeć :)

Ktoś mi może wytłumaczyć o co chodzi z ta charakterystyką w bombonach powyżej 10k, ktora ma kierunek startującego samolotu albo i rakiety kosmicznej? Czy coś źlemczytam?

Mi chodzi po głowie taki projekt z dwoma morelami na środku uzupełnionymi wstęgą jak na okładce z lewej ale z 4 wooferami symetrycznie ( w osobnych modułach ). Gdyby tylko było więcej czasu ...

Proszę bardzo :) mi się też podoba ale jak to gra..?? może na wakacje se to sprawie ino co ja z tym zrobię potem jak mi się nie spodoba :P

- - - - - aktualizacja - - - - -

cena spadła :)
http://www.oaudio.de/Lautsprecher-Bausaetze/Dipol-Lautsprecher/Power-Trio-Dipol-Bausatz.html

Ma ktos linka do calej gazetki Hobby hifi 6/2014?

może na dniach kupie jakieś archiwalne numery w pdfie to ten tez wezme chyba 3 euro kosztuje albo napisz co cie interesuje to ci scany podeślę

Ostatnia edycja:
Podobają mi się te charakterystyki od linijki :) natomiast kiedys oglądałem jakas stronę niemiecka gdzie ludzie dawali projekty swoje i z czasopism i wiele nawet na porządnych i drogich glosnikach wyglądały jak Tatry...

Stworzona jedna komórka np. w Polsce a najlepiej w Europie do celów pomiarowych a dokładnie porównawczych. Może ZapAudio podejmie temat? Oczywiście charakterystyki "nie grają" ale w końcu poznalibyśmy prawdziwe osiągnięcia Hiendowych kolumn za dziesiątki tysięcy złotych. Myślę że byłby niezłe jaja.

Zap robi swoje i nie interesuje się teoriami spiskowymi :)

Nie ma jednej reguły na dobre brzmienie, a płaska charakterystyka tegoż także nie gwarantuje. Najważniejsze Aby każdy konstruktor" robił swoje dobrze, nie kopiował innych i miał czyste sumienie.

Powrót