• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak uzyskać dynamiczny bas który "czuć" przy niewielkiej mocy ?

• Autor wątku Autor wątku mtx32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam

Zastanawiam się nad tym problemem od dawna. Co decyduje że jedne kolumny po prostu grają, a drugie grają tak dynamicznie że czuć lekko ciśnienie akustyczne na ciele prawie jak na koncercie.

Przymierzam się do zbudowania własnych kolumn niedługo i moim wymarzonym efektem jest dynamiczny bas z niskim zejściem.

Słyszałem kiedyś u kolegi jak grają jego Prism Audio Onyx 100 w których właśnie był ten efekt odczuwalny. Zacząłem się zastanawiać dla czego w moich kolumnach nie ma tego efektu.

Moja 1 konfiguracja (kliknij aby powiększyć):

Moja 2 konfiguracja (zamiast kopułki średniotonowej wstawiłem głośnik 13 cm, zwrotnicę przerobiłem tak aby był w fazie z wooferem i grał także niskie tony):

W testach udział wzieli: woofer - VISATON WSP26S, średni 13 cm z monitorów ELTRAX , średni kopułka VISATON DMR120, wysoki kopułka VISATON XXX

Po tych zmianach uzyskałem bardziej dynamiczny bas który już lekko był odczuwalny czasami. Co mogło być przyczyną uzyskanego efektu ?

- bas i średni w jednej obudowie ? (teoretycznie źle)
- głośnik 13 cm ma lekką membranę i to on dodaje dynamiki ?
- zgodność fazowa ?
- może jeszcze coś innego ?

Gdy podłączyłem każdy z osobna (sam woofer lub sam średni 13 cm) efektu nie było.

Może ktoś z forumowiczów ma doświadczenie z takim brzmieniem i mógł by się podzielić wskazówkami.

Ale chcesz powiedzieć, że średnicę (13 cm) masz normalną, tj. otwartą z tyłu i razem z niskotonowym tak, o? Toż to przecież pewnego dnia membrana Ci wyskoczy jak "dobrze" pójdzie...?

Ale chcesz powiedzieć, że średnicę (13 cm) masz normalną, tj. otwartą z tyłu i razem z niskotonowym tak, o? Toż to przecież pewnego dnia membrana Ci wyskoczy jak "dobrze" pójdzie...?

Tak, 13 jest otwarta. Miałem tego świadomość i nie grałem z dużą mocą. To było rozwiązanie chwilowe w celach testowych.

Pewnie dodając glośnik zamiast kopulki, zyskujesz większą powierzchnię drgającą membran o te dodatkowe 13cm/ ale czy to od razu czuć?

Jak już bardzo chcesz większą powierzchnię i lepszą dynamikę to od odpuść sobie ten midwoofer 13cm bo krzych.s dobrze pisze ze tego maluszka po prostu wyrzuci... Zainteresuj się membraną bierną , proszę bardzo większa powierzchnia... W ogóle obudowa jest przystosowana dla tego VISATON WSP26S ? Jakie strojenie i pojemność obudowy ? Jeśli wstawiasz zamiast średnich midwoofer to podejrzewam że całe kolumny to twoje diy... Mam nadzieję że wyciągałem z ciebie potrzebne informacje i ktoś ci tu pomoże ;)

Obudowa była 50 L strojona na ok 40 Hz (mało jak na tego Visatona ale akurat taką miałem).

Twierdzicie że to tylko kwestia powierzchni membrany przetworników odtwarzających niskie tony ?

Może lepiej zastosować kilka mniejszych głośników które mają lżejsze membrany i szybciej zareagują na "impuls" basu? Czy to bez znaczenia czy będzie 2x 16 cm czy 1 x 25 cm ?

Zrób pierw odpowiednią obudowę dla tego głośnika... Odpuść sobie wciskanie do tej samej obudowy mniejszego głośnika bo to kompletnie nie ma sensu... Do tego jak ty to podłączasz ? Wciskasz midwoofer jak średniotonowy i do tego podłączasz go jako średniotonowy ? Jeśli tak to jaki to ma niby mieć wpływ na bas ? Do tego jeśli te kolumny robiłes sam i obudowa ma zlą pojemność to zwrotnicy pewnie też nie zrobiłeś tylko kupiłeś uniwersalną... Jeśli mam racje to przestań kombinować tylko zrób je tak jak trzeba , odpowiednie obudowy + zwrotnice albo lepiej skopiuj gotowy projekt ;)

Do tego jak ty to podłączasz ? Wciskasz midwoofer jak średniotonowy i do tego podłączasz go jako średniotonowy ? Jeśli tak to jaki to ma niby mieć wpływ na bas ?

Tak jak na początku wspomniałem zwrotnice przerobiłem do testów. W sekcji średniotonowej odłączyłem filtr górnoprzepustówy. Głośniki były w fazie (sprawdzone oscyloskopem).

Jeśli mam racje to przestań kombinować tylko zrób je tak jak trzeba , odpowiednie obudowy + zwrotnice albo lepiej skopiuj gotowy projekt

Tylko że mogę się napracować i wydać pieniądze a upragniony efekt może nie być osiągnięty.

Może i to są herezje ale po prostu szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Nic na ten temat nie znalazłem to próbowałem doświadczalnie :)

Kolumny zbuduję jak trzeba, tylko najpierw chce oszacować czy to ma szanse zagrać tak jak bym tego chciał.

Ostatnia edycja:
Masz zbyt wielkie wymagania, pewnie chciałbys sie czuć jak na koncercie w odległości metra od subbasów.

U siebie czuje jak fale dźwiękowe niskich częstotliwości docierają do ciała, 4 glosniki 17cm w 15m2 jednak musze w nie wpompować ponad 100w mocy.

Jeśli chcesz to uzyskać przy niewielkiej mocy potrzebujesz większej pow. membran.
Nie wiem jakie masz doświadczenia ale zawsze powtarzam ze bas to sprawa indywidualna i każdy inaczej go odbiera
Dla niektórych nawet 4x 30cm to mało.

Elektrycznie były w fazie, jeden kanał oscyloskopu pod 1 głośnik 2 kanał pod drugi i ustawiona na generatorze cz. podziału przy której oba grają i przebiegi się pokrywały.

Faza fali akustycznej a faza sygnału to nie to samo (pomijając odbicia od ścian i pomiary pod różnymi kątami) ?

Jeśli glosnik gra niskim basem to można to osiągnąć projektujac w odpowiedni sposób zwrotnice do tego zestawu.
Glosnik sredniotonowy nie można pracować w tej obudowie do basowy.

Nie, to nie to samo.

To znacznie zmienia postać rzeczy.

Rozumiem że musi się zgadzać faza fali akustycznej.

Projektując kolumnę oraz zwrotnicę w programie typu Boxsim dopasowujemy fazy fali akustycznej tak ?

lklukasz co masz na myśli pisząc "projektując w odpowiedni sposób zwrotnicę" ?

Chyba naprawdę musisz poczytać i uzupełnić podstawy wiedzy nt. projektowania zestawów głośnikowych. I bez urazy, bo każdy z nas to robił.
Przyjdziesz potem, to każdy z chęcią Ci pomoże, ale żeby skakać na główkę, trzeba najpierw umieć pływać.

Zgadzam się, proszę tylko o wyjaśnienie cytatu z postu wyżej. Dalej postaram się sam uzupełnić wiedzę.

Powrót