• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak wiekszy midwoofer do 2way

• Autor wątku Autor wątku tomi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Che zrobic podłogówki 2 way do pokoju 20-25m^2 i zastanawiam sie miedzy
-tonsil gdn16/50/6
-2xtonsil gdn16/50/6
-stx GDN-17-140-8-SCX
-stx GDN-17-80-8-SS
-tonsil 20/80
-tonsil 20/60

Co wybrać , jakieś jeszcze propozycje

Ps budżet do 70zl/gł
muzuka różna i nie głośna, czasem film(wiem ze optrzebuje suba i cudów się nie spodziewam)

a jakieś inne propozycje wobec tego?
ktoś testował SCX?
czy 20 beda rzeczywiscie miały tak mało średnich?
a dlaczego nie ss?
czy lipozostaje pojedynczy gdn16/50/6?
ostatecznie brak zwrotnicy to najmniesza przeszkoda.

SCXa jeszcze nikt niemial (albo sie nie ujawnil)
SS to chyba nic specjlnego z tego co pamietam
8" wogole niema srednicy (no chyba ze GDN 20/40)

a do czego to ma byc i z jaka wysokotonowka??
bo moze dolozysz cos z wysokotonowki do STXa GDN 15 AKX a jako wysokotonowka PJtke? wtedy masz 126zl za pare glosniow na kolumne

Kurcze... ja mam teraz 2,5 way na 2x16/50 i gdwk11/100... Według koncepcji killera ale nie mam sprzętu do pomiaru żeby wykonać ewentualną korekcję zwrotek. Gra to całkiem przyjemnie ale co ja mogę się wypowiadać z moim gumowym uchem :-)

mor den siur napisał:
Pawel S. napisał/a:
SS to chyba nic specjlnego z tego co pamietam

a to dobre - niech na audostereo ten cytat przeczytają
:lol: no faktycznie w tym kontekscie kiepsko to wyglada :mrgreen:
ale mowa oczywiscie o STXie GDN-17-80-8-SS ;)

MormoN napisał:
ja mam teraz 2,5 way na 2x16/50 i gdwk11/100...
no to moze szarpnij sie teraz na cos lepszego? wtedy uslyszysz roznice

jako wysokotonówka to sc10 a co z opcja pojedyńczego gdn16/50/6?
20/40 to czyba cienko z basem.
Najbardziej mi odpowiada opcja z jednym głośnikiem nisko i jednym średnio, ale przy moim budżecie(200 za głośniki na 2 kolumny to maks) to cięzko o głośniki do tego. cały czas czekam na propozycje
cały czas chodzi ni po głowie ten nowy 17 stx ale nie ma opini.
ps a co z używanymi głośnikami- nie grają gorzje chyba a cena niższa. jeśli się myle to mnie poprawcie.

[ Dodano: 2008-02-21, 11:02 ]
czeski bląd - chciałbym konstrukcjie z jedny niskośrednio i wysokotonówka.

opcja GDN 16/50/6 + sc10n jest dobra
oczywiscie ze mozesz kupic glosniki uzywane ale pod warunkiem ze sa w dobrym stanie i nieuszkodzone

tego nowego SCXa mozesz zaryzykowac - ale najpierw pogadaj z irkiem lub kims innym czy pomoze przy zwrotnicy

GDN + DX ;)
no moze nie odrobine bo ta wysokotonowka by sporo poprawila

a kolejna opcja to... bo ja wiem - moze AKXy?

Dobra przyszalałem i kupiłem właśnie odpustowego kepa 165... Mogę w każdej chwili oddać 4x 16/50 i 2 gdwk 11/100 ze zwrotkami od killera... (pewnie trza by było jakieś pomiary tej zwroty i korekcje zrobić ale przecież mozna obadać)

Skoro to temat o midwooferach do 2-way... Gdzieś ktoś kiedyś robił 2.5 albo 2-weja na 2 x sph 165 i czymś tam ciekawym na górze.... właśnie takowe coś chcę zbudować... tylko zwrotki nie mogę znaleźć nigdzie ani całej konstrukcji... nie jaki borys chyba to zbudował....

Czy dobre to nie mi i nie teraz oceniać... Zachowałem info. Jeszcze jedna sprawa czy układ "d`apolito" (nie wiem jak to się pisze) i tzw. klasyczny z wysokimi w górze różnią się projektem zwrotnic........

MormoN napisał:
czy układ "d`apolito" (nie wiem jak to się pisze) i tzw. klasyczny z wysokimi w górze różnią się projektem zwrotnic........
tak

ja mam jeszcze takie zwrotnice

Załączniki

• kep__ss_2088_172.jpg
    kep__ss_2088_172.jpg
    24.6 KB · Wyświetleń: 0
Powrót