• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak wiekszy midwoofer do 2way

• Autor wątku Autor wątku tomi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
napiszcze coś na temata obudowy do gdn 16/50/6

[ Dodano: 2008-02-23, 14:27 ]
dawno nic nie projektowałem i mysle czy 27l strojona na 44hz bedzie dobra czy nie (br).

Jeden 16/50 w 27l... trochę dużo. U mnie dwa grają w 30 litrach... I jest w miare optymalnie :-) Zwiększenie obudowy dużo nie pomoże tylko głośnik się pogubi... no przynajmniej tak miałem jak u mnie jeden pracował w 30l...

to jaka obudowa bedzie dobra, jaki grup delay bedzie odpowiedni
ma ktoś wszystkie parametry tego głośnika, najlepiej zmierzone.

[ Dodano: 2008-02-23, 18:19 ]
ps może ktos porównać jeszcze tylko stx 18 sw i gdn 16/50/6 ?

tomi napisał:
może ktos porównać jeszcze tylko stx 18 sw i gdn 16/50/6 ?
w zasadzie niewidze zadnego plusa na kozysc STXa. no moze poza moca

do 16/50/6 niedawaj obudowy wiekszej niz 20 litrow bo to kompletnie niema sensu.
nieuzyskasz z niego bardzo niskiego poteznego basu wiec taki zabieg tylko bardziej obniza jego wytrzymalosc mocowa.
osobiscie tym razem bym go wsadzil w ok 15 litrow

Jaka będzie impedancja kolumny przy zwrotnicy którą podał powyżej mor den siur ?? Bo tego jeszcze z konstrukcji zwrotnic nie rozkminiłem...

Hehe... ale jaki to będzie przedział cenowy...?? Bo widzę że komplet odpale dopiero po marcowej wypłacie :-) A i gdzie takie cuda się kupuje?? Cholercia porwałem się na sporą inwestycję... ale to ma być sprzęt ponad wszystkie pudła jakie miałem do tej pory :-)

[ Dodano: 2008-02-26, 22:45 ]
Buuuuuuuuuu.... jeszcze jedno czy ktoś testował kiedykolwiek jakieś wysokotonówki z chińskiego monacora ??

[ Dodano: 2008-02-27, 00:12 ]
No i kolejna anegdotka... przeskoczyłem z koncepcją wysokotonówki na seas`y z polinku.... zastanawiam się nad 22 taf/g. Jest w dość dobrej cenie... myślicie że zaspokoi moje pokaleczone uszy po sc10n i gdwk...??

MormoN napisał:
myślicie że zaspokoi moje pokaleczone uszy po sc10n i gdwk...??
napewno ale pytanie czy jest zwrotnica?

co do scan speaka to chyba tamjest blad. niema w ofercie tej firmy takiego glosnika. chyba mowa o D2008

pamietam ze borys w swojej konstrukcji na dwoch kepach najpierw mial xt19, ale pozniej zmienil na seasa 22taf/g i w zwrotnicy nie trzeba bylo grzebac - fazowo i ch-ka byla ok (jasnowidzem nie jestem - bo moze pozniej wprowadzil jakies zmiany), wiec moze i przy jednym mozna seasa zamiennie zastosowac z xt19

No to git... nic pewnego do tej pory nie znalazłem... (chodzi o zwrotnice) ten schemat który zapodał mon der siur też nie wiadomo co...

No to super... hehe... aż miło :-)

No więc kolejna sprawa to ułozenie głośników na froncie... używając tej zwrotnicy prawidłowo będzie zasosować D`appolito.... a mi się to nie podoba. Czy jest jakas istotna przewaga d`appolito nad zwykłym "klasycznym" ułożeniem głośników? No i czy będzie dużym błędem jeśli ułoże głośniki po klasycznemu?

Powrót