• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak wykanczacie obudowy ??

Reakcji
0
Jestem na etapie wykanczania moich nowych kolumienek i od paru dni nie moge sie zdecydowac w jaki sposob je wykonczyc. Moze ktos z was stosuje w konstrukcjach jakies ciekawe (nietypowe) sposoby, ktorymi nie jest tu papierowa okleina, fornir, czy lakier fortepianowy.

Myslalem o obciagnieciu kolumny skają, jednak pojawia sie tu problem z laczeniami na krawedziach.
Czekam na wasze propozycje, sugestie ciekawego designu...

Pozbieraj duzo kapsli po piwie jakims i poprzyklejaj lub poprzybijaj gwozdziami do obudowy

kup sobie laminat aluminowy :D mogłyby ciekawie wyglądać :D
Oryginalnie wykończyć można zrzucając kolumnę z 10-tego piętra

połacz style laminat aluminiwy skaje fornir szpachla samochodowa i farba może coś z tego wyjdzie :]

aryan, zastanawiam sie i raczej nie da sie zrobic zeby nigdzie nie bylo widac jakichkolwiek szwow, chyba ze zaslonimy niektore fragmenty korkiem, drewnem etc.

Oddaj do tapicera to on się już tym zajmie. Ewentualnie może dasz listwy-kątowniki na krawędziach?

Moze wosk pszczeli ?? Ostatnio przyszedl mi do glowy pomysl z tynkiem fakturowanym , ale jeszcze tego nie probowalem. Chociaz mam obawe ,że moze popękać...

wycinasz w kształt krzyza =tylko 2 szwy po bokach u góry; szwy jakims innym kolorem np do czarnego skaju daj czerwone nici albo jakies inne
mozesz tez zostawic troche skaju w rogach i zagnasz ale bedzie widoczna szczelina;
fdajneie wyglda w kolumnach podłogowych jak ponizej głosników dasz jakas wate np taka co jest w drzwiach tapicerowanych ; tak eby ponizej głosników jest wypuklosac

maxdila, ogladalem twoja kontrukcje i gratuluje wspaniales roboty. Co do szwow, to u ciebie ich nie ma poniewaz zasloniles dwa boki drewnem, a ja chcialem miec 5 bokow w skorze bez ani jednego szwu, co niestety jest niemozliwe.

hoosar, mogłeś w swoim pierwszym poście (w tym temacie) napisać bez skojarzeń chociaż :D

a propo tematu: można pomieszać farbę z czymś, np z maleńskimi kamyczkami, chociaż lepiej wyglądały by całe kolumny "jak z kamienia" :D ale raczej trudne w wykonaniu...

życzę miłego wykańczania i pozdrawiam :)

Powrót