• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki głośnik 15'' do suba aktywnego( kino domowe, muzyka)?

Reakcji
25
Jak w temacie. Szukam dobrego głośnika 15" za ok 400-450zł. Sub głównie będzie służył do muzyki ale również będzie używany do kina domowego, a więc miło byłoby jakby prezentował się w miarę dobrze w salonie. Czy sa jakieś ciekawe głośniki godne polecenia (niekoniecznie estradówki), ani nie służą do wiejskiego tuningu samochodów?
Alepierdy-wiadomo...Daytony są dla mnie troche za drogie ale chyba najlepsze( tak jak RE audio) STX-sam nie wiem...Mam więc na oku kilka modeli:
JBL GT5-15 92db, 25-400hz
JBL GTO 1514 93db, 23-400hz
Magnat AD 380 92db, 18-250hz

Co do marki JBL mysle, że to dobra firma. Co do magnata to nie chciałbym słuchać ciągłego buczenia zamiast basu, lecz mam nadzieje, że jeśli to ich jedna z lepszych basówek to nie będę zawiedziony. Jak na razie jestem za magnatem również według jakości wykonania. Czekam na opinie...

15" do salonu? ten salon to ma 70 mk2 jak rozumiem?

---------- Post dodany o 14:30 ---------- Poprzedni post o 14:28 ----------

ktos ostatnio sprzedawał mivoca 15'' chyba daniel69

Salon jest razem z kuchnią a od przedpokoju oddziela murek:biggrin: trochę mniej niz 70:biggrin: Poszukam mivka na necie...

a może ravemaster BSW 154II??? baaardzo dobrze się o tym głośniczku wypowiadają, ale jeśli chodzi o wygląd to nie każdemu musi się on podobać :P

ja mam nowego, gotowego firmowego suba 15', mivoc sw 1500 a, sub z mdf-u, wbudowany panel wzmacniacza jakby Cie interesowalo pisz na pw

Akurat Jbl mi się kojarzy dość mocno z wiejskim tuningiem, chyba tylko "Pajonier" budzi we mnie gorsze odczucia. Z głośników które wymieniłeś nie kupiłbym żadnego w sumie gdyż naprawdę nie sądzę że któryś z nich pokaże coś więcej niż chociażby wspomniany stx który jest tańszy.
Ps. a może 2x10-12? Będzie chyba nieco większy wybór.

No, niektórzy mówią, że się pogorszyła, inni za to chwalą...

---------- Post dodany o 20:40 ---------- Poprzedni post o 18:12 ----------

A jakie są wasze opinie o STXach? Dokładnie ten model: GDN-42-450-4-SC- troche większy niż moje 15''. Niby głośnik domowy, a SPL 94dB przy cenie 150 zł. Czy poradziłby sobie z muzyką z dużą ilością basu i czy nada się do obudowy zamkniętej (Qts 0,29- chyba spoko)?

Dzięki za odpowiedz:thumbup:( ale ze mnie ciul "nie zaleca się stosować w obudowach zamkniętych głośników z Qts poniżej 0,35"). A jakie są o tym głośniku opinie? Wart zainwestowania, czy wybrać jakiś lepszy do 400 zł? Wg mnie to wystarczył by mi taki ale może lepiej zainwestowac w inny model lub inną markę?

---------- Post dodany o 21:31 ---------- Poprzedni post o 21:16 ----------

Chociaż uważam,że ten stx jest niczego sobie.....:):) szkoda, że Peerlessy nie są w tej cenie....

Na mój gust jeżeli nie masz zadatków audiofilskich to ten stx da radę. Po prostu porządny głośnik za niezłą kasę, aczkolwiek pokombinowałbym z nim w br :)

Oczywiście. Jeśli głośnik jest pod bas reflex to będzie bas reflex, tylko nie wiem czy przez to bas nie bedzie opuzniony...

Pogromca dobrze prawi-za wysoka dobroć=podbicie wysokiego basu które nijak pasuje to kulturalnego domowego suba.

To że głośnik ma w nawiasie napisane "estradowy" wcale nie znaczy że zagra szybko, dynamicznie czy jak to kto tam określa. To tylko definiuje użycie pewnych technologii i materiałów do budowy membrany i zawieszeń (chodź w zasadzie i to nieraz nie bywa regułą).

Powrót