• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki midwoofer do monitorów?

Jeśli nie oczekujesz super basu, a jedynie dobrej średnicy i czystej góry to taki SCX (38zł) lub SK (41zł) powinien nieźle się spisać z DX25. W razie czego nie ma problemu dać coś lepszego do Vify.

amdr napisał:
W razie czego nie ma problemu dać coś lepszego do Vify.
Ano SCX ma 150mm, np. GDN13/50/9 ma 154, jakieś mniejsze vify mają 149 i Al130 ma 153 mm, więc c najwyżej będzie trzeba podfrezowanie powiększyć;) ew. zawsze można na próbę sklecić coś z wiórówki w kilka godzin i trochę posłuchać.

No to DXy zamówione :)
Prawdopodobnie będę miał okazję kupić niedrogo SDSy134, czy wiadomo coś o zwrotce do takiego zestawienia?

DX'y nowe 220zł, SDS'y 180zł i już jest 400 plus wysyłka. Używane 150+100 czyli 250zł - jest nad czym się pochylić. Poza tym SDS z tego co widzę ma być jeśli SCX się nie sprawdzi, a SDS ma złe opinie na tym forum, chociaż słyszała go 1-2 osoby. :lol:

No właśnie nie widziałem wypowiedzi osoby która rzeczywiście tych SDSów słyszała i miała porównanie do SCX.

amdr napisał:
a SDS ma złe opinie na tym forum, chociaż słyszała go 1-2 osoby.
i w taki wlasnie sposob rodza sie plotki lub nie poprawne opinie - pokaz mi gdzie ktos napisal ze to jest ZLY glosnik?
wszyscy pisali ze to nic nadzwyczajnego jak na ta marke i ta kase ;]

hol napisał:
No właśnie nie widziałem wypowiedzi osoby która rzeczywiście tych SDSów słyszała i miała porównanie do SCX
na elektrodzie jest konstrukcja z SDSami ale koles nie jest osluchany niestety

Pawel S. napisał:
wszyscy pisali ze to nic nadzwyczajnego jak na ta marke i ta kase ;]
Wszyscy pisali, a nikt nie słyszał ;]. To jest właśnie to o czym piszesz-plotki ;).

No więc na dzień dzisiejszy będę chciał dołożyć do tych DXów 14SCX lub 14SK.
Zobaczymy który, no chyba że z biegiem czasu jeszcze cos innego wpadnie mi do głowy.
Dlaczego 14SCX? Przeszperałem troszkę forum i okazuję się (z wypowiedzi forumowiczów, tych raczej bardziej doświadczonych ;) ), że ma fajną średnicę i nie za niski (lekko kopiący) ździebko zróżnicowany bas. W sumie do niewielkich monitorków chyba w sam raz...

Moim zdaniem zdecydowanie SCX, SK wygląda na całkowitą budżetówkę. SCX wydaje się ciekawy, trochę odstrasza mnie ta cena, ale może to dzięki temu, że mamy je na miejscu no i może stalowy kosz tak obniża cenę, chociaż nie znam szczegółów. Chętnie bym go posłuchał i potestował, ale 150mm podfrezowanie wyklucza wymianę na 15tkę Seas-a, która ma 146mm, który jest póki co moim faworytem w tej wielkości.

Podfrezowanie będzie tylko dla DXa, gdyż wizualnie swoje kolumny wzoruję na wyrób RLS - Elara.
Także jak coś, to nie będzie problemu na wymianę woofera.

dolphin123 napisał:
ktory seas mkul ?;)
ER15RLY lub CA15RLY, chociaż ten z trzciną bardziej mi pasuje no i dodatkowo jest nieco tańszy.
caMaro wystający midwoofer może nie wyglądać zbyt urodziwie, szczególnie jak ma gruby rant, np. chyba HDS-y się do tego nadają, tonsil 16/50/6 też nienajgorzej będzie wyglądał, ale ten STX już będzie troszkę raził.

mkul napisał:
caMaro wystający midwoofer może nie wyglądać zbyt urodziwie, szczególnie jak ma gruby rant
No ale takie ułożenie głośników bardzo mi się podoba i już postanowione, zobaczymy w praniu jak wyjdzie. Można byłoby przyciąć front w DXach, ale tego nie zrobię :)

caMaro, możesz zamiast wycinać DX-a spróbować zasłonić jego kawałek midwooferem, zbliżą się centra i będzie jakies uzasadnienie midbasa bez podfrezowania, chociaż nie wiem do końca jak to się odbije na charakterystyce kopułki.

Powrót