• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakie kolumny 3 way do 3 kpln co polecacie??

Zwrotka do zestawu SB Acoustics pojawi się jeśli kolega gokar83 się nią podzieli. Raczej na stopie prywatnej niż ogólnie na forum.
Dość tani i ciekawy zestaw mógłby być na tweeterze HDS, Aurumie AC 130Mk2 i np SB Acoustics SB23NRXS45-8.
A czemu nie 4" SB-A na średnie? I jak już, to od razu tez SB-A na wysokie - są o tyle gorsze od Perlessa (bo ten HDS to teraz chyba Głośnik Scan Speak Discovery D2608-913000 - za około 250 złotych?)?

Po prostu zaproponowałem jakiś alternatywny zestaw.
Na SBA robi się już powoli zestaw, z tym, że z 11 calowcem na dole.

milenium może zostać i tak wyjdzie taniej bo w15 jest tańsze niż w18 i nawet L26 jest też tańsze niż w18 a możliwości basowe sam wiesz jakie ;)

Wiem, wiem ale niestety i tak przesadzaliśmy z tymi przetwornikami (Millenium + W15 + L26) bo to wychodzi dużo ponad limit kolegi - chociaż jakby dołożył to i przez długie lata coś takiego mogłoby grać :)

Przy okazji - ale mnie korci magnezowy tweeter Excela...

Ten duzy wyglada "mocno" ale w SB-A cena rośnie dość istotnie powyżej głośników rozmiaru 8". Wersja z niskotonowym SB23 jest ciekawa cenowo. Mnie tylko martwi trochę że WinIsd podaje mu bardzo dużą objętość dla BR. Myślę jednak że po mocnym wytłumieniu obudowa 50 litrów byłaby wystarczająca i strojenie na 30hz. Pewnie efektywność by nie powalił ale może byłby z tego sensowny nisko-grający zestaw do niedużych pomieszczeń w znośnej cenie.

arwas - dyskusja toczy się o projekcie do 3kzł a nie o potencjalnych zestawach na głośnikach SB Acoustics.

W takiej cenie oczywiście znajdzie się już wiele mozliwości. Zmieści się również zestaw na SB 23 jak i pewnie na SB 29. To bardzo sensowna cenowo propozycja, także w zakresie średnich i wysokich tonów. Zakup z jednego źródła, to też nieco mniej problemów.

moim atutem jest klarowna i przejrzysta średnica oraz detalicznosc,nie jestem jakims mega fanem dobrego basu-niskiego zejscia i tzw wykopu

Jakiej muzyki sluchasz?
Czego wymagasz od glosnika wysokotonowego?
Ktora czesc pasma jest dla Ciebie najwazniejsza?

pisałem juz na poczatku glownie rocka i roznego rodzaju metalu,od wysokotownki czego wymagam lubie slyszeć kazde uderzenie w talerz perkusji nie cykniecie jak to ma wiekszosc wysokotonowek a uderzenie i oczywiscie szczegołowość,naturalnosc i dobra przestrzen,glownym pasem mam byc pasmo sredniotonowe-wokale i symfonia w metalu symfonicznym i gotyckim najwazniejsze:P, kolumny maja grac w 20m2,tonsile sie nie spisaly niestety....

No to dobrze radzimy - metal :)
20m -> 3way

słuchałeś aluminiowych kopułek seas-a ?
seas DXT - cykanie (w rozumieniu talerze itp ) lepszego chyba się nie da ;)

To bym zaproponowal tak

Wersja tansza:
gora - HDS Tweeter
srodek - Vifa NE123/NE149
Dol - Seas L22 albo CA22

Drozsza:
Gora - SB Satori/szpilka scanspeak'a
srodek - Seas W15
dol - jakis SS Revelator

tylko pytanie kto sie podejmie zaprojektowania zwrotnicy do tego.....:) dobrac sobie głosniki to nie problem,problemem jest wlasnie polaczyc to wszystko:)

Panowie,dysponując 3kz na przetworniki można spokojnie zestawić dobre 3way:),myślę że kolega szuka bardziej jakiegoś "gotowca" tak aby nie martwić się o zwrotnicę itp.....i tu może być problem bo jest mało gotowych projektów na "lepszych"droższych przetwornikach:biggrin:

będzie taki zestaw ale to za co najmniej 1,5-2miechy:
HDS tw (Scan-Speak D2608/913000)
Scan-Speak 12MU/8731T00
TIW200 XS

koszt około 3tys pod warunkiem że cena na TIW się utrzyma.

Tylko warto wspomnieć o niskiej efektywnosci tego zestawu.

a co lepiej by gralo proponowany przez Ciebie zestaw czy moze na seasach Seas Excel W15CY001+Seas L22 RN4X/P+morel badz jakis seas ...??

Powrót