• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakie macie i jakie polecacie Aparaty

canon A630
wady: strasznie glosna praca silniczka obiektywu, nienajlepsze fotki w kiepskim oswietleniu, nienajmnijesze wymiary, obrotowy wyswietlacz
zalety: obrotowy wyswietlacz, 4 aku AA, dlugo trzymaja baterie (spokojnie 600 fotek zrobisz), wygodna obsluga i moze jeszcze pare rzeczy

ogolnie aparat jest OK ale nie za takie pieniadze co za niego wolaja w sklepie...

Canon Power Shot A620
Podobne wady jak u Pawła ale dodam najgorszą i najbardziej mnie frustrującą, informację o rozładowaniu baterii dostaje się jak można pstryknąć jeszcze z 2,3 fotki o lampie można zapomnieć od razu się wyłącza aparat, miałem kilka sytuacji że mega potrzebowałem pstryknąć fotkę a tu lipa. Jeszcze można dorzucić brak stabilizacji obrazu i skrzypiąca obudowę oraz brak pamięci wbudowanej - musisz kupić kartę.

Plusy ? hmm jakość zdjęć przy dobrym oświetleniu super! zrobiłem nim kilka pieknych zdjęć aż sam się dziwiłem że takie urządzonko może trzaskać takie fotki, ogólnie polecam na allegro można kupić za 400zł co wydaje się mega atrakcyjne, aha fajne kręci filmiki jakość jest naprawdę dobra

c4meleon, czemu kompakt kolo 1000 zl mozesz kupic uzywanego pentaxa digital isusa l2 genialny aparacik no i lustrznaka

finepix s9600. goraco polecam. stosunkowo niewielkie (jak na kompakt) szumy - ISO do 400 w granicach normy, 800 powiedzmy, ze znosne, przy 1600 juz sie robi zle.
bezblednie dzialajacy automat ustawiajacy balans bieli - jeszcze mnei szczerze mowiac nigdy nie zawiodl.
zasialnie 4xAA - 500 zdjec zrobimy :)
ruchomy wyswietlacz

z minusow to na pewno wymiary - jest naprawde ogromny
slaba zielen - troche sztuczna

dlaczego nie lustrzanka? nie usmiecha mi sie noszenie torby pelnej obiektywow... a tak mam wszystko zawsze pod reka

c4meleon, jakbyś chciał to tanio oddam fuji 5600 na początek aparat super ;)

Fuji F31fd

Jak gdzieś znajdziesz to bierz w ciemno. Szumy na wysokich ISO porównywalne z lustrzanką D50 z jasnym obiektywem:
http://www.dpreview.com/reviews/FujifilmF31fd/page15.asp

Ma też oczywiście swoje wady (PF dla przykłądu), ale jakość zdjęć jak do tej pory nie pobita przez żaden inny kompakt. Sam na niego poluje, ale najpierw poczekam na recenzję nowego F100, jakość zdjęć na ISO 1600/3200 z dostępnych próbek napewno gorsza, ale może warto poświęcić dla innych bajerów.

Niestety ceny F31fd są wariackie jak na tak stary aparat bez nowinek z nowych zabawek (IS, szeroki kąt etc), ale za to super bateria i ekstra jakość zdjęć.

Gi

Caleb, a kto powiedzial ze torba obiekywow na wyjaz zakladasz jeden obiekty tzw podrozniczy 28-200 i masz spokoj :P ja coprawda laze z torab obiektywow

Fakt, moim zdaniem te wszystkie hybrydy są bez sensu, lepiej kupić jakieś małe body (Pentax K100D Super dla przykładu, a dodatkowo mamy zgodność ze starymi szkłami za grosze) i do tego obiektyw jak wyżej.

Będzie to praktycznie tej samej wielkości, a zdjęcia wiele lepsze.

Gi

zdecydowanie polecam jakas lustrzanke... sam kupilem no i kurde nie ma porownania co do fot... z reszta kazde nacicniecie spustu sprawia przyjemnosc;))

mIKI napisał:
zdecydowanie polecam jakas lustrzanke... sam kupilem no i kurde nie ma porownania co do fot... z reszta kazde nacicniecie spustu sprawia przyjemnosc;))

I nie możesz jej mieć non stop ze sobą ...

Zależy na czym komu zależy, ja teraz poluje na dobry kompakt bo noszenie lustra jest uciążliwe.

Gi

Caleb, a kto powiedzial ze torba obiekywow na wyjaz zakladasz jeden obiekty tzw podrozniczy 28-200 i masz spokoj :P ja coprawda laze z torab obiektywow
jakbym mial lustro to zle bym sie czul gdybym mial "sloik" wlozony do aparatu...

Sorki ale mnie nie było, o Fuji słyszałem że jest niezły, jeszcze patrzałem na Canona S5 IS, Lumix Fz-8, Fz-18, Fz-50 ale ten ostatni jest bardzo drogi, za to Fz-18 jest wg. mnie faworytem ze względu na to iż ma bardzo duży zakres ogniskowych, więc jest bardzo uniwersalny, a podobno zdjęcia też robi genialne, co do lustrzanek to powiem że bardzo bym chciał, koszt co prawda dość spory ale tu chodzi o to że trzeba ciągle dokupywać obiektywy, co wiąże się z dodatkowymi kosztami, dlatego raczej chcę kompakt :) Pozdrawiam

Witam,
Może zerknij na Canona A720IS. Nie będę namawiał, bo dopiero nabyty.
Podstawa, to optyczny 6x i zasilanie AA x2. Wiecej nie powiem, a czas pokaże, czy sześć paczek nie wyrzucone w błoto.
Inna podstawa, to lustrzanka, ale to już nie tak mały wydatek.
Uważam, że trzeba mieć niestety dwa aparaty, kompaktowy i lustrzankę. Możliwie co najmniej dobre.
Od czegoś jednak trzeba zacząć.
Udanego wyboru/zakupu.
Pozdrawiam, Piotr01

panowie, polecacie lustrzanki ale nie zapominajcie ze niekazdy zna sie na fotografii. ja kupilem kompakta bo dopiero zaczynam zabawe i nawet jeszcze niewiem do czego wszystkie funkcje sluza :P tak wiec jak mialbym wykozystac lustro?

Paweł święte słowa ;) właśnie dlatego na początek warto kupić kompakta, poznać zasadę robienia zdjęć itp a na lustrzankę przyjdzie czas :) jutro będę testował Lumixa Fz-50 zobaczymy co potrafi ;) Pozdrawiam

XYS po to się kupuje lustro by mieć dbd jakość a denka 28-300 nadają się na focenie do kotleta.

Jak zaawansowany amator to polecam fuji S9600, jak ma być mały to znów coś ze stajni fuji, ponieważ mają lepsze matryce :mrgreen:

Sam posiadam C30D i torbę szkieł.

Odradzam w lustrach Olumpusa.

Powrót