MrWho napisał:Gi chyba jasno powiedziałemżę F31 w porównaniu do reszty tam pokazanych ma ziarno nie fotke
Chyba kazdy widzi.. nie ma co go tak strasznie bronić.. żadna rewelacja
Dla mnie już lumix'y robią ładniejsze fotki tylko pewnie tez przedział cenowy nieco inny...
![]()
Jasne, że szumi gorzej niż lustra, ma parę razy mniejszy sensor (szczególnie od 5D z sensorem full frame). Sprawa taka, że różnice są naprawde małe jeżeli chodzi o porównanie do lustra i szumów z innych kompaktów.
Podaj tez model tego lumixa, który robi lepsze foty (chodzi o wysokie ISO, na niskich wszystkie wypadaja podobnie). Biorę od ręki (mówie serio, szukam dobrego kompaktu i jak narazie oprócz f31 nic nie ma dobrej jakości powyżej ISO400).
raffal81 napisał:Gi ok widze ladne zdjecia z tego FUJI nie mialem z nim do czynienia wiec nie bede sie wypowiadal ale tutaj masz wykadrowane zdjecia pomniejszone i skad wiesz ze nei bylo ingerencji programu jakiegos do usowania szumow ? tym bardziej musieli bysmy sie przyjzec wszystkim danym (EXIF) przy jakiej przyslonie zdjecie zostalo wykonane jakim czasie naswietlania czy ISO bo jezeli zdjecie zostalo zrobione przy ISO 50 z czasem naswietlania 1 sekundy to wiadomo ze tych szumow wielkich nie bedzie acz kolwiek niektore aparaty radza sobie z nimi doskonale lecz powyzej ISO 200 strazsnie szumia.
Tutaj masz sample z F31/F30:
http://highiso.net/images.php?Model...SO=&Size=&Sort=&search=FUJIFILM+FinePix+F31fd
http://www.dpreview.com/gallery/fujif31fd_samples/
http://www.imaging-resource.com/PRODS/F30/F30A7.HTM
np:
Kot ISO1600
Ten sam kot w mniejszym formacie
raffal81 napisał:Musial bym przyjzec sie testom czy specyfikacji aparatu bo tak gdakac to nie ma co chociaz przyznam ze jak bym nie zobaczyl ze robione to MALPKA to bym chyba nie uwierzyl wykonanie naprawde swietne.
Testy F31fd (lub F30) są szeroko dostępne, dpreview, imaging-resource, parę polskich stron, etc. Wyżej wklejone foty to raczej umiejętności fotografa (robi super foty), ale pokazują też po części że i kompaktem można zrobic dobre foty.
raffal81 napisał:Choc mimo to nie ma co porownywac lustrzanki do kompakta to calkiem 2 rozne klasy, dla mnie jest bardziej uniwersalny, bo najwazniejsza dla mnie to wymiennosc optyki.
Oczywiście, że jest gorszy od lustra, ale tak jak pisałem przy małych wydrukach oraz przy amatorskim strzelaniu fot nikomu ta różnica nie będzie przeszkadzała, a zyskujemy mobilność i oszczędzamy kasę. Mówię tu ciągle o F31 bo to najlepszy znany mi kompakt, jeżeli chodzi o jakość zdjęć.
raffal81 napisał:Lecz zrobienie takiego zdjecia aparatem ktory ma wieksze szumy tez jest mozliwa wystarczy uzyc odpowiedniego programu nawet glupi NEATIMAGE ;] na zdjeciach nocnych jak uzyemy mocnej redukcji szumow w tym programie czy innym zdjecie stanie sie takie plastyczne jak tutaj wlasnie przy czym pozbedziemy sie prawie kazdego szumu
Jasne, że można odpalić noise ninje czy innego neatimage i poprawić PS-em, ale jeżeli chcesz polegać na mocnym PP to po co ci lustro ? Nawet fotę z gównianego kompaktu można zrobić w PS by było nie do odróżnienia od tych z luster przy odpowiedniej ilości czasu i umiejętności.
Gi