• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakie mikro kolumienki do komputera

Jak autorowi zależy na minimalizacji obudowy, to stosując mb możesz mieć obudowę mniejszą o zajmowany tunel w stosunku do br. Niedużo ale zawsze.

Tylko MB w tym przypadku jest na tyle duża, że powiększa obudowę.

budki już mam pocięte, głębokość jest około 215mm na pojemność około 5l oczywiście wszystko jeszcze mogę przerobić bo i tak myślę że to nie będą budki ostateczne;)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zastanawia mnie jeszcze kwestia odległości pomiędzy głośnikami, bo skoro mają to być teoretycznie monitory bliskiego pola to powinienem zbliżyć je do siebie tylko nie wiem czy to nie rozpierdzieli zgrania foazowego.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jak autorowi zależy na minimalizacji obudowy, to stosując mb możesz mieć obudowę mniejszą o zajmowany tunel w stosunku do br. Niedużo ale zawsze.

Pozatym może przeoczyłem ale nie pamiętam mb w konstrukcjach prezentowanych na forum.
Choć z drugiej strony jest to dodatkowy koszt.

Ostatnia edycja:
Nie wiedzę żadnego sensu stosowania MB do tego daytona .
Po pierwsze budka będzie musiała być głęboka ~180mm.
Po drugie to nic nie da w stosunku do zwykłego BR .
2c4d4b891aa043685846038b32c5562b_1435491170.jpg

5l
czerwony BR 60Hz

pozostałe z MB daytona bez i z dodaną masą 15g .
Więcej tylko pogarsza sytuację .

Jest jakieś 10hz niżej przy -3db nie wiem czy warto tylko dla tego, ale może dla tego że takie z mb będzie można ustawić przy ścianie?

Rfck

Ja to bym zrobil na Daytonie papierzaku i szmacianym seasie. Seasa mam ale papierowego daytona nie mam, ale pewnie bede mial :D
Szmaciany seas 22 jest swietny jak na swoja cene. Zwrotnice mam ale do RS125-4.

bca6f4306b54e6d3b45344c53fc916d0_1435593791.jpg

Ale nie ma projektu na papierowego i byłby problem ze zwrotką ;) Ciekaw jestem jak dużo różni się brzmieniowo papierowy od aluminiaka.

Nie wiedzę żadnego sensu stosowania MB do tego daytona .
Po pierwsze budka będzie musiała być głęboka ~180mm.
Po drugie to nic nie da w stosunku do zwykłego BR .
2c4d4b891aa043685846038b32c5562b_1435491170.jpg

5l
czerwony BR 60Hz
pozostałe z MB daytona bez i z dodaną masą 15g .
Więcej tylko pogarsza sytuację .

Hejka a możesz takie coś policzyć dla:H9928_SP17R
Ja nie mam takiego fajnego programu :rolleyes:

Ostatnia edycja:
Ja jestem zadowolony. Kilka osób które słuchały było zdziowione ilością basu. Ogólnie bardzo fajne granie szczególnie w połączeniu z magnezową wysokotonówka.
W chwili obecnej robię ostateczne budki.

Powrót