• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakie przetworniki do 1000zł ze zwrotnicami.

Pawel S. napisał:
VwMarcin napisał:
to strona visaton'a http://www.visaton.de/de/...wege/index.html (link bezposrednio do konstrukcji 3 droznych)gdzie sa dostepne projekty ich kolumn z dokladnie zwymiarowanymi obudowam i oczywiscie projekty zwrotnic...
ceny sa kosmiczne a niekotre projekty bez sensu
jedyny rozsadny to ten http://www.visaton.de/de/bauvorschlaege/3_wege/567/index.html
no i jeszcze http://www.visaton.de/de/bauvorschlaege/3_wege/580/index.html
ale i tak za drogi w stosunku do oferowanych mozliwosci

VwMarcin, cierpliwosci - daje jeszcze tydzien, max 2 i bedziemy mieli pelna relacje ;)
Pawel S.
Tak, masz racje ze niektore projekty sa bez sensu. Ja dodalbym ze wiekszosc nawet dziwaczna ale jest i kilka wmiare "normalnych" no i dokladnie opisanych co jest ich niewatpliwym plusem tzn. dokladne wymiary, zwrotnice dopisujac pomiary prowadzone w konkretnej komorze bezechowej moznaby sadzic ze zagraja poprawnie. Wsumie mialem na mysli dokladnie te konstrukcje ktore zalinkowales +jeszcze to http://www.visaton.de/de/bauvorschlaege/3_wege/546/index.html
wydaje sie byc ok bo konstrukcje zawierajace na pokladzie np wysokiego Ke25sc, ti100, i jakiegos Tiw'a to niestarczyloby na przetworniki na jedna paczke. Zakladajac ze po jednym ti100 na bude bo visaton ilosciowo ich niezaluje choc drogie bardzo sa.

A tak wracajac do konkretow niewatpie ze na nowe stx'y szybko znajda sie chetni co poskladaja je w nieglupie zestawy no ale puki co mam wrazenie ze 3 drogi + wlasnoreczne zmontowanie zwrotki sa poza zasiegiem sporej ilosci osob jak i autora a wysylka na pomiary-zakladajac ze ktos sie zgodzi, podwyzsza koszta...
Inna opcja to kopia istniejacego zestawu "niefirmowego". Tu na forum lub na audiomani pare sie tego znajdzie...

I cvo teraz bedziecie sie przekonywac do tego ktore visatony lepsze?? :razz:
Kiedys ktos napisal ze visaton kojazy Mu sie z naszym tonsilem niestety z tej gorszej strony, fakt sa niektore glosniki fajne ale piekielnie drogie :cry:
A wiec na miejscu autora visatona bym zostawil w spokoju i uzbroil sie w cierpliwosc.
Pozdrawiam!!!

20 100 3 + 13 40 2 + dx25
a jak masz kasę do pogadaj z UKA - może dostaniej zniżkę na MDSa 08 , do tego tonsuil 15 40 5 i vifa DX :)

jak narazie sam sie zastanow czego oczekujesz od sprzetu i w jaki sposob bedziesz go uzywal. pomysl czy chcesz kolumny na jakis czas i pozniej zrobisz/kupisz nowe czy wolisz raz a dobrze...
najlepiej bedzie jak dokladnie to przemyslisz i podzielisz sie wnioskami

Pawel S. napisał:
jak narazie sam sie zastanow czego oczekujesz od sprzetu i w jaki sposob bedziesz go uzywal. pomysl czy chcesz kolumny na jakis czas i pozniej zrobisz/kupisz nowe czy wolisz raz a dobrze...

Zgadzam się Pawle z Tobą, ale jest pewien mankament tego wszystkiego. Każdy ma swój gust i pojawia się pytanie czy droższa konstrukcja oznacza, że będzie mi się to podobało. Warto byłoby się "osłuchać" z różnymi kolumnami i wybrać to co mi się najbardziej podoba :wink: Teraz właśnie waham się jak drogie będą moje kolejne kolumny i szczerze mówiąc obawiam się, że wydam sporo kasy i okaże się, że to nie do końca jest to czego oczekiwałem.. :razz:

Adam_85 napisał:
Pawel S. napisał:

Zgadzam się Pawle z Tobą, ale jest pewien mankament tego wszystkiego. Każdy ma swój gust i pojawia się pytanie czy droższa konstrukcja oznacza, że będzie mi się to podobało. Warto byłoby się "osłuchać" z różnymi kolumnami i wybrać to co mi się najbardziej podoba :wink: Teraz właśnie waham się jak drogie będą moje kolejne kolumny i szczerze mówiąc obawiam się, że wydam sporo kasy i okaże się, że to nie do końca jest to czego oczekiwałem.. :razz:

Boję się dokładnie tego samego - zawodu. Ja oczekuje czystej gry i mocnego basu poniewaz słucham "łomotu" :) To będą kolumny docelowe ale to nieznaczy ze chce na nie wywalic 3.000 - bo niestac mnie na takie.

przy tym sprzecie co jest proponowany to najwieksza roznica bedzie na basie, reszta to juz tylko sprawa zwrotnicy

Tonsil robi suba na tym głośniku, nic tylko wpaśc do jakiegoś sklepu i postarać się go znaleźć.

Powrót