Nieukrywam, ze ten tonsil mi chodzi po glowie juz dluzszy czas, tylko jaka dolozyc wysokotonowke
To zależy między innymi w jakieś muzyce ma się sprawdzić ten monitor , na pewno będziesz musiał poszukać kopułki która zniesie niskie cięcie .
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Nieukrywam, ze ten tonsil mi chodzi po glowie juz dluzszy czas, tylko jaka dolozyc wysokotonowke
Najpierw to glosnik musi sie nadawać do zakladanej obudowy
Myślałem że jak wrzucasz propozycje głośników to już obcykałeś ich parametry
To że Leonard nie radzi sobie z wytłumieniem to wiem ale wstepnie można na nim projektować później pomiary weryfikują jak bardzo zgadza lub nie zgadza się to co nam wypluł LA
było by super gdyby w programie można było ustalać położenie, wymiar,fakturę oraz gęstość materialu tłumiącego w tedy symulacja była by prawie idealna
co do ATL w stylu pmc wiadomo że pod względem materiału tłumiącego nie ma szans na symulacje ale sam pusty falowód czym różni się od zwykłej TL ? Długością ? Litrazem ? SD in out?
A może głównie tym że pmc stosuje gąbkę do tłumienia a jej specyficzne umiejscowienie i różną gęstość co obniża strojenie skraca tunel oraz poprawia efektywność falowodu i stosowanie przetworników o większej rozpiętości parametrów ?
Nie od parady zwie się zaawansowaną linia transmisyjna gąbka jako tłumienie = większy prześwit tunelu + większa efektywność, ma to sens eliminuje pewne wady klasycznej TL gdzie wytłumienie i jego ilość wytrąca energię tylnej membrany a tym samym efektywność w ATL zauważyłem że gąbka w 90% jest na ściankach tunelu nie zasłaniając prześwitu tunelu umozliwia to swobodny przepływ powietrza i za razem zwiększenie jego ilości i,wyjątkiem czasami jest pojedynczy kawałek gąbki lub jej warstwa dołożony tuż za przetwornikiem lub w jego okolicy która w większym lub mniejszym stopniu zasłania tunel.Chodzi o to, ze Leonard nie pozwala na taka dokladnosc, aby zrobic projekt, zamknac i pozniej po zmierzeniu miec duza zbieznosc pomiarow w symulacja. Inne programy na to pozwalaja.
Tak sie robi w arkuszach MJK.
Niczym.
ATL opiera swoja zasade dzialania o zwiekszanie masy ruchomej w tunelu, a do tego gabka potrafi tlumic dosc dobrze niechciane rezonanse. Problem w tym, ze trzeba to robic metoda prob i bledow. Co prawda z czasem, po wykoaniu wielu prototypow pewne kwestie sa przewidywalne, ale jednak przewidywalnosc jest wieksza stosujac symulacje klasycznej obudwy TL lub MLTL z welna zamiast gabki.
Nie od parady zwie się zaawansowaną linia transmisyjna gąbka jako tłumienie = większy prześwit tunelu + większa efektywność, ma to sens eliminuje pewne wady klasycznej TL gdzie wytłumienie i jego ilość wytrąca energię tylnej membrany a tym samym efektywność w ATL zauważyłem że gąbka w 90% jest na ściankach tunelu nie zasłaniając prześwitu tunelu umozliwia to swobodny przepływ powietrza i za razem zwiększenie jego ilości i,wyjątkiem czasami jest pojedynczy kawałek gąbki lub jej warstwa dołożony tuż za przetwornikiem lub w jego okolicy która w większym lub mniejszym stopniu zasłania tunel.
PS wiesz gdzie dostać Arkusze MJK szukałem i nie znalazłem , nawet przekopałem aukcje internetowe i nic .
mając 9m^2 i ograniczoną kasę to poTonsil GDN 17/100 - 149zl
Tonsil GDN GDN 17/50/6F - 149zl
Żadna metoda, przejrzyj sobie pomiary ich konstrukcji , na każdej są niewytłumione rezonanse na niskiej średnicy .metoda by pozbyc sie w jakims stopniu harmonicznych
mając 9m^2 i ograniczoną kasę to po
1. nie tracił bym kasy na jakiegoś tonsila.
2. nie bawił bym się w TL bo w 9m to wiele nie zmieni.
3. dołożyłbym bym kasy na jakościowy głośnik .
SB 18cm czy 15cm NRX w zamkniętej to wszystko czego w takim pomieszczeniu trzeba .
Ten głośnik jest 70PLN droższy od tego tonsila ale więcej kasy straci się na kombinacji z TL ...
Ja mam 18cm wacecora w 12m i jet ujnia bez aktywnej korekcji dołu bo mody pomieszczenia i tak zabijają jakoś basu tego głośnika bez niej .
Wytłumienie i formatki, nie są za darmo .To znaczy gdzie sie traci, bo niebardzo rozumiem?
z 9m2 to raczej wiele nie przystosujesz .Tak mozna powiedziec o kazdym pomieszczeniu, ktore nie jest przystosowane akustycznie i nie ma mozliwosci zadnej korekcji.
z 9m2 to raczej wiele nie przystosujesz