• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

JL Audio subwoofer do domu.

Reakcji
0
Witam
Mój pierwszy post wiec jak nie w tym dziale to proszę o wyrozumiałość.
Posiadam głośnik JL Audio 12w0-4 chciałbym go wykorzystać do subwoofera w domu. Wzmacniacz mam z odzysku na TDA 7498.
I tu mam kilka wątpliwości.
1. W programie wyszło mi ze głośnik potrzebuje ok 49l obudowa zamknięta lub ok 70l z BR. Którą opcje wybrac. Lubię czasem posłuchać muzyki jak i obejrzeć filmy wiec tu mam dylemat. Nawet sie zastanawiałem czy nie zrobić opcji z zamykanym BR w obudowie ok 60l.
2. Czy wzmacniacz wystarczy na pokój ok 20m2
3. Do poskładania mam jeszcze filtr ale z tym sobie poradzę 😊
Wiem że to głośnik do CA sam mam wersje 10w w samochodzie i bardzo mi odpowiada dźwięk wiec może sie sprawdzi w domu.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Producent zaleca dość podobnie jak wyliczyłeś 42.5l zamknięty i 70.8 br.
Do muzyki pewnie lepszy będzie w closed, jeszcze zależy jakiej...
Ten wzmacniacz to aplikacja w mostku?
Może się okazać, że nie da rady zasilić 4 omowego głośnika.

Zasilić to jedno, a jak zagra to drugie.

Ja bym go dał w zamkniętą, do niego jakiś dobry wzmacniacz, żadne TDA, coś pokroju Hupexa i masz suba ze średniej półki a nie pierdzidełko.

Zainteresuj się subami REL, zobacz jakie głosniki stosują, jakie wzmacniacze itd.

Marian, ale ten TDA 7498 to klasa d, może nie będzie aż taki zły.
Zależy jaka aplikacja.

Wzmacniacz jest w standardowej aplikacji. Ma teoretycznie 2x100w z tym że nie można go zmostkować bo każdy kanał jest połączeniem mostkowym, chyba ze się mylę.

Właśnie zajrzałem do pdfa tego scalaka i masz rację, nie da rady go już zmostkować. Dodatkowo nie widzę nigdzie informacji, żeby mógł pracować z głośnikiem poniżej 6 omów.
Chyba jednak musisz poszukać porządniejszego wzmacniacza, jak radzi marian, bo zmarnujesz potencjał głośnika.

Może pracować przy 4 omach z tym ze będzie zwiększona ilość wydzielanego ciepła. Na razie szukam jakiegoś filtru z funkcja automatycznego załączania.

https://hipros.pl/akcesoria-modul-wzmacniacz-tda7498,c100,p137,pl.html
Coś takiego tylko ze bardziej płaski i z wejściem cinch. Leżał sobie na złomie wśród innych śmieci elektronicznych. Sama budowa wzmacniacz jest prosta układ montowany smd koszt ok 25zł. Szukam teraz dobrego filtra z APO. Najlepiej jakby ktos miał płytkę w eaglu. Próbuje cos wyłuskać z innych schematów. Chciałbym miec płynną reg fazy i odcięcia. Może ktos ma wzór plytki.

APO widziałem i powoli go robię. Filtru nie widziałem. Dziękuję za linki.

Powrót