• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

JVC SP-PWA10 - przeróbka na pasywny

Reakcji
0
Witam. Niedawno w moje ręce wpadł aktywny subwoofer JVC SP-PWA10 przeznaczony do kina domowego. Chciałbym go przerobić na pasywny i podłączyć do amplitunera. Czy w takim razie konieczna będzie wymiana obudowy na taką z innym litrażem czy wystarczy wymontować elektronikę?

Czemu taka zmiana miałaby służyć? Masz w amplitunerze wzmacniacz na subwoofer, bo chyba nie chcesz go puszczać pełnym pasmem? ;)

Chciałem sygnał puścić poprzez wzmacniacz Technics SU-X102 na subwoofer, a z suba dopiero na kolumny, ale ten JVC na wejściu ma gniazdo DIN8. Udało mi się znaleźć schemat tego wejścia, ale czy takie połączenie pozwoli sterować dźwiękiem ze wzmacniacza? A po drugie nie mam do subwoofera pilota więc nie mogę go uruchomić.

7958923300_1395925207.jpg

Ostatnia edycja:
jakbyś miał schemat od elektroniki subwoofera, możnaby było przerobić wejscie i uzytkować go normalnie jak aktywny. Wystarczy odgadnąć co oznacza SW, C, P.ON.
ale czy takie połączenie pozwoli sterować dźwiękiem ze wzmacniacza?
Z dodatkowego wzmacniacza? nie, bo na wyjsciu wzmacniacza masz sygnał wysokopoziomowy.

jakbyś miał schemat od elektroniki subwoofera, możnaby było przerobić wejscie i uzytkować go normalnie jak aktywny. Wystarczy odgadnąć co oznacza SW, C, P.ON.

15gpn4p.jpg

Udało mi się znaleźć jeszcze coś takiego w temacie o tym subwooferze na niemieckim forum:

sub%20ingangs%20print.jpg

jvc%20sub%20relaisprint.jpg

Z dodatkowego wzmacniacza? nie, bo na wyjsciu wzmacniacza masz sygnał wysokopoziomowy.

To znaczy, że przy podłączeniu do wzmacniacza nie będę mógł z niego sterować głośnością i ustawieniami korektora?

Potrzebne są schematy połączeń elementów elektronicznych, nie PCB layout/multilayer. Ale... Od tyłu:
Ostatni rysunek proponuje zewrzeć przekaźnik, nie wiem czy to dobry pomsył, zależy co steruje tym przekaźnikiem, możebyć układ oparty o termistor.
Drugi rysunek ukazuje jak z żyły z kabla rozłożone są na płytce PCB, oraz info że aby uruchomić Subwoofer trzeba podać na pin P.ON +12VDC.
Czy twój amplituner ma wyjście na Suba tak w ogóle? Jak nie to powinienieś zbudować sumator kanału L i P i wpiąć się pod pin 6 'SW', albo zrobić prościej czyli użyć jednego kanału ( np. Lewego) i też wpiąć się pod pin 6 SW, POD WARUNKIEM, że dalej są aktywne filtry DolnoPrzepustowe, filtrujące sygnał co najmniej powyżej np: 150Hz. Widać, że sygnał z pinu 6 SW leci do OPampa IC100, więc istnieje szansza, że one tam są.
To znaczy, że przy podłączeniu do wzmacniacza nie będę mógł z niego sterować głośnością i ustawieniami korektora?
Zależy jak się podłączysz, ale oczywiscie, że możesz, nawet korektorem do basu, czego bym nie polacał. Zamiast podbijać sztucznie pasmo, lepiej jak podgłosisz Volume z tył panelu, które powinno sterować tylko sygnałem dla suba.
Ja bym wpierw sprawdził co jest w torze sygnału SW, jeżeli są ta filtry DP to możesz podciągnąć sygnał Lewego kanału z wyjścia słuchawkowego twojego Technicsa, albo z wyjścia preampa/equalizera.
jeżeli w torze pinu SW nie ma filtrów to gorzej, bo musisz sam je zbudować/kupić kit.

Ostatnia edycja:
Udało mi się wyciągnąć całą elektronikę z subwoofera, tylko nie wiem teraz jak mam zlokalizować filtry dolnoprzepustowe.

Udało mi się uruchomić sprzęt. Zwarłem przekaźnik jak na rysunku trzecim, powoduje to uruchomienie subwoofera oraz połączyłem pin 1 i 5 jak na rysunku drugim.

Tak tak, z wszystkim się uporałem :) dorobiłem dodatkowe gniazdo mono jack, tak samo we wzmacniaczu, wszystko pięknie gra i stwierdzam, że warto było.

Czy po "Udało mi się uruchomić sprzęt. Zwarłem przekaźnik jak na rysunku trzecim, powoduje to uruchomienie subwoofera oraz połączyłem pin 1 i 5 jak na rysunku drugim. " wystarczy wpiąć sygnał i kanały L i P i będzie działać?

Działa ale jakieś basy kiepskie, z oryginalnym KINEM JVC XV-THA10R basy były przepotężne (niestety uszkodził mi się oryginalny amplituner od głośnika).
Jak podbić te basy. Czy z wejściem SW lub C można coś polepszyć. Pamiętam że w XV-THA10R dawałem SURROND OFF i wtedy basior był mega. A teraz SP-PWA10 działa jakby był w trybie SURROUND ON.

Powrót