• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kabel ze skretki

• Autor wątku Autor wątku SIWY
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Czesc
Chcialbym sobie zrobic kable do glosnikow ze skretki.Szukalem na necie i znalazlem same zagraniczne strony a chcialbym sie dowiedziec pare rzeczy.
Czy moze ktos uzywa takich kabli i moze mi powiedziec czy warto, czy ilosc kabli i rodzaj skretki ma jakies znaczenie.

a na cholere chcesz robic ze skretki kable to glosnikow? chyba lepiej i taniej bedzie kupic najzwyklejszy kabel glosnikowi z 1,5mm^2 ...

Slyszalem ze taki kabel polepsza brzmienie i dlatego pytam czy warto sie w to bawic a co do ceny to mysle ze ok 1.5 zl za metr skretki nie jest jakas duza suma i moze warto.

SIWy czy ty jestes jakims audiofilem??
przestań skrętka polepsza brzmienie?? BZDURA
to jakby pasta do butów sprawia ze zęby staja sie bielsze;); ;)

skretka powoduje ze bas schodzi 10 Hz nizej a wysokie dochodza do 30 khz nawet na piezakach za 5 zł ;) udowodnione przez buszmenow z krainy pedzacego wiatru :) POWAZNIE ;)

przyznaj sie tobyl żart?? bo ja bym sobie na estradowe glośniki zapiął 300watowe
co o tym myślisz;)

To jakiś nowy chyba trend wśród audiofili :P Zobaczycie..niedługo będzie można kupić w audiofilskim sklepie skrętke za 20000zł za metr:P

SIWY napisał:
Zobaczcie sobie ta konstrukcje
koles uzyl duzo skretki do podlaczenia glosnikow.Wiec musi cos w tym byc.Co o tym sadzicie.

tak... naiwność...
Wierzysz, że jak zrobisz warkoczyk z bylejakiej skrętki, to brzmienie Twojego zestawu drastycznie się poprawi??
pozatym, dlaczego miałbym wierzyć każdemu eksperymentatorowi z internetu w jego geniusz konstruktorski...

aha... koleś jak kleił te kolumny, to położył na nich koła od samochodu, coś w tym musi być... a ja głupi używałem tylko ścisków stolarskich i już wiem dlaczego moje kolumny tak kiepsko grają...
jak myślicie, czy alufelgi poprawią brzmienie moich kolumn?? czy może lepiej felgi stalowe z oponami zimowymi??

Nie mówie ze brzmienie sie drastycznie poprawi ale myśle że w porównaniu z kablem 1,5 mm^2 może byc jakas różnica.
Zamierzam wykonac taki kabel gdzieś po świetach i wtedy zobaczymy czy coś się zmieni.

Roznica bedzie na pewno, ale po
1. raczej niezauwazalna
2. jesli zauwazalna to niewiadomo w ktora strone ;) mysle ze gorzej

tak to jest racja czemu musimy mu (im) wiezyc ??
ale z drogiej strony to ziombel chyba sie nudzi w domu ... widywalem kostrukcje z kamienia ... marmury ... okladane 8 milimetrowym olowiem ... ale jesszcze nie widzialem zeby ktos w domowe kolumny ( w samochd tak ) wstawiał betonowe scianki ( szkoda ze nie ze zbrojeniem ;] )
[ w wiecie ze ja slyszalem ze najlepsze kable to maja przekroj 5 mm2 i sa ze 24 karatowego złota !!??!!??!!??] jaka beka .... ;]
ja tam mam kable dls-a 2.5 i 1.5 takie rozowe ;] i za wypasione

SIWY napisał:
Nie mówie ze brzmienie sie drastycznie poprawi ale myśle że w porównaniu z kablem 1,5 mm^2 może byc jakas różnica.

warkocz z trzech sieciówek kat5 (2x4 kabelki) to właśnie przekrój 2x1,5m^2.
jest znacznie lepszy pod każdym względem niż alphard 2x6mm^2. przebija też kilka innych ogólnie cenionych kabli jakie posiadam.

Powrót