• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kabel ze skretki

• Autor wątku Autor wątku SIWY
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Umberto, to wtedy mała impedancja wejściowa załatwia chyba sprawę, a jeśli wzmacniacz jest stabilny to się tych śmieci nie boi...

DeeJay_Sqter, popatrz na schematy wzmacniaczy, między wyjście a masę właczony jest często szeregowy układ RC o wartościach R=1-2 ohm, C=0.1-0.33 u (cerqamiczny). To jest właśnie ukłąd Zobla który obciąża w zakresie wielkich częstotliwości wyjście wzmacniacza i zwiera je do masy zapewnia stabilnośc i ochronę przed wzbudzaniem, tak samo wygląda to od strony kabli głośnikowych (kable działąją jak antena). Dopasowuje też impedancję kabla w zakresie w/w częstotliwości i w ten sposób spełnia wspomniane funkcje. W paśmie akustycznym praktycznie nie ma wpływu na dźwięk i pracę wzmacniacza.

najpierw ludzie jarali sie kabelkami audiofilskimi za kilkanascie pln i wieeecej a teraz splataja warkocze skretki ze zwyklej czystej ale nieaudiofilskiej miedzi:)

...............ciekawe kiedy beda splatac sznury od zelazek pralek i lodowek w odpowiedniej kolejnosci buahahahaha

paffik:
Nie ma sie co smiac - ja juz widzialem takie cudo na innym forum (nie pamietam). Skladalo sie z 3 kabli sieciowych (220V), odpowiednio skreconych i wpuszczonych w waz ogrodowy ;)

Ja sie przyznam ze taki kable w stylu skrętki to widzialem ... czyli poskrecane w warkocz tam ich bylo tak ok 6 albo 8 na jeden kanal i taki troszke zmieszany bylem bo nie wiemdzielm o co chodzi ... ;] niech ktos zrobi taki kabel !!!!!! ale nie ze skretki tylko z jakiegos przewodu glosnikowego np 1 mm2 ??!!??!!??

Tu chyba bardziej chodzi o zastosowany przewodnik i jego ilość niż sposób wykoania. Nie bede siedział i splatał ręcznie warkoczyka o długości kilku metrów. DIY ma być przyjemnoscia a nie karą ;).

ja probowalem takie cos skombnowac najpierw z kabla glosnikowego o.5mm2 takiego za 1 zl czy cos takiego ale nieszlo to najlepiej wiec ze skretka zaczelem walczyc i to jest jeden wielki SHIT !! nad 1 metrem to bym z godzine siedzial ( skrecalem 6 zył )

zdolny jestes :P mi siostra zrobila raz raz..... fajnie jest tylko zauwazylem ze jak zlape za skretke to tak jakby zwarcie bylo(przydzwiek to sie nazywa?) ,czyzby poprostu izolacja hmm przewodzila jakos? :P moze ja jakis nieczysty jestem he
pozdrawiam

Powrót