Dobra, wynika z tego, że wtyki bananowe, sa skręcane i na zaciski a nie lutowane, to już git. Takie umiejętności, posiadam

Mogę sobie kupić i sam zrobić. Ale zacznę od początku. Wzmacniacz jaki będzie to pędził będzie miał moc ok. 80-90W na kanał przy 8 Ohmach, 150-170W przy 4 ohmach.
Kolumny są trójdrożne zbudowane na poniższych przetwornikach:
1. wysokie -
Dynaudio Esotar T330d
2. średniak -
Scan Speak Revelator 15M-4531K00
3. woofer -
Scan Speak Revelator 22W-8857T00
Z tego co wiem od Yoshiego_80 to w najbardziej prądożernym miejscu impedancja nie spada poniżej 6Ohm w tych kolumnach. Słyszałem też, że Rewelatory są raczej prądożernymi głośnikami a i lubię sobie czasem "głośniej" posłuchać, dlatego więc dla długości kabla głośnikowe 2,5 metry na stronę rozważam zakup 2,5mm^2 czy właśnie od razu kupić 4mm^2, podłączyć, ułożyć i raz na zawsze zapomnieć o nim.
Już w CA się kilka razy przekonałem, że oszczędny zawsze traci więcej - dlatego tutaj też nie chciałem robić, monitorków 2 drożnych, później standów 2 dróżnych, a może dołożyć 2gi woofer aby było 2,5 drogi a suma summarum i tak by zakończyło się na 3 drogach. Finalnie kosztowałoby mnie dużo więcej (te etapy), niż od razu zrobić sobie 3 drogi i zapomnieć o temacie. Tak też zrobiłem. Tak samo z tymi kablami, nie piszę tutaj po to żeby rozpętać o nich wojnę bo jeden coś słyszy, drugi nie słyszy, a trzeci mi pisze o napisie na izolacji. Masakra!?!?!
Chce kupić kabel, który jest OFC (w miarę najczystszy jaki się da w rozsądnej cenie, na pewno nie 50 PLN za metr bo jeszcze na łeb nie upadłem) , widzę że przewijają się Cordiale, Klotz'y, Supra Classic, Melodika, Profigold, Alphard da Vinci, Jantzen, itd. Czyli powiedzmy za 5m takiego kabla (po 2,5m na strone), zmieszczę się w najdroższej opcji za 2x4mm^2 w ok. 150 PLN? Czy to dużo na kable głośnikowe? Jedni stwierdzą, że tak, inni że jakieś strasznie tanie badziewie kupuję za 150 PLN. Tyle to za metr bieżący kabla płacił. Spoko! Można i tak ale tyle nie będę płacił.
No więc znając powyższe, sprzęt i długości, kupić od razu 4mm^2 i jeśli tak to które

?
Aha wtyki bananowe to pewnie kupie takie
http://sklep.rms.pl/wtyk-bananowy-vitalco-pozlacany-metalowy-oksydowany - bardzo miło wspomniam RCA tej firmy, natomiast Neutrik nie bardzo (sorki
@marcin55246 ale tamtego IC nie będę brał. Już uwaliłem kilka gniazd RCA, przez te zwężające się blaszki masy na końcu wtyku. Tak ciasno wchodzi że masakra, czasami nie dałem rady ich włożyć do końca.)