• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Karta muzyczna do pomiarów.

Zle ustawiles poziomy! Nie ma mozliwosci aby znieksztalcenia wyszly az 40 procentowe!

możliwe, dlatego daję screana(pomiar tym razem na win XP):

Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB +0.76, -0.63 Average
Noise level, dB (A) -79.7 Average
Dynamic range, dB (A) 79.0 Average
THD, % 0.191 Average
THD + Noise, dB (A) -36.7 Very poor
IMD + Noise, % 2.288 Poor
Stereo crosstalk, dB -78.8 Very good
IMD at 10 kHz, % 5.915 Very poor
General performance Average

nie jest źle jak jak creative;)

Załączniki

• poziomy_hifi_connect.JPG
    poziomy_hifi_connect.JPG
    25.5 KB · Wyświetleń: 0
nie jest źle jak jak creative;)

chyba żartujesz?
oto wyniki jakie otrzymałem na zintegrowanej karcie:
Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB :+0.09, -0.05 Excellent
Noise level, dB (A) -85.9 Good
Dynamic range, dB (A) 85.6 Good
THD, % 0.0025 Excellent
THD + Noise, dB (A) -79.3 Average
IMD + Noise, % 0.015 Very good
Stereo crosstalk, dB -84.3 Very good
IMD at 10 kHz, % 0.014 Very good
General performance Very good

aż mnie to dziwi w porównaniu z tym co Wy wrzucacie tutaj

Jeszcze cos jest nie tak z ustawieniami. Problem jest w tym, ze trzeba umiec ustawic odpowiednio mikser. Same programy tez nie sa idealne, bo mierza parametry przy blisko pelnym wysterowaniu. Moj stary SB Live w takich warunkach ma THD zedu setnych czesci procenta ale na poziomie -10dB na wejscie, samo wejscie schodzi do 0,002% co daje juz mozliwosc mierzenia THD prostrzych wzmacniaczy.

Odnawiam temat. Czy ktoś z Was testował EMU 0204?? Przymierzam się do kupienie karty do lapka. Niestety miałem przygody z pomiarami na zintegrowanej-nie specjalnie wychodziły (niektórzy może pamiętają próby pomierzenia hobbitów :) )

no i po co mnie wkurzyles?
wychodzi na to ze moglem tylko zmienic monitor od blaszaka i mialbym spokoj na lata
a tak zmarnowalem kolejne 100zl :(

nie przesadzaj
ogarniesz inny program niż sw i będzie ok
zapewne i tak chcesz używać tej karty w samochodzie więc do tego celu będzie jak najbardziej ok

W sumię to mógłbym sprawdzić jak Audiotrak Maya U5 i Prodigy Cube radzą sobie w SW - mam nadzieję, ze dobrze bo lipa się zrobi i nie będzie innej karty bo Emu 0404 i zintegrowana mi padła :/

W sumię to mógłbym sprawdzić jak Audiotrak Maya U5 i Prodigy Cube radzą sobie w SW - mam nadzieję, ze dobrze bo lipa się zrobi i nie będzie innej karty bo Emu 0404 i zintegrowana mi padła :/

Mogę podrzucić Ci przy okazji SB Live! 0220 lub SB Audigy 0090.

Niestety nie sprawdzą się ponieważ z tego co widzę są na PCI a moja płyta nie posiada gniazd PCI.

Wygrzebałem na diyaudio.com taki raporcik http://www.virtins.com/doc/D1007/EMU_0204_Report.pdf

Wychodzi na to, że EMU 0204 nadaję się do pomiarów.

Fragment raportu:
"5. Conclusion

E-MU 0204 has excellent performance in THD, SNR, IMD, Noise Level, Dynamic Range, Crosstalk within audio frequency range. With ASIO driver, it bandwidth is from a few Hz to about 1/2; of the sampling frequency chosen. These parameters are as good as those of E-MU Tracker Pre (please refer to www.virtins.com/doc/D1004/EMU_Tracker_Pre_Report_D1004.pdf for a similar report for E-MU Tracker Pre). However, the gain and phase differences between the two Line In/Out channels of E-MU 0204, were noticeably greater than those of E-MU Tracker Pre, probably due to the fact that E-MU Tracker Pre is designed to have two identical HiZ/Line/Mic inputs whereas E-MU 0204 is designed to be asymmetric, with one input to be HiZ/Line/Mic, and the other to be HiZ/Line. Nonetheless, E-MU 0204 would still be able to provide reasonably good results in transfer function measurement when the frequency of interest is greater than 200Hz."

Trochę martwi mnie to, że 0204 może przekłamywać wyniki pomiarów poniżej 200Hz. Co o tym sądzicie?

Ostatnia edycja:
ok
generalnie na jedno wychodzi...
I tak i tak ciezko jest zrobic dobry pomiar przy tych czestotliwosciach

Bardziej preferuje HolmImpules, chociaż miałem z nim ostatnio niezłe przygody. :) Dla mnie jest najłatwiejszy.

.3lite Sprawdzałeś może SW z Maya u5? u mnie nie dziala jak bym nie robil, latencja skacze.

Powrót