• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Karta muzyczna do pomiarów.

W sumie ten Focusrite Solo już jest u mnie. I faktycznie, w/g schematu z Arty rezystor musi być wpięty między kanał lewy i prawy (L,P), więc nie ma mowy o jednoczesnym używaniu mikrofonu i JIG-a, trzeba wypiąć mikrofon, wpiąć osobny przewód do pomiaru impedancji. Pytanko jak mam zrobić ten kabelek?
tak naprawdę nie wiem, które wejście jest obsługiwane na wejściu oznaczonym jako instrument L czy P, a które jako mikrofon.
Widzę, że niektórzy koledzy tez korzystają z takiej karty i mają gotowe JIG-i, proszę o pomoc, najchętniej schemacik

- - - - - aktualizacja - - - - -

Czy wzorując się tym schematem; jest to jednocześnie i pomiar impedancji i pomiar charakterystyki?

Orientujecie się czy ta karta lub wersja 2i2 umożliwia zapis sygnału z mikrofonu powyżej 20kHz?

Mikrofon jak najbardziej, plik kalibracyjny mam do 20 kHz, wyższe pasmo pozwolę sobie skopiować z Twojego. Nie musi być bardzo dokładnie, chcę widzieć rezonansy metalowych membran i skutki zastosowania pułapek.

Podłączyłem dzisiaj moją Scarlett 6i6 mkI jako interfejs pomiarowy i działa w porządku. Zdjęcie konfiguracji semi dual channel, do pomiaru częstotliwości.

chyba padla mi moja staruszka sb live 5,1 :(

czy jest cos sprawdzonego na usb co obsluguje SW?
czy szukac uzywanej karty do 20 letniego blaszaka? :D

Ale będzie odkop, ogólnie potrzebowałbym mikrofon do REW (DSP do suba i kina), ale może przy okazji że jig się znajdzie lub też złożyć to nie problem to wziąć zamiast mik na USB właśnie Sonarworks XREF20 R5 lub też Dayton Audio EMM-6 , cena podobna więc kierować się konkretnie ku któremuś ? Pogromca pisał że nawet integry realteka używa do pomiarów więc pewnie coś lepszego na PCIE typu xonary czy creative nowe podejdą ? Miałem emu któreś ale w końcu sobie darowałem z nim, za dużo problemów w nowych windowsach .

Czy bym się zabierał za zwrotnice, nie wiem, patrząc po ilości czasu pewnie nie, ale może by pomierzyć to co się już składa / złożyło, ale zawsze warto myślę mieć taką możliwość i nie skorzystać niż chcieć a nie móc

Kart jest faktycznie mnóstwo i właściwie kazda przyzwoitej jakości karta będzie działać. Natomiast do mikrofonów XLR najprostsze rozwiązanie to zewnętrzna karta studyjna, która posiada wbudowany przedwzmacniacz mic z zasilaniem Phantom. Możesz zerknąć na używane Focusrite Scarlett 2i2, najlepiej od wersji mk2 w górę. Jeśli chodzi o mikrofon to xref20 jest chyba najlepszym wyborem w niskiej cenie.

Powrót