• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Karta muzyczna do pomiarów.

Karta dzwiekowa

Karta dzwiekowa

Witam wszystkich forumowiczow razem i kazdego z osobna
Jestem amtorem z akustyki i elektroniki i ostatnio wpadlem na pomysl skonstruowac i zbudowac sobie sam kolumny. Mam juz prawie poskladanego jiga, przedwzmacniacz mikrofonowy i mikrofon . Mam takze program speaker workshoo mtorym bede chcial probowac odsluchiwac glosniki. Ale nie mam niestety karty dzwiekowej, ktora mozna podpiac do laptopa. Znalazlem posty na ktorych pisza ze najlepsze i najpewniejsze sa karty sound blaster audigy oraz live. I tu jest panowie i panie moj problem. A mianowicie jaka karte mozna kupic teraz zeby dziala z tym programem? Ktora bedzie pewna i w miare przystepnej cenie. Oraz czy jest sens wogole zaczac bawic sie w takie projektowanie jak jest tego juz mnostwo na swiecie.
Jeszcze raz powtarzam ze jestem laikiem w temacie ale chce sprobowac i sie pobawic nawet jak bym mial pluc sobie pozniej w brode ze nic nie wyszlo.

Tak wiem czytalem ten watek wiem tez ze pasuje karta creative sb connect hifi ale to sa juz nie mlode karty i trudno je zdobyc a ja szukam cos na usb i cos z nowszych kart. Moze polecil bys cos pewnego. Jezeli nie ma to bwde szukal ta creative sb connect hifi

Do Speaker Workshop to zawsze był problem z obsługą karta USB, ale wiem, ze koledzy, którzy używają nadal tego programu, znają takie karty, które będą działać na usb. Czesc rowniez posiada stare komputery z WinXp, ktore sluza wylacznie do pomiarow i projektowania w SW, bo to jest gwarancja bezproblemowego działania tego programu.

Scarlett 2i2 polecali.

Polecam i ja, ale mam z nią mały praktyczny problem, bo ona ma gniazdo USB-C, które nie jest najwyższej jakości i czasami nie łączy, gdy wtyczka się rusza. Jeśli karta leży stabilnie na stole to nie ma problemu, ale np w aucie, jak ruszam laptopem, albo gdy kabel wisi sobie bez podparcia to przerywa połączenie. Bywa frustrujące.

Ostatnia edycja:
Interfejs Focusrite Scarlett Solo gen2 zakupiłem, do tego mikrofon Dayton UMM6. Co jeszcze będzie potrzebne?
Interfejs (jig) do pomiarów TS, coś tam zrobię na rezystorze.
Ponieważ można powiedzieć że zaczynam zabawę pytanie do Was, jakie oprogramowanie wybrać? Arta, Rew, Virtuix, .... Za dużo tego [emoji1]

Co do projektowania zwrotnic, X-sim czy coś innego?
Bawię się w Visatonowskim Box-sim, jest ciekawy, ale zdaje się że a nie dokońca pokrywa się że stanem faktycznym. Czytałem, że do niego też można wgrać pliki głośników zewnętrznych firm.
Jest tego oprogramowania tak dużo, że nie chce się uczyć wszystkiego, tylko wybrać 1,2 niezbędne

A i tak zapewne kilka nocek będzie zarwanych.

Interfejs Focusrite Scarlett Solo gen2 zakupiłem, do tego mikrofon Dayton UMM6. Co jeszcze będzie potrzebne?
Interfejs (jig) do pomiarów TS, coś tam zrobię na rezystorze.
Ponieważ można powiedzieć że zaczynam zabawę pytanie do Was, jakie oprogramowanie wybrać? Arta, Rew, Virtuix, .... Za dużo tego [emoji1]

Dlaczego kupile Solo? Masz pewność, że zrobisz tym pomiar dwukanałowy?

Jeszcze nie spotkalem karty, ktorej ARTA by nie obslugiwala, ale pomiar dwukanalowy nie zawsze jest mozliwy. No nic, zycze powodzenia :)

Pytanie brzmi, czy Solo jest w stanie jednocześnie nagrywać sygnał mikrofonu zasilonego phantomem i na drugim kanale nagrywać sygnał liniowy w petli.

Tak, ale dla systemu pomiarowego istotne jest jaki kanal jest nagrywany w petli. Moze kolega Ape sprawdzi to w Arta.

Powrót